A Csillagpont istenközpontú és emberközeli fesztivál

Ami igazán evangéliumi, az tud olyan szeretetteljes lenni, hogy beleférhet a bulizás, az öröm, a tánc, a hajnalig tartó beszélgetés, és nem zárja ki ezeket – mondta el Ablonczy Áron, a Zsinati Ifjúsági Iroda vezetője, akit a Csillagpont fesztiválról és a fiatalok megszólításáról kérdeztünk.

Ablonczy Áron 2023 január Fotó: Sebestyén László

Ablonczy Áron: Jó lenne, ha a Csillagpont annak a helye lenne, ahol megélik, hogy az evangéliumi azt is jelenti, hogy az emberek szabadon szórakozhatnak, beszélhetnek, poénkodhatnak együtt

Fotó: Sebestyén László

Mi a jó a Csillagpontban, amit megtartana, és mi az, amin változtatni szeretne?

– A Csillagpont egy istenfókuszú fesztivál, ami azért létezik, hogy Isten szeretete és a közösség ereje által evangéliumi megújulást hozzon minden magyar fiatal életében: a gyülekezeteket erősítse, lelki megújulást nyújtson, illetve közös alapokon nyugvó kikapcsolódási lehetőséget adjon a fiataloknak. Jó benne, hogy mivel nagy volumenű, így adott a lehetőség extra dolgokat szervezni, és a fesztivál jellege miatt sok olyan fiatalt meg lehet szólítani, akik az egyháztól amúgy távol állnak vagy épp keresők. Aminek örülnék, ha változna, az az, hogy ha egy sokkal inkább evangéliumi fókuszú fesztivál lenne, és sokkal kevésbé az ingerekre, a szórakoztatásra összpontosító esemény. Persze egyensúlyt kell tartani az ifjúsági munkában, mert mind a kettőre szükség van. Ha csak evangéliumi, akkor a fiatalok kultúráját hagyja figyelmen kívül, ha meg csak ingerközpontú, akkor pedig értelmét veszti az, hogy ezt keresztyének szervezik, mert tartalmilag nem jelenik meg az istenközpontúság. Szerintem nagyon jó, hogy a fiataloknak a mai, digitális eszközökkel körbevett környezetében van egy fesztivál, egy személyes találkozási pont.

De hogyha nagyon elmegy az evangéliumi irányba, akkor az egyház nem adja fel a Csillagpont „bevonzó” jellegét?

– A rövid válaszom az, hogy nem. Ha valami igazán evangéliumi szervezésű, akkor a résztvevői abban motiváltak, hogy minél többeket meghívjanak, elérjenek, hogy hallhassák és részesei lehessenek Isten országának, ünnepének. Ami igazán evangéliumi, az tud olyan szeretetteljes lenni, hogy beleférhet a bulizás, az öröm, a tánc, a hajnalig tartó beszélgetés is. Az evangéliumi szót az emberek sokszor a fásult, merev hagyományokhoz kötik. De jó lenne, ha a Csillagpont az a hely lenne, ahol megélik, hogy az evangéliumi azt is jelenti, hogy az emberek szabadon szórakozhatnak, beszélhetnek, együtt poénkodhatnak. Hogy benne van minden, ami amúgy is normális az ifjúság között. Ez mind evangéliumi, vagy legalábbis egyáltalán nem ellentétes vele.

Tud megszólítani az egyház olyan fiatalokat, akik nem református közegben nevelkedtek?

– Ha általánosítva válaszolok, akkor azt kell mondanom, hogy igen. Ha viszont egy kicsit komplexebben akarjuk ezt látni, akkor bizonyos helyeken igen, és van, ahol nem. Hogy hol nem, arra szerintem sokan tudnának válaszolni, tízmillió egyházi szakértő országa is vagyunk, de ahol igen, ott meg azért sikerül, mert erre tudatosan figyelnek, vagy kilépnek a megszokott keretek közül, nem azt folytatják, ami nem vált be, ami a megszokáson alapul, hanem keresik, hogy mire van szüksége a fiataloknak, mi érdekli, mi foglalkoztatja őket, milyen hobbijuk van, és aztán ezekkel a témakörökkel foglalkoznak, ezekre reagálnak.

458A6832.jpg

Fotó: reformatus.hu

Az egyháznak jelen kell lennie azokon a fórumokon, amelyeket a fiatalok felkeresnek, ahol rendszeresen megfordulnak? Például a Tiktokon? Nem torzítja ez az üzenetet?

– Itt nem az üzenet a kérdés, hanem csak az átadás módja. Az evangélikusok egyik esperese Békésben fent van a Tiktokon, és ötven-hatvan ezres megtekintése van a videóinak, pedig egyházi témákat dolgoz fel, de ugyanakkor reagál az aktuális trendi kihívásokra, például táncokra a közösségi megosztón. Tehát ez kifejezetten vonzó a fiataloknak, és szerintem nem sérül az üzenet, hanem pont azt mutatja meg, hogy ha valami evangéliumi, az nem zárja ki, hogy élet is legyen benne. Az, hogy a Tiktokon fent vagyunk, alap kellene legyen annak, aki oda kompatibilis. Akinek erőltetett és nem tud azonosulni vele, az ne legyen ott. De aki ügyes benne, az menjen, miért ne legyünk ott? Jézus állandóan ott volt, ahol az emberek, belépett minden közegbe, a leggazdagabbtól a legszegényebbig.

