Ahol érvényesül Isten összegyűjtő szeretete

Rövidesen kezdődnek a nyári ottalvós Erzsébet-táborok. A meghirdetett turnusokra oktatási intézmények csoportjai jelentkezhetnek. Pálfalvi J. Viola lelkészt, a programtanácsadói csapat tagját, tábori szóval főtestvért kérdeztük a gyermektáboroztatás lelki vonatkozásairól.

Hogyan érvelne a keresztyén értékeket igenlő szülőknek, miért jók ezek az ottalvós zánkai és fonyódligeti gyermektáborok?

Az Erzsébet-tábor egyszerre nyújt közösségi élményt és fejlődési lehetőséget a gyerekeknek, sőt lelki élményt is, mert a keresztyénség az egész tábort áthatja. Rengeteg választható, keresztyén tematikájú programot bevetünk, amelyek más jellegű élményt adnak, mint az iskolai hittanórák, kiegészíthetik azokat. Mivel a Balaton partján zajlik a táboroztatás, ki tudjuk használni a természet adta lehetőségeket. Bár a foglalkozásaink különböző módszereket alkalmaznak, tehát változatosak, az mégis közös, hogy találkozhatnak rajtuk keresztül Krisztus szeretetével.

Mondana példákat a módszertani sokszínűségre?

Alkotótársak nevű foglalkozásunkban a gyerekek a teremtettségünkre – vagyis arra: Isten alkotásai vagyunk – az agyagozáson keresztül érezhetnek rá. Itt a kreativitásnak csak az időkeret és a képzelőerő szab határt. A gyerekek így jobban meg tudják élni, hogy értékesek, és Isten szereti őket. A Lelki térképek ezzel szemben kimondottan bibliai élménypedagógiai foglalkozás, amelyet a Kalandok és Álmok Szakmai Műhely fejlesztett az Erzsébet-táboroknak. Ez a szociáliskompetencia-fejlesztést kapcsolja össze bibliai tartalmakkal. A gyerekek együttműködésre utalva fedezhetik fel egyrészt a saját határaikat, másrészt a közösség erejét. A Báránykaland szabadulóláda új programelem, amelyet a Soli Deo Gloria Református Diákmozgalom készített el nekünk. Ebben a játékban a gyerekek rejtvényeket fejtenek meg, ez vezeti őket végig az elveszett bárányról szóló újszövetségi példázaton. Isten egybegyűjtő és személyes szeretetével szembesülhetnek itt a táborlakók.

pálfalvi_j_viola_foto_bazanth_ivola

ERZSÉBET-TÁBOROK IDÉN IS

Az egyházi hátterű Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány kilencedik éve valósítja meg táboroztatási programját. Az ottalvós nyári Erzsébet-táborok évről évre a legkedveltebbek között szerepelnek, fő helyszínei Zánkán és Fonyódligeten, valamint Erdélyben találhatók. A programok öt alappillérre épülnek: magyarság és honismeret, sport, tudomány, kultúra, keresztyénség. A széles körű programok java részét a tesók, azaz a tábori együttélést segítő operatív munkatársak (tábori animátorok), valamint a testvérek tartják, akiknek minden évben felkészítő képzést tart az alapítvány. A 2024-es nyári élménytáborok június 23. és augusztus 30. között, vasárnaptól péntekig tartó turnusokban valósulnak meg a Balaton partján.

Igazolódik, hogy jól állították össze a tábori programokat?

Azt tartom az egyik legfontosabb visszajelzésnek, amikor a gyerekek kifejezik a táborzárás előtt, hogy nem akarnak hazamenni. Ez mutatja, hogy valamit sikerült átadni nekik abból, ami minket motivál. Van, akinek elsőre idegen egy foglalkozás, de aztán láthatólag megízlel valamit abból, ami itt történik. Általános, hogy odajönnek hozzánk, megölelnek minket, érdeklődnek felőlünk, ők is beszámolnak, mi van velük. A kollégák, akik eljönnek a táborainkba testvérnek, mély hitbeli motivációval érkeznek, messze több ez nekik egyszerű nyári munkánál. Arra törekszenek, hogy amit ők megtapasztaltak az élő Istenből, azzal a táborozók is találkozhassanak.

Látóterükbe kerül az, ha egy-egy gyermek lelki sérüléssel érkezik?

A Csodapatika című foglalkozás pontosan azért született, mert a gyerekeknek van igényük egyénileg is beszélgetni, akár lelki bajaikról is, mi pedig tudunk nekik adni, odafigyelést. Keresztyén szakemberek várják őket, hogy megélhessék: van emberük, személyesen is törődünk velük.

Mi az ön elhívása a táboroztatásban?

Meggyőződésem szerint a táborok speciális világa azzal, hogy a résztvevők kiszakadhatnak általuk a hétköznapokból, egyedülálló élményt ad. Egyébként a saját megtérésélményem is egy nyári táborhoz kötődik. Ebben a különleges közegben rengeteg olyan helyzet adódik, amelyben a táborozók megélhetik Isten szeretetét. E szolgálatban szeretnék eszköz lenni.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!