Hitet erősítő képek

Beköltözött az egész világ a Dunamelléki Református Egyházkerület székházába Füle Tamás, a Parókia Sajtószolgálat szerkesztőségvezetője Ahol összeér ég és föld című fotókiállításával, amely március 3-án nyílt meg a Biblia Múzeumban.

kép

– A tárlat fontos állomás a kiállítótér életében – mondta a megnyitón Tímár Gabriella, a Biblia Múzeum vezetője, hiszen „valaki közülünk mutatkozik be". – Füle Tamás sokat ad nekünk: magából is. Jó kicsit zárt világunkban megismernünk egymást, és kincsre lelni egymásban. Összeér – bennem is – földi létünk sokszor nehéz élménye és az ég: a reménység, amire a földnek is szüksége van. Hitet erősítő képek ezek – fűzte hozzá a lelkipásztor.

A kiállítás képei tizennyolc országban, nyolcvankét kattintásból születtek – velük és általuk a Ráday 28-ba szinte az egész világ beköltözött Skóciától Üzbegisztánig, Taliándörögtől Magyarigenig. A szinte hihetetlenül élénk és változatos, mégis valóságos színek kavalkádjából kisebb sorozatok, apróbb történetek bontakoznak ki például Jeruzsálemből vagy Kenyából. A kiállítási anyagban számos portré, földrajzilag meghatározhatatlan, időnként finom humorral ábrázolt belső történés és táj, emberi és más karakter is látható. Füle Tamás négy különleges installációban mélységes humánummal és szeretettel kapcsol össze vidékeket és portrékat: egy lángoló vörös hajú skót kislány tekintetében ott feszülnek a skót történelem évszázadai.

kép

Számos művészeti ág találkozik a mérnökcsaládból származó Füle Tamás életében: a költészet édesapja, Füle Lajos verseiben, a komolyzene felesége, Miklóssy Hajnalka csellójátékában, a kortárs zene a Keresztút zenekar szolgálataiban – felelősséget vállalva mindazokért, akik Isten keresik. Ugyancsak ebből a felelősségtudatból született a Parókia Portál is a kétezres évek elején: hogy legyen hely a világhálón is, ahol találkozhat az ég és a föld. Egész munkásságát és hitvallását meghatározza a szerkesztéssel összefonódó költőiség: a Parókia Sajtószolgálat szerkesztőségvezetőjeként napi teendői mellett szerkesztette az online Közös(s)Ég és szerkeszti a kézbe vehető Karakter magazint, keze munkája a Közös(s)Ég írásaiból összeállított Ennyi! című kötet is. Füle Tamás, ha áhítat tartására kérik, vonakodik – ő kép és szó összehangolásával mutat tovább felfelé, gyönyörködtet képei, kiadványai szerkesztettségével, amelyek megformálása maga is hitvallás – igaz ez a Parókiás riportokhoz, az utazásszervezői munkája során és a szabadidejében, kedvtelésből készített felvételeire egyaránt.

Ahol – ez a szó meghatározhat helyet, időt, minőséget, viszonyt, az ihlet, a találkozás fotóban kimerevített pillanatát. Ez az ahol spirituális tér, ahol rádöbbenünk: itt összeér Föld és Ég. S ha tudnánk, ha mindig tudnánk, hol találkozik a kettő, többek lennénk, mint a földi halandók – mondta megnyitó beszédében Bölcsföldi András, a budapesti teológia spirituálisa.

kép

Füle Tamás fotókiállítása Szabó Dóra képaláírásaival április 8-ig várja látogatóit hétköznap 10 és 19 óra között a IX. Ráday utca 28-ban. A cikk megjelenik a Reformátusok Lapja március 13-i számában.

Bagdán Zsuzsanna, fotó: Asszonyi Eszter