Elismerés október 23-án

Állami kitüntetéseket adtak át Budapesten az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából.

Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapott Nagy Lenke református teológus, újságíró, a Reformátusok Lapja korábbi főszerkesztője és Siba Balázs református lelkész, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának dékánhelyettese, a Valláspedagógiai és Pasztorálpszichológiai Tanszék egyetemi docense.

nagy_lenke.jpg

Nagy Lenke, a Reformátusok Lapja korábbi főszerkesztője

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Az erdélyi magyar tudományos életben betöltött szerepe, valamint a református egyháztörténet területén végzett kiemelkedő kutatói-oktatói munkája elismeréseként Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült Buzogány Dezső egyháztörténész, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészeti Karának egyetemi professzora.

Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést vehetett át Bogár László Miklós közgazdász, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának docense.

Siba_Balazs_1.jpg

Siba Balázs református lelkész, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának dékánhelyettese

Fotó: Miniszterelnökség

Magyar arany érdemkereszt polgári tagozata elismerésben részerült Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminal vezetője, a Brain Bar alapítója, Csomós Józsefné, a Gönci Református Egyházközség nyugalmazott lelkipásztora és Garai Tünde, a Los Angeles-i Első Magyar Református Egyház presbitere és templomának főgondnoka. Kapin Béla, a Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség Kálvineum Idősek Otthona munkatársa magyar bronz érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést vehetett át.

Ugyancsak magyar arany érdemkereszt polgári tagozata elismerésben részerült a magyar–holland kapcsolatok fejlesztését szolgáló tevékenysége elismeréseként Frits de Ruyter de Wildt, a Michiel de Ruyter Alapítvány elnöke, a magyar református egyháztörténet-írás által is szamon tartott holland tengernagy leszármazottja. Michiel de Ruyter 1676. február 11-én Nápoly partjainál szabadította ki azt a majd harminc magyar protestáns prédikátort, akiket hitük miatt az ellenreformáció idején gályarabságra ítéltek.

de_ruyter_02.jpg

Frits de Ruyter de Wildt 2016-ban egyházunk zsinati székházában megkoszorúzza a gályarabságra ítélt protestáns prédikátorok emléktábláját