Korunk kapcsolódási lehetőségei (videó)

A kommunikáció társas létezésünk egyik legfontosabb eszköze. Napjainkban a legtöbb esetben különböző online platformokon keresztül tartjuk a kapcsolatot és fejezzük ki a véleményünket, ennek viszont a személyesség látja kárát. Hogyan kommunikálunk napjainkban, és miként hat ez a társadalmunkra? Ezekkel a kérdésekkel is foglalkozik Molnár Ambrus a Világ/nézet következő részében vendégével, Aczél Petra kommunikációkutatóval.

A kommunikáció nem pusztán valaminek a kifejezése, hanem lehetőség a kapcsolódásainkra. Sokféle módon fejezhetjük ki magunkat, nemcsak a beszédünkkel, hanem a testünkkel, öltözködésünkkel, a tekintetünkkel is kommunikálunk. Ezek mind üzennek rólunk.

Aczél Petra szerint korunk sajátossága, hogy túlzottan felszabadulttá vált a kommunikáció. Az is megfigyelhető, hogy miközben egyre többet diskurálunk, kevésbé figyelünk oda a másikra. Szintén jellemzővé vált, hogy mindenkivel ugyanúgy beszélünk, legyen akár ismerős, akár idegen. Elveszett a kapcsolódási eszközeink sokrétűsége, így csökkennek a kommunikációs fejlődési lehetőségeink is.

Hogyan lehet jól kommunikálni? Vannak-e tabutémák? Ezekről mind szó esik Molnár Ambrus Világ/nézet című műsorában, amelynek vendége Aczél Petra kommunikációkutató.

Világ/nézet minden vasárnap 19 órától a Magyarországi Református Egyház Facebook-oldalán, YouTube-csatornáján, Spotify-on és a többi nagy podcast-felületen.