„Mindannyian Isten ajándékai vagyunk”

Megosztva ítélte oda a 2022-es Média a Családért díjat Ambrus Eszternek és Nagy-Bozsoky Józsefnek (MTVA) a Találkozás című, egy Down-szindrómás gyermeket nevelő családról szóló televíziós riportjáért, valamint Madocsai Bea szabadúszó újságírónak a Ráhel szőlőskertje című beszélgetéséért a Média a Családért Alapítvány. Ambrus Eszter szerkesztő-riporter osztotta meg gondolatait missziójáról és az elismerésről.

A Találkozás című műsor stábja azt próbálta bemutatni a díjazott alkotásban, hogy a Down-szindróma még ma is sokakat megrémít, az érintett gyerekeket nem mindenki fogadja el. Pedig ők is gyerekek, akik egészséges társaikhoz hasonlóan boldogok lehetnek. Ambrus Eszter, az MTVA vallási főszerkesztőségének református munkatársa portálunk megkeresésére úgy fogalmazott: missziójának tekinti kollégáival együtt az olyan témák feldolgozását, amelyek azt mutatják meg, Isten mindig ott áll a nehéz helyzetbe került családok mellett is. A díjazott alkotást csapatmunkaként írta le: Nagy-Bozsoky József rendező-operatőr kollégája, a főszerkesztő, a gyártásvezető, a hangmérnök, a vágó és természetesen a család együttműködésével jöhetett létre a film, amely az ötéves Kingát és családját, négy testvérét és a szüleit mutatja be. Eszter rendkívül hálás, hogy a család beengedte az otthonába és bizalmába fogadta a stábot. A kislány szülei őszintén megosztották érzéseiket: a kezdeti sokkot, félelmüket, nehézségeiket, örömüket. Úgy fogalmaztak: Kinga érkezésével sokkal gazdagabb lett az életük, mélyebb szeretetet, egymás felé fordulást élnek meg.

Aambrus Eszter és Nagy-Bozsoki József 2022. (f.képmás magazin)

Nagy-Bozsoky József és Ambrus Eszter

Fotó: Képmás Magazin

– Több Down-szindrómás családdal beszélgettünk, a Down Alapítványnál is forgattunk. Találkoztunk rendkívül nehéz helyzetben lévő családokkal, amelyek mind hálásak a gyermekükért és Istennek, amiért mellettük van. Ez az, amit tovább szeretnénk adni, hogy mindannyian Isten ajándékai vagyunk, és hogy minden élet fontos – fogalmazott Eszter. Hozzátette: azért tartja megtisztelőnek és fontosnak a díjat, mert talán reményt nyújthat a hasonló helyzetben lévőknek. Többekhez eljuthat az örömhír, hogy nem vagyunk egyedül, Isten mindig velünk van. Eszter gazdagítónak nevezte azokat a történeteket, amelyek erősítik református hitében és megmutatják Isten törődését a nehézségekben is.

A Média a Családért díjat megosztva a Találkozás című film és Madocsai Bea a Kossuth rádióban sugárzott, Ráhel szőlőskertje című beszélgetése kapta. Utóbbi két, abortuszon átesett anya vallomását adja közre. A magyarországi szerzők mellett határon túli újságírókat is díjaztak. A külhoni jelöltek közül a zsűri Szomolai Andrea A háborúban is fontos a gyerekkor szentsége című cikkét tartotta a legjobbnak. A magyarországi közönségdíjat a szavazatok alapján ugyancsak Madocsai Bea riportja nyerte, míg a külhoniak közül Homolya-Horváth Ágnes Csillagszemű hármasikrek című cikkére voksoltak a legtöbben.

A 2007-ben alapított díj magas szakmai színvonalat képviselő, nyomtatásban vagy online felületen megjelenő cikkeket, rádió- és televízióműsorokat jutalmaz, amelyeknek elsődleges célja nemcsak az olvasottság, a hallgatottság vagy a nézettség növelése, hanem a mások számára inspiráló történetek bemutatása. 2016 óta a határon túli magyarlakta területek sajtóját is díjazzák Külhoni Média a Családért díj elnevezéssel.