A munka sok, a munkás kevés...

„A szakemberek száma kevés, az ellátórendszer lyukas, a civil szervezetek, és a lakosság hozzáállása a szenvedélybeteg témához nem mindig kedvező. Dunaújvárosban pedig a drogfertőzöttség szintje magas, ezért volt szükség a korábbi prevenciós tevékenység folytatásaként a Drogambulancia létrehozására" – mondta Szemenyei István a Dunaújváros Ifjúságáért Közalapítvány kuratóriumának tagja az újvárosi intézmény bemutatkozó ünnepségén.
Dunaújváros közgyűlése kereste meg Victorné Erdős Esztert az MRE Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthonának vezetőjét, mert ismerték ottani tevékenységét valamint az ott folyó szolgálatot, és felkérték a Drogambulancia létrehozására. Egy nyertes pályázat eredményeként valamint a Magyarországi Református Egyház támogató hozzáállásával illetve Dunaújváros segítségével, amely település 0ingyenes helyiséget biztosított az intézmény számára, idén elindulhatott az MRE Újváros Drogambulancia. Ide márciustól az utcáról bárki bemehet tanácsot kérni, konzultálni, internetet használni, melegedni, jogi tanácsot vagy segítséget kérni.

képAz intézményt először általában a szenvedélybetegek hozzátartozói vagy barátai keresik fel. Miután kellő információhoz jutnak arról miben tud segíteni a Drogambulancia és ők mit tehetnek rokonuk érdekében, következő lépésben próbálják meggyőzni a szerhasználót arról, hogy szüksége van segítségre. A függők általában akkor keresik fel maguktól a rehabilitációs vagy előgondozó intézményeket, ha elterelésre vagy gyógyszerre van szükségük. Droghelyettesítő gyógyszert felírhatnak az addiktológiai járóbeteg-szakrendelésen is, de azt egy bizottságnak kell jóváhagynia. A Drogambulaincián a szerfogyasztónak állapotfelmérésen, orvosi vizsgálaton és pszichológiai beszélgetésen, konzultációkon kell részt venniük, valamint a két református rehabilitációs intézményhez - Ráckeresztúrra és Zsibrikre - irányított fiataloknál előgondozást is végeznek.

Czere-Ambrus Mária intézményi koordinátor arról is tájékoztatott, hogy szeptembertől újabb területeken indítanak prevenciós programokat. Egy dunaújvárosi alapítvány nyertes pályázata után felkérte a Drogambulanciát az új terület beindítására. Terveik között szerepel az iskolán kívüli tanulás, sportolási lehetőségek biztosítása, figyelemfelhívás és parti service. A legveszélyeztetettebb alkalmakra, például bulikra települnek ki a fiatalok közé standdal, hogy világítós karkötőket, vizet, szőlőcukrot és egyéb hasznos bulikellékeket osztogatva felhívják magukra a figyelmet, majd az érdeklődő fiataloknak tájékoztatást adjanak és segítséget nyújtsanak a szerhasználat megelőzésére vagy leküzdésére.

Az MRE Újváros Drogambulancia bemutatkozó ünnepségén Czibere Károly, a Szeretetszolgálati Iroda vezetője elmondta, hogy ez az új intézmény világosságot nyújt a helyi társadalomban, megvilágítja azt az utat, ami a szolgálatot hozza mindenki életébe, aki itt megfordul. És rávilágít Jézus Krisztusra, arra, aki a szabadulást hozza az itt megfordulók életében. „Látás, odafigyelés, bizonyságtétel nap, mint nap. Ezt a küldetést tölti be az intézmény" – hangsúlyozta az irodavezető.

Kleinné Németh Judit a dunaújvárosi Kábítószer Egyeztető Fórum szakmai vezetője arról számolt be, hogy szervezetük már 10 éve működik a városban és igyekeznek minél több pályázati forrást gyűjteni munkájukhoz, egyik ilyen pályázatuk eredménye a most bemutatkozó Drogambulancia.

A Drogambulancia testvérintézményeit Vitorné Erdős Eszter mutatta be. Az intézményvezető a holisztikus szemlélet szükségességét hangsúlyozta, majd felkérte a drogterápiás otthon már gyógyult lakóit műsoruk bemutatására és éneklésre. Ezeken a fiúkon látszott a legjobban, hogy mit tud adni egy intézmény és a Református Egyház a szenvedélybetegeknek: a szabadulás örömét és Jézus Krisztust. A bemutatkozó intézmény egy gyógyult szenvedélybeteg bizonyságtételével zárult, majd az alkalom résztvevői tüzetesen is megismerhették a Drogambulancia épületét. Az új református intézmény vezetői és munkatársai továbbra is szeretettel várják az érdeklődőket és azokat, akiknek szükségük van segítségre, tanácsadásra, konzultációra vagy akár személyesen bekapcsolódnának önkéntesként a segítségnyújtásba.

Gilicze Réka