Visszakanyarodva a Csillagponthoz: miben más, mint bármilyen más fesztivál?

– A fiatalok sehol máshol nem találkozhatnak olyannal, hogy egy fesztiválon fellép egy zenekar, és amikor lejönnek a színpadról, akkor felmegy utánuk egy református lelkész evangelizálni. Megtapasztalhatják, hogyan vannak összekötve a koncert dalai az evangéliummal. Emellett a legtöbb fesztiválon senkit nem érdekel, ha egyedül vagy, gyötrődsz valamin, vagy hogy valamire szüksége van a másiknak. Az a vágyunk, hogy a Csillagponton azt érezze mindenki, hogy nincs egyedül, hogy ugyanazt élje meg egy nagy, több ezer fős fesztiválon, mint amit megél egy gyülekezeti táborban, egy kis közösségben. Fontos, hogy a fiatalok figyeljenek egymásra. Ezt úgy érnénk el, hogy kis csoportokban mi is figyelnénk rájuk, és hogy az a vezetője, akivel jön vagy akihez ott kapcsolódik, az tovább kíséri egy gyülekezetbe is. Azt is szeretnénk, hogy az előadók és a résztvevők között ne legyen nagy távolság. Máshol kordon és biztonsági őr választja el a színpadot a nézőtértől, itt pedig azt szeretnénk, hogy az előadók kvázi táborvezetők is legyenek. Tehát ott fognak sétálni a közös térben, odalépnek a fiatalokhoz, és hozzájuk is oda lehet menni. Olyan emberközeliséget és közösségérzetet valósítunk meg, ami sehol máshol nem jelenik meg.

Ablonczy Áron 2023 január Fotó: Sebestyén László

Az a vágyunk, hogy a Csillagponton azt érezze mindenki, hogy nincs egyedül – mondta az ifjúsági iroda vezetője

Fotó: Sebestyén László

Még egy különbség, hogy a legtöbb fesztiválon nem tilos az alkoholfogyasztás. Miért tartanak ki amellett, hogy a Csillagpont teljesen alkoholmentes legyen?

– Ennek egyrészt jogi oka van, a Csillagponton ugyanis alacsonyabb a korhatár, mint máshol. Van szervezési oka is, hiszen sokkal nehezebb lenne megtartani a kereteket ekkora létszámmal alkohol mellett. Nem megtiltani kell dolgokat a fiataloknak, hanem megtanítani azoknak a következményeit, illetve az időtöltés, a szórakozás helyes módját, de ebben az öt napban erre nincs időnk és lehetőségünk. Azt látjuk, hogy a fiatalok egy részét otthon szocializálják az alkoholfogyasztás terén is, de a többséget tapasztalatom szerint sajnos nem. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy sokan azért jönnek, hogy másra fókuszáljanak: alkoholt máshol is lehet fogyasztani, evangéliumi közösségben lenni ilyen nagy létszámmal viszont nem. Mit adna hozzá a Csillagponthoz az alkohol, és mit vesz el azzal, hogy nincs? Szerintem lényegesebb, hogy engedjük a fiatalokat bulizni, táncolni, megélni az örömöt, ismerkedni, mert ezek minőségi igények.

Fontos lenne, hogy arról a szóról, hogy református, ne egy szigorú idős ember jusson az emberek eszébe, hanem egy bulizó fiatal?

– Ha így tesszük fel a kérdést, akkor a válaszom az, hogy nem. Ha viszont úgy, hogy a reformátusról ne csak egy idős ember jusson az eszükbe, akkor arra az a válasz, hogy igen. Mert nekem az a vágyam, hogy a reformátusról az jusson eszébe mindenkinek, hogy hiteles Jézus-követő. Mint az első századokban, amikor a keresztyéneket sehogy máshogy nem tudták definiálni, csak úgy, hogy Krisztus követői. Most az, hogy ő bulizó fiatal vagy szigorú idős, az mindegy, az nem megkülönböztető, az lehet más is, nem csak református.

Milyen lépéseket tettek azért, hogy olyan fiatalokat szólítsanak meg, akik eddig még nem jártak a Csillagponton?

– Ennek több oldala van. Egyrészt meghatároztunk egy marketingkommunikációs tervet, amelyben a közösségi média nagy hangsúlyt kap, hiszen itt találjuk meg a legtöbb fiatalt. Másrészt iskolákba is ellátogatunk, ott is beszélünk a Csillagpontról, illetve az önkéntes programunkról. Az, hogy az egyházon belül mit teszünk azért, hogy ilyen fiatalok eljöjjenek, egy lassúbb folyamat, mert itt fel kell készíteni az egyházban lévő fiatalokat és a vezetőiket, hogy merjenek ezen a területen lépni és másokat is meghívni. A fiatalok nem azért jönnek el, mert azt mondják nekik a szüleik, a tanáraik vagy a vezetője, hanem a barátaik, az ismerőseik miatt. Az lesz az első kérdése, hogy ki lesz ott még az én korosztályomból, és hogy a többiek mit mondanak erről. A Csillagpont tekintetében is kapcsolati alapon fog gondolkodni.

