Minden napra újabb ötlet – Könyv, film- és zeneajánló

Könyvet, filmet, zenét, élményt adni és kapni, együtt örülni neki jó – karácsonykor is. Mindehhez azonban nem kell feltétlenül a fél áruházat a kosarunkba raknunk – akár odahaza is körülnézhetünk a polcon, és kiválaszthatjuk azokat a kedvenceket, amelyekkel a téli szünidő értékes szórakozást, lelki feltöltődést jelenthet mindannyiunk számára. Körösvölgyi Zoltán minden hétköznap frissülő ajánlataiban a „Tiszta karácsony“ jelmondat jegyében nem csak újdonságok, hanem olyan filmek, könyvek is szerepelnek, amelyek akár antikváriumban is hozzáférhetőek.December 23.

Diótörő (2010, Vertigo Film, a magyarországi mozikban 2011. december 8-tól)

képA kisebbek és a lélekben gyermekek jól tudják, nincs Karácsony Diótörő nélkül. Hogy mégse legyen olyan egyhangú a mese, idén Csajkovszkij lemeze, az operaházi balettelőadás és Varró Dani könyves átirata után vagy éppen mellett Andrej Koncsalovszkij rendezésében mozivásznon – ráadásul 3D-ben – elevenedik meg a 20-as évek Bécsében játszódó és tavaly Magyarországon leforgatott film fantasztikus látványvilága. A filmet 12 éven aluliak csak szülői felügyelet mellett tekinthetik meg – de nem is baj ez így, sőt, legalább remek indokunk lesz nekünk is moziba indulnunk!

 

December 22.

Anna Gavalda: 35 kiló remény (2009, Magvető, fordította: N.Kiss Zsuzsa)

képEz a vékonyka kötet olyan sovány, mint főszereplője, Grégoire Dubosc, avagy nagyapjának Totó, és olyan emlékezetes is. Totót az iskolarendszer lúzernek minősíti, kallódik, szüleivel sem igazán talál hangot, az egyedüli kivételt nagyapja, Léon apó és az ő sufnijában az ezermesterkedés jelentik. Amikor majdnem mindent elveszíteni látszik, fordulatot vesz a történet. Csendes egyórás különolvasásra és utána gondolkodva virrasztásra, saját helyzetünk, megbecsülendő értékeink újraértékelésére remek, lelket megmozgató olvasnivaló. (Csak 12 éven felülieknek)December 21.

Ádám almái (2005, Corner Film, DVD)

képHa van komoly megváltástörténet filmen, ez a dán-német film minden bizonnyal az. A csendes vidéki templomban és lelkészlakban a közmunkára ítélt, mindenkit gyűlölő neonáci, Adam találkozik a naívnak látszó, mély hitű lelkésszel, Ivannal, valamint közmunkás sorstársaival, a lányok megrontásáért elítélt alkoholista exteniszezővel és a bosszúszomjas, pakisztáni származású fegyveres rablóval. Ám igazán a lelkész kelti fel Adam érdeklődését: elhatározza, hogy megrengeti annak látszólag kizökkenthetetlen hitét. Az időnként sokkolóan kemény film rengeteg tanulságot hordoz – és megtekintése után hosszú beszélgetésekre ad alkalmat.December 20.

Soós László: Ünnepeink igéi - A Biblia költői szakaszainak verses fordítása az egyházi év ünnepeire (2011, Kálvin Kiadó)

képNem könnyű nap, mint nap a legfiatalabbak számára is érdekessé, élővé tenni a Biblia világát és üzenetét. Soós László versei ebben segítenek. A lelkipásztor költeményiben maga a Biblia szólal meg, nyelvezetében igen közel az 1990-es új fordítású Biblia mondataihoz. Válogassanak belőlük, és tegyék őket közkinccsé ünnepi istentiszteleteinken, iskolai ünnepélyeinken, családi alkalmainkon!

 

 


December 19.

Peter Gabriel: Scratch My Back (2010)

képAz énekest nem kell bemutatni, az albumot annál inkább. Peter Gabriel progresszív gondolkodása ezúttal az „akkor jó egy zene, ha saját környezetéből kimozdítva valóban új élményt ad” elv lényegét követve nem hagyományos feldolgozás-albumot állított elő klasszikusokkal popritmusban, hanem olyan lemezt, amelyen komoly értéket képviselő dalokat írt át klasszikus-akkusztikus hangvilágba. David Bowie, Paul Simon, Lou Reed, Neil Young vagy éppen a Talking Heads dalaiban – Peter Gabriel előadásában – döbbenetes mélységet és gazdagságot fedezhetünk fel. Hallgatása csendben, akár fejhallgatóval ajánlott.

