A lélek hangja

A háború és a gazdasági helyzet okozta bizonytalanság és aggodalom mellett az ima, illetve hitbéli kérdések is foglalkoztatják a református telefonos lelkigondozást megkeresőket. Bár kevesebb a hívás a nyári hónapokban, de szükség van a rendszeres elérhetőségre. A szolgálat továbbra is várja önkéntesek jelentkezését. Révész Jánosné Anikó lelkésszel, a református telefonos lelkigondozói szolgálat vezetőjével beszélgettünk.

A felmerülő nehézségek nem ritkán pszichés megterhelést okoznak a hívókban – idézi fel a lelkipásztor. A növekvő feszültséget részben a megélhetési problémák, illetve a családi, gyermeknevelési, időbeosztási gondok okozzák. Az idősebb generációt is elsősorban az anyagi, fizikai állapotból adódó nehézségek aggasztják. Révészné Anikó ismertetése szerint előfordul néhány hívónál az öngyilkoság gondolata is, de nem számít kiugrónak ez a szám. Jellemzően nem a krízishelyzetben lévő keresi fel a lelkigondozói szolgálatot, hanem az, akinél ez az állapot még visszafordítható – teszi hozzá.

Révészné Anikó - telefonos lelkigondozás 1..jpg

A szolgálatnál a fő motiváció az egyházhoz, a közösséghez tartozás fontossága.

Fotó: Sebestyén László

A hívások mögött

A telefonos lelkigondozás immár 38 éve áll a Magyarországi Református Egyház szolgálatában, azonban még mindig adódnak olyan hívók, akik ezzel nincsenek tisztában. A legtöbben tudják ezt és például nem ritka, hogy valaki közös imádkozás miatt keresi fel az ügyeletben lévő munkatársat. – Szoktunk együtt imádkozni, odavisszük az Úristen elé a felmerülő problémákat, és tapasztalatunk szerint van rá igény – mondja el Anikó. A szolgálat úgy is hirdeti magát, hogy lelki válság esetén emberi, családi, lelkiismereti, hitbéli kérdések megbeszélésével is lehet hozzájuk fordulni. A lelkész elmondása szerint több esetben megtörtént, hogy a hívó megkérdezte, hogyan kell értelmezni egy igeszakaszt. Az ügyelő munkatárs, ha rendelkezik teológiai képesítéssel, megválaszolja a felmerült kérdést, ha nem, akkor javasol olyan időpontot, amikor elérhető a témában járatos kollégája, például egy lelkész. A hívások majdnem fele a hittel, hitbéli kérdéssel kapcsolatos.

A szolgálatnál a fő motiváció az egyházhoz, a közösséghez tartozás fontossága. Ebből adódóan gyakran ajánlanak református gyülekezeteket, ahol jó közösség alakult ki és mozgalmas, sokféle program ad lehetőséget az együttlétre. Anikó felidézte, hogy érkeznek pozitív visszajelzések, de igazából nem ez motiválja a szolgálatban résztvevőket, az ügyelőket. Inkább az Istennek való tetszés, és az Ő akaratának való engedelmesség. Ezért van az, hogy valaki akár több éven keresztül is kész ezt a nehéz, de szép önkéntes munkát végezni. Karácsony táján előfordul olyan telefonhívás, amelyben a munkatársaknak áldott ünnepeket kívánnak – említette meg.

A szolgálat missziója

Az önkéntes segítő munkatársak között nyugdíjas pedagógusok, szociális munkatársak, lelkészek egyaránt szolgálnak. Fontos missziójuknak nevezte azt, hogy tehermentesítsék a szolgáló lelkészeket. Nem ritkán pszichiátriai betegek is telefonálnak. A szolgálat éjjel egy óráig hívható, így, ha valaki akkor szorul segítségre, keresheti őket. Rendszeresen küldenek ki körlevelet, plakátokat a telefonos lelkigondozói szolgálat nyújtotta lehetőségről, mert így is szeretnék segíteni az egyházi munkát.

Révészné Anikó - telefonos lelkigondozás 2..jpg

„Személyiségükben érett, tapasztalt embereket keresünk"

Fotó: Sebestyén László

A szolgálatvezető az önkéntesek toborzásával összefüggésben kiemelte, hogy céljuk egy ügyeleti stáb létrehozása. Már jelentkezett hat-hét önkéntes, tíz-tizenkét fővel tervezik elindítani a képzést a Gyökössy Intézet segítségével. Jelentkezni szeptember közepéig lehet, a hónap végén zajlanak a felvételi elbeszélgetések. A képzés október első felében indul, elméleti és gyakorlati részből áll, és bő fél évig tart. A szolgálat pszichológiai és humán ismereteket ad át, továbbá kommunikációs, telefonos ismereteket szerezhetnek a résztvevők, illetve egy elméleti tréninget is elvégeznek. – A világon mindenütt egyformán működnek a telefonos lelki segélyszolgálatok. Bennünket is köteleznek bizonyos képzési minimumok, amelyekhez igazodunk. A féléves képzésben nincs benne az önismeret, ezért hangsúlyosnak tartjuk a felvételi elbeszélgetést, ami egyfajta szűrő. Személyiségükben érett, tapasztalt embereket keresünk, akik szeretnének Istennek szolgálni azzal, hogy embertársaiknak segítenek. Az új jelentkezőktől lelkészi ajánlást is kérünk, és az is előnyt jelent, ha a segítő munkatárs gyülekezeti tag – idézi fel a lelkész.

A református telefonos lelkigondozói szolgálat délután öttől éjjel egy óráig az ország egész területéről, mobil- és vezetékes telefonról egyaránt ingyenesen hívható a 06-80-296-844-es zöld számon. A szolgálat emellett elérhető a 06-1-201-0011-es vezetékes telefonszámon és Skype-on is a lelkigondozas1 névre keresve.