Felvetődött-e, hogy youtuberekkel, tiktokerekkel népszerűsítsék a fesztivált?

– Gondoltunk erre is, de ez még nincs eldöntve. Attól, hogy egy influenszerrel hirdetünk valamit, lehet, hogy valamennyivel népszerűbbé válik, de emiatt nem feltétlenül jönnek el többen az eseményre. Az is kérdés, hogy ez az influenszer csak a marketingben jelenik meg, vagy ő személyesen is ott lesz, és ő hirdeti azt a tartalmat, üzenetet, ami amúgy nekünk fontos.

Miért váltottak helyszínt, és mit várnak Zánkától?

– A váltás nem a mi döntésünk volt, a Debreceni Egyetem nem vállalta tovább, hogy helyszínt biztosít a Csillagpontnak, a zánkai lehetőségnek azonban nagyon örülünk, mert már most látjuk a táborhely rengeteg előnyét. Fontos, hogy a Balaton-parton van. Amióta ifjúsági munkával foglalkozom, az összes nyári tábornál kitétel, hogy vízpart mellett legyen. Ilyen meleg nyarakon ez nyilván nagyon jó dolog. Ráadásul ez egy jó fesztiválhelyszín, színvonalas mind a szállás, mind infrastruktúra tekintetében. Most úgy kapunk egy minőségi helyszínt, hogy továbbra is egy megfizethető árú jegyet, szállást, étkezést tudunk biztosítani. Ennyiért se ilyen tábort a Balaton-parton, se egy fesztiválra hetijegyet nem kapnak a fiatalok sehol máshol.

Ablonczy Áron 2023 január Fotó: Sebestyén László

„Az ifjúsági munkával fontos kísérletezni, legfeljebb azt mondjuk a végén, hogy ez nem jött össze”

Fotó: Sebestyén László

Milyen újdonságokkal találkozhatnak idén a látogatók?

– Fontos számunkra a változatosság az igehirdetők tekintetében. Eddig mindig egy főelőadó volt, de most több igehirdető lesz, mert nagyon sokszínű az egyházunk. Lesz nő, férfi, határon túli, anyaországi, lesz fiatal, aki alig idősebb a résztvevőknél, vagy hallhatnak például börtönlelkészt is. Emellett figyelembe vesszük, hogy nem mindenki egyforma a lelkiséget tekintve sem, hanem vannak spirituális alkatok: van, aki a természetben kapcsolódik Istenhez, van, aki a művészeten keresztül, van, aki elcsendesedés által. A kiscsoportokban eldöntheti mindenki, hogy egy új formába, a lelki típusához illő csoport valamelyikébe szeretne tartozni, vagy a korábbi struktúrában megismert csoportba. A programon is változtatunk, hiszen eddig sok koncert volt, és minden este volt DJ és buli. Most két koncert és egy bulis este lesz a hét elején. Fontos, hogy megtapasztalhassa mindenki a bulizást védett környezetben, de szeretnénk, ha a hétnek lenne egy lelki íve, és a vége felé már máshova kerülne a fókusz. Reményeink szerint az utolsó este az Ez az a nap mintájára Ez az az este lesz délutántól késő estig keresztyén dicsőítő zenekarokkal. Mindezekhez most profi technikát is használhatunk.

Attól nem félnek, hogy akik csak úgy eljöttek és nem ismerik a református közeget, csak ezeken a koncertes napokon maradnak?

– Ettől nem félünk, sőt számolunk ezzel. Azért van koncert, hogy jöjjenek be. Mivel rögtön utána felmegy valaki evangelizálni a színpadra, azok is hallják, akik elindultak kifelé. Ezt egy hídnak, lehetőségnek látjuk. Az ifjúsági munkával fontos kísérletezni, legfeljebb azt mondjuk a végén, hogy ez nem jött össze. Ha csak annyi élménye lesz valakinek, hogy ő egy jót bulizott, és utána az evangéliumot hallotta, akkor nem érzem úgy, hogy elrontottunk volna valamit.

Ha valaki véletlenül betéved a Csillagpontra, akkor rájön-e öt percen belül, hogy ez egy református fesztivál? Ez cél-e egyáltalán?

– Ha épp egy igei alkalom van, akkor valószínűleg igen. Ha éppen nem, akkor nem tudom. És nem is cél, hogy rájöjjön. Nekem nem ez a célom. Az a fontos, hogy ez egy istenfókuszú fesztivál, ami hisz az evangélium és a közösség erejében, és a református egyház szervezi. Nem titkoljuk el, de nem az a lényeg, ki szervezi, hanem az istenközpontúság.