Ürességből erőforrás

Az emberi kapcsolatok nélkülözhetetlenek az életünkből. Az erős családi, baráti vagy házastársi kötelékek nem csupán érzelmi támogatást nyújtanak, hanem hozzájárulnak a személyes fejlődésünkhöz is. Az idő múlásával azonban előfordulhat, hogy ezek a kapcsolatok elfáradnak és különböző kihívásokkal szembesülnek. Baumann Ibolya viselkedéselemzővel beszélgetett a Világ/nézet legújabb adásában Molnár Ambrus.

Kapcsolatainkban biztonságra vágyunk, hogy elfogadjanak és szeretetben éljünk. Ehhez elsősorban arra van szükség, hogy tudjuk, mire van szükségünk. Ugyanakkor fontos tudni, hogy közösségeinkben nem ugyanolyan vágyakat és szükségleteket fogalmazunk meg – figyelmeztet Baumann Ibolya. Más szerepel egy házasságban, párkapcsolatban, családban, a munkahelyünkön vagy a baráti kötődésekben. Viszont mindegyikben előfordulhat, hogy úgy érezzük: kiüresedtünk, elfáradtunk. Ezért hangsúlyos foglalkoznunk a kiüresedésre utaló jelekkel. Amikor reménytelennek érezzük magunkat, vagy egyre kevesebb időt akarunk egymással tölteni.

A keresztyén etika egyik alapvetése, hogy egymással békességben éljünk. Egy megfáradt kapcsolat helyreállításához a felelősségünk abban áll, hogy tudjunk olvasni a sorok között, felismerjük azt, hogy mi történik a kapcsolatainkban és bennünk. Az elfáradt kapcsolatban érzelmi állapotunk kommunikálása kulcsfontosságú a problémák feltárásához és a lehetséges gyógyulási folyamat elindításához. A viselkedéselemző szerint a nehézségeink leküzdéséhez érdemes segítséget kérnünk, hiszen így olyan eszközöket kaphatunk, amelyek újra egymás felé irányítanak minket.

Milyen előjelei vannak egy elfáradt kapcsolatnak? Mit tehetünk ilyenkor? Hogyan tudjuk azt megmenteni? Ezekről is beszélgetett Molnár Ambrus Baumann Ibolya viselkedéselemzővel.

Világ/nézet minden vasárnap 19 órától a Magyarországi Református Egyház Facebook-oldalán, YouTube-csatornáján, Spotify-on és a többi nagy podcastfelületen.