Konfliktusok a házasságban

Egészséges emberi kapcsolatok nem léteznek vita nélkül. Ez igaz a házasságra is, ilyenkor pedig nem ellenségként, hanem barátként kell tekintenünk a konfliktusokra – hívja fel a figyelmet Parti Judit újságíró. Szerinte a problémák megoldásai formálják és segítenek jó irányba terelni a házasságot, amely tulajdonképpen egy önismereti út is. Az újságíróval beszélgetett a Világ/nézet legutóbbi adásában Molnár Ambrus a házassági konfliktusokról és azok megoldásairól, valamint arról, hogy milyen segítséget nyújthat egy keresztyén gyülekezet a házassági krízisben.

A házasságra készülés kicsit olyan, mint belépni egy kapun. Viszont nem mindegy, hogy csak a kapu díszességét látjuk, vagy az azt követő hosszú utat is – fogalmazott a műsor vendége. Parti Judit szerint a házasságokban természetes, hogy vannak szép és nehéz időszakok is. A kapcsolatokban a párok sokat formálódnak és faragnak egymáson. Az újságíró szerint jó, ha felismerjük, hogy a házasság folyamatos fejlődésre ad lehetőséget, fontos szakaszának nevezte a személyiségünk alakulását és egymás megismerését közelről, ami gyakran nehézségekkel jár.

Hozzátette: a keresztyén házasság abban jelenthet többet, hogy szövetségként éljük azt meg. Ehhez az is fontos, hogy beismerjük és szembe tudjunk nézni azzal, hogy nézeteltérések vannak a házasságban. Fontos szem előtt tartanunk azt is, hogy keresztényként támaszként szolgálhat a gyülekezetünk, illetve hogy a házasságkötéskor elmondott eskü szerint Isten segítségét kérhetjük a kapcsolatunkban, ahogy a legmélyebb konfliktusainkban is.

A teljes adást itt tekinthetik meg:

Világ/nézet minden vasárnap 19 órától a Magyarországi Református Egyház Facebook-oldalán, YouTube-csatornáján, a Spotify-on és a többi nagy podcastfelületen.