Hogyan olvassuk a Bibliát?

Világ/Nézet ajánló

A Bibliát nem szelektíven, hanem nyitottan kell olvasni, lehetőséget adva arra, hogy az formálja a gondolkodásunkat és a megértésünket – vallja Pecsuk Ottó lelkipásztor, a Magyar Bibliatársulat főtitkára. Vele beszélgetett a Világ/Nézet legújabb adásában Molnár Ambrus lelkipásztor a bibliaolvasási szokásokról.

Minden idők legtöbbet eladott és legtöbb nyelvre lefordított könyve a Biblia, de sokat változott mostanában az, ahogy a legtöbben olvassuk. A pesszimista hangokkal ellentétben Pecsuk Ottó református lelkipásztor úgy gondolja, hogy az olvasás és a bibliaolvasás nem tűnt el, szerinte a hosszú regények, mint például a Harry Potter-könyvek népszerűsége is azt mutatja, hogy van igény a nagyobb elhatározást igénylő olvasmányokra.

Ma már a Bibliát sokan online vagy digitálisan olvassák, különösen a fiatalabb generáció. Az elektronikus platformok előnye, hogy könnyedén hozzáférhetők, és tanulmányozás közben több segédeszközt, fordítást lehet egyszerre használni. Mindezek ellenére Pecsuk Ottó szerint a nyomtatott Biblia sem tűnik el teljesen.

A lelkipásztor úgy véli, a bibliaolvasás egyik kihívása, hogy sokan funkcionális céllal közelítenek hozzá, például bizonyos kérdésekre keresnek választ ahelyett, hogy hagynák, hogy a Biblia szövege formálja őket. Meggyőződése, hogy a valódi bibliaolvasás türelmet és nyitottságot igényel, hogy a szöveg mély hatást gyakorolhasson az olvasóra.

Az is szóba került, hogy a reformáció és a bibliatársulatok mozgalma révén a Szentírás széleskörűen elérhetővé vált, de azóta a nyugati társadalmakban az emberek eltávolodtak a Bibliától.

Az is elhangzott, hogy a keresztyéneknek nem kultúrharcot kellene vívniuk, hanem arra kell törekedniük, hogy hitelesen megéljék a hitüket, mert a keresztyénség kezdeti időszakában az emberek a keresztyének eltérő életvitele miatt érdeklődtek azok hite, vallása iránt. Pecsuk Ottó úgy gondolja, hogy ma is ezt a hitelességet kellene előtérbe helyezni.

A Biblia olvasása a lelkipásztor szerint segíthet az embereknek abban, hogy felfedezzék, mi az, amin változtatniuk kell, hogy a megtérés útjára lépjenek. Pecsuk Ottó hangsúlyozta, hogy a Biblia nem pesszimizmusra nevel, hanem reményt ad arra, hogy soha nem késő változtatni, és a segítségével kell keresni az Úrhoz való visszatérés útját.