A református értékekben gazdag Beregi kör az év kerékpárútja

A Beregi kör elnevezésű, ötven kilométeres kerékpárút nyerte el az Év Kerékpárútja elismerést. Az útvonal érinti a Felső-Tiszavidék leglátványosabb helyszíneit. A díj a térség református templomainak, műemlékeinek turisztikai és különleges természeti értékeire is ráirányítja a figyelmet.

A tájegység turisztikai kínálata szorosan összefonódik a református egyházzal akár a látnivalók, akár a szállás- és pihenőhelyek tekintetében. Az elmúlt időszakban sok infrastrukturális fejlesztést valósítottak meg a Felső-Tisza körzetében. A Középkori templomok útján több örökséghelyszín megújulva várja az egyre nagyobb számban érkező vendégeket. Ennek a vidéknek szüksége is volt a hírverésre, hogy a biciklis túrázók között a Balaton vagy a Tisza-tó térségével versenyezhessen.

Az Év Kerékpárútja elismerésben rejlő lehetőségekről Deák Attila, a Tiszántúli Református Egyházkerület fejlesztési csoportvezetője, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség elnökségi tagja az Európa Rádióban elmondta: a térség mint turisztikai célpont felkerült a kerékpárostérképre.

beregi bringakör

Fotó: MTI

A Beregi kör kerékpárút Vásárosnaményból indul és egy hatvan kilométeres körtúra, ami érinti a Felső-Tiszavidék leglátványosabb helyszíneit: a mezítlábas Notre Dame-ként is ismert tákosi református templomot, Csarodán a mosolygó szentek templomát, illetve a márokpapi és a tarpai református templomot. A kör útba ejti a tarpai szárazmalmot, a térség kilátójaként is emlegetett Nagy-hegyet, valamit Vásárosnaményban a vadászati kiállítást, a Beregi Múzeumot, Tárkoson a beregi tájházat, felfrissülést pedig a Tisza-parti szabadstrandok nyújtanak a túrázóknak.

beregi bringakör 1

Fotó: MTI

A Felső-Tiszavidék tájvédelmi körzet, így a természethez közel kerékpározhatnak az ide érkezők. Deák Attila kitért arra is, hogy a díjnak köszönhető hírverés hatására egyre több látogató érkezik a térségbe. Van, aki csak egy napra, de sokan hétvégi, többnapos programként látogatnak hozzájuk.

beregi bringakör 2

Fotó: MTI

Az internetes szavazás alapján elnyert elismerés alkalmából emléktáblát avattak Vásárosnamény egyik parkjában. Az ünnepélyes avatóünnepséget június 12-én rendezték meg egy konferencia részeként.