 

December 16.

A király beszéde (2010, Budapest Film, DVD)

képAz esztendő egyértelműen legnagyobb filmsikere nem véletlenül lett sláger. A később VI. György néven a brit birodalom fejévé koronázott – és a jelenlegi királynő, II. Erzsébet édesapjaként is ismert – Albert herceg, akit Colin Firth alakít, legnagyobb démonával, végső soron önmagával küzd: próbál megszabadulni dadogásától. Mindebben egy ausztrál volt színész, beszédterapeuta, Lionel Logue segíti, akit Geoffrey Rush személyesít meg remekül. A történet parabola, amely arra bíztat, hogy ha igazán akarjuk, nekünk is sikerülhet átlépni a részben magunk teremtette gátjainkat. Például ilyenkor évvégén.

 

 


December 15.

Tóth Máté Miklós: Miként a csillagok (2010, Kálvin Kiadó)

képKarácsony az emlékezés ünnepe is, mi is emlékezzünk meg egyházunk nagy egyéniségeiről azzal, hogy a kötetben található négy regény közül legalább egyet elolvasunk az ünnepi napokban. Egy történet Méliusz Juhász Péterről (Isten trombitája), egy Károli Gáspárról ("Megszámlálta futásodat"), egy Szenci Molnár Albertről (Élet zsoltárhangra) és egy Ráday Pálról (A szabadság nótáriusa) szól. Példaemberek messze fénylő tetteinek veretes krónikái, régmúlt és jelenkor hitpróbáló magyar sorsküzdelmeinek freskói és színdús életképei. Megannyi vetülete a kiváló prózaíró, változatosan gazdag életművének, amelyben mára már negyedszáz kötetbe foglalt sokasága jelenít meg erkölcsöt és igazságlátást, s világítja be az emberlét: az idő és reménység örök távlatait.

 

December 14.

After Crying: Creatura (2011, Periferic Records)

képAz idén negyedszázados After Crying zenéje besorolhatatlan: van, aki a progresszív rock, más a kortárs komolyzene kategóriájába helyezné ezt a magyar együttest. Mindez félrevezető: az After Crying zenéje komolyan, művészi igénnyel beszéli azt a sajátos, kortárs zenei nyelvet, azt az egységesen hangzó világképet, amit tőlük a nyolcvanas évek vége óta megismerhettünk. Háttérzenének alkalmatlan, ehhez a lemezhez le kell ülni, odafigyelni – az ámulat magától jön.

 

December 13.

Nosztalgia (1983, Etalon Film, DVD kiadás: 2011)

képCsodaszép film Andrej Tarkovszkij rendezésében, igazi filmköltemény. Egy orosz költő Itáliát járja egy szépséges olasz nő kíséretében, hogy egy zeneszerző monográfiájának megírásához anyagot gyűjtsön. Az utazás az idegenbe a főhős számára hitéhez és hazájához fűződő viszonya újraértékelését jelenti – és mindezzel lehetőséget teremt számunkra, hogy ugyanezt megtegyük. Mindehhez csak ráadást jelentenek a filmen látható festmények, amelyek a nagyszerű reneszánsz festő, Piero della Francesca művei.

 

 

December 12.

Umberto Eco: Loana királynő titokzatos tüze (2007, Európa, fordította: Barna Imre)

képA téli szünet azért is jó, mert ilyenkor tényleg szakíthat időt az ember az olvasásra és a teljes kikapcsolódásra. Hosszabb távú fejbenutazáshoz remek ez a szerzőtől kissé szokatlan, akár önportréhoz is hátteret szolgáltató, több mint 500 oldalas, képekkel is gazdagon megtűzdelt kötet. Egy szélütés utáni kómából magához tért antikvárius próbálja meg az emlékeiből elveszett múltat rekonstruálni a gyerekkora színhelyéül szolgáló ház padlásán összegyűjtött könyvekből, újságokból. Megelevenedik Itália, a huszadik század dereka, és megismerkedhetünk Olaszország olyan arcával, ami a nyári turistáskodásokból biztosan kimaradt. Eco regényét olvasva azon is elgondolkodhatunk, vajon mi tudnánk-e személyes gyökereinket könyvekből újra megismerni, és ha igen, mik lennének azok a kötetek.