Sorsok őrzői a börtönök

Világ/Nézet ajánló

A börtönlelkészi szolgálat létrehozásáról 2000-ben állapodott meg az Igazságügyi Minisztérium a történelmi egyházak vezetőivel. Az elmúlt évek bővítéseinek köszönhetően jelenleg tizenhárom lelkipásztor végzi munkáját a Református Börtönlelkészi Szolgálatnál. Egyikük Gottfried Richárd, aki közel tíz éve hirdeti Isten Igéjét a Váci Fegyház és Börtön fogvatartottjainak. Vele beszélgetett Molnár Ambrus a börtönlelkészi szolgálatról, a misszió révén Jézusra talált emberekről és a börtön falai között is megtartó hit erejéről.

– Az egyház által képviselt evangélium tud igazán életformáló lenni a börtönökben. Valóságos mondanivalónk van az emberek számára ott bent – fogalmazott a református lelkipásztor. A vasárnapi istentiszteleteken kívül több hétközi alkalmon is találkozhatnak a fogvatartottak a börtönlelkésszel, változó, hogy ki miért jelentkezik. Vannak, akik bekerülésük előtt is gyakorolták vallásukat, de van, aki valamilyen hasznot remél a missziótól.

„A börtön egy olyan intézmény, ahol a társadalom tükröt tart saját magának, ahol nem embereket őriznek, hanem sorsokat” – idézi Orbán Károly író szavait Gottfried Richárd. – A bűnösséggel való szembenézés – bent és kint is – a gyógyulás folyamatának kezdete – hangsúlyozza.

A lelkész irodája igazi emléktemető. – Abban az irodában sok mindent letesznek, rengeteget sírnak – mondja. A lelkigondozói beszélgetések teszik ki a szolgálat kétharmadát, de helyi kezdeményezésként már bibliaórán és egyháztörténetórán is részt lehet venni. Dicsőítő zenekara is van a váci börtönnek hegedűművésszel, gitárossal, szintetizátorossal, dobossal – minden nap gyakorolnak a vasárnapi istentiszteletekre készülve.

– Amit meg kellett értenem a börtönszolgálatban, az az, hogy nem mindenkin lehet segíteni. Ez volt a legfájdalmasabb felismerés. Van egy mondatom, ami meghatározza a szolgálatomat: Tegyél meg mindent a másik emberért, amit ő nem tud megtenni, de ne tegyél semmi olyat a másik emberért, amit ő meg tudna tenni, de nem akar! – hívja fel a figyelmet Gottfried Richárd lelkipásztor.

A teljes beszélgetést, amelyben további érdekes témákról is hallhatnak, itt lehet megtekinteni.

Világ/nézet minden vasárnap 19 órától a Magyarországi Református Egyház Facebook-oldalán, YouTube-csatornáján, Spotify-on és a többi nagy podcastfelületen.