Mi határozza meg a viselkedésünket?

Viselkedésünk fontos szerepet játszik életünkben, a társadalmi normák kialakításában és a személyes fejlődésünkben. Magatartásunk tükrözi a világnézetünket, gondolkodásunkat az emberekről, a világunkról, Istenről. Unger Ádám viselkedéselemző szerint a barátainkkal tudunk a legőszintébben viselkedni, bár napjainkban sokszor ez is korlátozásokba ütközik. Ezekről beszélgetett a szakemberrel Molnár Ambrus a Világ/nézet legutóbbi részében.

Viselkedésünk összetettségét több tudományág is kutatja, hiszen a társadalmi elvárások, a környezetünk hatásai és belső igényeink mind meghatározzák magatartásunkat.

Unger Ádám szerint különböző helyzetekben az énünk más részei kerülnek előtérbe. Más normáknak kell megfelelünk például a munkahelyünkön és másnak a családunkban. Hozzáfűzte: konfliktust okozhat, ha kizárólag a társadalmi elvárásoknak próbálunk megfelelni, ami viszont nem biztos, hogy azonos a saját belső igényeinkkel, vágyainkkal. A szakember szerint az alkalmazkodás szükséges a környezetünkhöz, de túlzott formái káros hatással lehetnek ránk. A merev alkalmazkodás identitásvesztéssel járhat.

Unger Ádám kitért arra is, hogy a magyar társadalomban nem ritkán figyelmen kívül hagyjuk az érzelmeinket, hogy a saját vágyainkat kifejezésre juttassuk. Ritkán merjük beismerni azt, ha rosszul döntöttünk, hibáztunk akár munkahelyi ügyben, vagy párválasztáskor, gyermeknevelésben. Általában a barátainkkal tudunk a legőszintébben viselkedni, bár napjainkban sokszor ez is korlátozásokba ütközik.

A viselkedésünket meghatározó belső, illetve a rajtunk kívül álló tényezőkkel és további érdekes kérdésekkel foglalkoztak a Világ/nézet legutóbbi adásában, amelyet itt tekinthetnek meg:

Világ/nézet minden vasárnap 19 órától a Magyarországi Református Egyház Facebook-oldalán, YouTube-csatornáján, Spotify-on és a többi nagy podcastfelületen.