Meghalt a daltulajdonos

Életének 73. évében elhunyt Dinnyés József zeneszerző, énekes-gitáros. Testvére, Dinnyés Ágnes tájékoztatása szerint a református művészt hétfőn érte a halál.

Dinnyés József daltulajdonos – Sebők János írt róla könyvet ezzel a címmel – 1948. augusztus 4-én született Szegeden. 1963-ban kezdett énekelni, 1966-ban alapító tagja és dalszövegírója volt az első magyarul éneklő szegedi zenekarnak, az Angyaloknak. 1967-ben Karrier című, Veress Miklóssal közösen írt dalával lett országosan ismert, amellyel második helyezést ért el az első magyar pol-beat fesztiválon.

dinnyes-jozsef.jpg

Egy szál gitáros, szájharmonikás, közéleti témákat megéneklő dalai miatt egy ideig magyar Bob Dylanként emlegették annak dacára, hogy az amerikai zenész ekkor már egészen más utakon járt és Dinnyést is egyre jobban foglalkoztatta a magyar költészet

Fotó: Urbán Tamás / Wikipédia

Az 1970-es években a versmegzenésítések és a saját dalok kettőssége jellemezte műsorait. Miközben számtalan koncertet adott országszerte, sőt hivatalos ünnepségek állandó fellépője volt, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat egészen 1985-ig nem volt hajlandó nagylemezt készíteni vele, akkor is kicenzúrázták a címadó Határtalanul című dalát. A lemez megjelenése után öt évvel megjelent a Kín és dac című, 35 dalos albuma költők verseire. Ezt követte az Ezt nem fújta el a szél (1992), Töretlen hittel (2000), továbbá 14 kazettán népballadák, zsoltárok, énekelt versek.

dinynes_jozsef.jpg

2001-ben a Magyar Kultúra Lovagja címmel tüntették ki. 2018-ban a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült

Fotó: Dimény András

Az 1990-es években alapított Aranyalmás Kiadó sorra megjelentette a hosszú évek során összegyűlt szerzeményeit. Öt évszázad magyar nyelvű költészet verseiből előadássorozatot szerkesztett, aktív szerepet játszott a hagyományőrzésben. Szabadiskolát alapított, melynek keretein belül a történelem, irodalom és a zene hármasságát mutatta be az érdeklődő kisközösségeknek. Igazi népművelőként járta az ország településeit, a Kárpát-medence magyarlakta területeit, fellépett számos református templomban és rendezvényen is.

„Dalaimmal mindig az emberek tanulásba, megmaradásba, végső soron Istenbe vetett hitét akartam erősíteni – nyilatkozta nekünk a reformáció évében. – Bátorságot akartam és akarok adni az embereknek az élethez, hogy a templomok ne kiürüljenek, hanem megteljenek.”