A szentlélek temploma – Egészséges és zavaros testkép

Világ/nézet ajánló

A testet sokszor mutatják be bűnösként, de Krisztus is testbe született – többek között ez is szóba került a Világ/nézet legutóbbi adásában, amelyben a beteg és egészséges testképről beszélgetett Molnár Ambrus lelkipásztor és Szalai Tamás Dömötör pszichológus. A testkép zavarai számtalan embert érintenek, de az, hogyan látjuk fizikai valónkat, sok szempontból fontos kérdés.

– Amit észlelünk, az nem a test pontos leképződése, hanem egy feldolgozási folyamat eredménye, ami ráadásul nem is statikus, hanem változó, ezért sok pszichológiai szakirodalmi mű javasolta is már, hogy inkább testélménynek nevezzük – mondta el Szalai Tamás Dömötör a beszélgetés elején. Hangsúlyozta, hogy a testkép egyik fontos feladata, hogy vázlatként működik az agyban a testünkről, ami segít a működtetésében, például abban, hogy el tudjunk futni egy veszély elől, vagy hogy megtaláljuk sötétben a villanykapcsolót.

Manapság azonban a testkép körüli diskurzus inkább esztétikai dimenziók felé mozdul el, ahelyett, hogy a test hasznosságáról lenne szó – tette hozzá a szakember. Ráadásként a mai világ nagyon erősen visszhangozza azt a gondolatot, hogy érj el hatást, legyél valamiben kiemelkedő, de ez nyolcmilliárd ember között nagyon nehéz. Vannak, akik ezt a kiemelkedést a testükkel akarják elérni, és ebből keletkezhetnek zavarok.

A testkép már a nyolc-tíz éves gyerekeknél is nagyon fontossá válik, de a hozzá kapcsolódó zavarok kamaszkorban tudnak igazán „berobbanni”, amiben a szexuális érés, a versengés és a perfekcionizmus is nagy szerepet játszhat – osztotta meg a nézőkkel a pszichológus. De arra is felhívta a figyelmet, hogy az emberek nagyobb része élete végéig valamilyen szempontból elégedetlen a testével, és van, hogy olyasmin aggódik, amit mások nem találnak csúnyának vagy különösnek. – Zavarról akkor beszélhetünk, amikor a testből érkező információkat az ember rosszul dolgozza fel, súlyos kompenzációba kezd, és sokszor az önértékelés nagyrészt a testképtől válik függővé – mondta el a műsorban Szalai Tamás Dömötör. Az egészségesnek nevezhető testképet pedig úgy határozta meg, hogy helyiértéken kezeljük a testünket, és nem zavar minket az életünk megélésében az, amit gondolunk róla. – A test rengetegszer van bemutatva bűnösként, de Krisztus is testbe született, a test lehet eredendően jó – emelte ki.

Molnár Ambrus szerint sokszor csak akkor foglalkozunk igazán a testképpel, amikor valami gond van vele. Elmondta, hogy keresztyén szempontból egyik szélsőség sem helyes, hiszen a test leértékelése – a test a lélek börtöne – ugyanúgy nem bibliai gondolat, mint a test túlértékelése – a test megváltoztatása, tökéletesítése hozza el az elégedettséget –, hiszen ez a két szélsőség sosem fog minket helyreállítani a bűnbeesés előtti állapotba. A test arra lett teremtve, hogy a szentlélek temploma legyen – emlékeztetett.

Szalai Tamás Dömötör úgy látja, a teológiai és a pszichológiai megközelítés sok helyen egybecseng. – A testet nem lehet mindenben módosítani, azt tudom változtatni, ahogy gondolkodom magamról – figyelmeztetett a szakember, aki szerint egyszerre kell magunkkal szemben kritikusnak és együttérzőnek lennünk.

Világ/nézet minden vasárnap 19 órától a Magyarországi Református Egyház Facebook-oldalán, YouTube-csatornáján, Spotify-on és a többi nagy podcastfelületen.