Ápold az ápolót!

A munkatársaik nincsenek kiégve, lelkesen és odaadással dolgoznak, pedig a szociális szférában gyakori a megfáradás és a pályaelhagyás – mondja Erdős Eszter lelkipásztor, a Ráckeresztúri Drogterápiás Otthon vezetője. A református intézmény lelkigyakorlatos hétvégét szervez a szociális szférában dolgozóknak, mert szeretnének jó példát mutatni abban, hogyan lehet hitelesen, szeretetteljesen és eredményesen dolgozni a kihívásokkal teli feladatkörökben.

– Szeretném, ha a misszió nemcsak a függőséggel küzdő kliensek felé indítana minket, hanem a szociális szférában dolgozók felé is – mondja Erdős Eszter lelkipásztor a kezdeményezésükről. – Az elmúlt években rengetegen látogattak el hozzánk Ráckeresztúrra, betekinthettek a „mini kórházunk” életébe, beszélgethettek a gyógyuló klienseinkkel. A küldetésünk része az is, hogy ápoljuk az ápolót, hogy ápolni tudjon. Sokat gondolkodtam, hogy miért tudnak a kollégáink lelkesen, motiváltan dolgozni hosszú évek elteltével is, míg más helyeken gyakrabban előfordul, hogy kiégésről, megfáradásról panaszkodnak. Ráckeresztúron minden egy irányba mutat: a legerősebb erőforrás a munkatársaink számára a hit, istenkapcsolat, amit a munkahely is biztosít napi rutinba épült lelki alkalmakkal – magyarázza Erdős Eszter.

Erdős Eszter 2. (f. Sebestyén László)

Fontos alap a szakmaiság, de ennél sokkal többre van szükség – vallja a lelkipásztor.

Fotó: Sebestyén László

A Bibliában az olvasható: az erősek tartoznak a gyengéknek azzal, hogy segítsenek. Ezért is ajánlja fel támogatását a Ráckeresztúri Drogterápiás Otthon csapata. – Teszünk egy próbát, vajon igénylik-e a tőlünk távolabbi területeken dolgozó kollégák, hogy egy olyan programon vegyenek részt, amely elindíthatja, vagy erősítheti az istenkapcsolatukat. Természetesen a munkatársi csapatunkkal teljesen ingyen végezzük a szolgálatunkat a balatonszárszói lelkigyakorlatos hétvégén, és örömmel adjuk át tapasztalatainkat. A program megszervezésében a személyes motivációm fontos része volt, hogy harminckilenc éve szolgálok a református egyház drogmissziójában, és még mindig rácsodálkozom, hogy azok a rosszfiúk, akik az alvilágból, vagy a börtönből kerülnek hozzánk, milyen nyitottsággal fogadják az evangéliumot, és a hitre jutás lehetőségét. Miért ne történhetne ez meg másokkal is? Tudjuk, hogy a hitet ajándékba adja Isten, nem lehet tanítani vagy kötelezővé tenni. A munkatársi csapatomnak is gyakran mondogatom, hogy nem a klienseinknek kell megtérni, hanem nekünk kell úgy bemenni naponta a munkahelyünkre, hogy tudjuk: ami az embereknél lehetetlen, Istennél az is lehetséges. A kollégáink között is voltak, akik istentagadóként kerültek hozzánk dolgozni Ráckeresztúrra. Volt, aki olyan családból érkezett, ahol mindenki párttag volt, azonban néhány év alatt hitre jutott és ma már gyülekezetbe jár.

Hogyan dolgoznak Ráckeresztúron?

A munkatársak naponta áhítatot tartanak a klienseknek, együtt gondolkodnak az igéről. Minden héten van bibliaóra és istentisztelet, a dolgozók munkáját pedig ténylegesen áthatja a keresztyén szellemiség. Az intézményi lelkész rendszeresen lelkigondozza a csapatot, mindig meghallgatja őket, van hol letenni a terheket. Rendszeresek a csapatépítő alkalmak, vannak olyan munkanapok, amikor múzeumba, vagy kirándulni mennek Havonta biztosítanak a munkatársaknak teamszupervíziót, a vezetőknek, középvezetőknek pedig egyéni szupervíziót, de azoknak az alkalmazottaknak is, akik ezt igénylik. Minden második évben szerveznek közös, családos nyaralást. Szintén kétévente ötnapos, belső továbbképzésen vesznek részt és nem sajnálják ezekre az erőforrásokat. A ráckeresztúri drogrehabon – ahogy egymás között hívják – szinte nincs fluktuáció, a munkatársak szeretnek a drogterápiás otthonban dolgozni, pedig ez nehéz terep.

Szembesülni a szörnyű sorsokkal

A lelkigyakorlatos hétvége ötletét a református Bethesda Gyermekkórháztól vette a drogmisszió csapata. – Csodálatos légkörben zajlott az egészségügyi dolgozóknak meghirdetett hétvége a Bethesda szervezésében. Mélyen megrendítő volt, ahogyan az orvosok őszintén beszéltek a munkájukról, a nehézségeikről és arról az indíttatásról, ami miatt a szolgálatukat végzik. Minden egyes megszólalás valódi bizonyságtétel volt – mondja Erdős Eszter.

Erdős Eszter csoportkép (f.Sebestyén László)

Erdős Eszter szerint a hitet ajándékba adja Isten, nem lehet tanítani vagy kötelezővé tenni.

Fotó: Sebestyén László

– A segítő foglalkozásúak sokszor csüggedten néznek önmagukra, ugyanis a társadalmi presztízsük mellett a bérük is alacsony, ráadásul rettenetes életekkel, szörnyű sorsokkal szembesülnek naponta. Hatalmas kihívás számukra, hogy adódnak olyan élethelyzetek, amelyeken emberileg nem lehet segíteni, csak együtt érezni a szenvedővel. A segítőknek ezen kívül számtalan olyan dilemmával kell megküzdeniük, ami más területeken nem vetődik fel. A lelkigyakorlatos hétvégén szeretnénk megmutatni, hogyan tudunk erőt meríteni Istenből egy olyan szolgálatban, ami időnként rendkívül nehéz, roskasztó, lelkileg megterhelő. A munka a harmincperces felvezetők után kiscsoportokban zajlik majd. Minden érdeklődőt várunk, és különösen fontos, hogy nemcsak a szociális munkásokat, hiszen egy-egy segítő területet egészében kell nézni a szociális munkástól a takarítón át a könyvelőig.

Lelkigyakorlatos hétvégét szervez a Ráckeresztúri Drogterápiás Otthon 2023. február 10-12. között (péntektől vasárnapig) a szociális szférában dolgozóknak, egyházi és világi munkahelyekről érkezőknek egyaránt. Nemcsak szociális munkásokat, hanem minden dolgozót szeretettel várnak a Balatonszárszói SDG Konferencia Központban. Elhelyezés: kétágyas, fürdőszobás szobákban. Csak a szállást és a háromszori étkezés költségét kell megfizetni, amely a hétvége teljes időtartamára összesen: 35 ezer forint egy főre. A részletes programot a www.drogterapia.hu oldalon olvashatják. Jelentkezni február 5-ig lehet.