Biblia és táncoló drónok

Hitéleti és mérnöki – főleg az önvezető járművekhez, drónokhoz kapcsolódó – feladatokból áll a Mérnökmisszió – Műegyetemi Református Közösség által meghirdetett verseny. A középiskolások és egyetemisták számára kiírt innovációs tudáspróbán a jó helyezés pontot érhet a felvételin. A REFORMula Challenge-re október 28-áig lehet jelentkezni. Németh Balázs kutatót, református egyetemi lelkészt kérdeztük az eseményről.

A Mérnökmisszió vezetője az idei kiírásról és feladatokról elmondta: a versenyt elsősorban református középiskolásoknak szánják, de nem feltétlenül csak református középiskolákba járóknak. A jelentkezőknek egy táncos koreográfiát kell készíteniük drónokkal, amelyeket a márciusi nagydíjon mutathatnak be. Szintén a tavaszi eseményen távirányítós kisautók is szerepet kapnak, amelyek számára ideális pályaívet kell tervezniük a diákoknak. Újítás az idei évben, hogy a csapatok mellett egyéni nevezők is elindulhatnak. Ők másféle, de ugyanolyan értékes feladatokat kapnak. Az intézményi lelkipásztor megfogalmazása szerint a versenyzőknek több hónapos tervezési időszak áll rendelkezésükre, novembertől február végéig kell a számukra elküldött feladatokkal haladniuk.

Németh Balázs 2. (f. Sebestyén László).jpg

Németh Balázs lelkész

Fotó: Sebestyén László

Több újdonsággal készültek a szervezők. Az önvezető autóknál olyan „kritikus szituációk” értékelését várják, amelyek balesethez vezetnek. Felvetődik a kérdés, hogy mi alapján döntenek olyan helyzetben, amelyből mindenképpen baleset lesz. Az önvezető járművek algoritmusainak kutatása, megvalósítása során ezek valós társadalmi kérdések. – Kíváncsiak vagyunk, hogy egy középiskolás vagy egyetemista fiatal miként gondolkodik ilyen kérdésekben. Hogyan alkalmazzunk bibliai elveket úgy, hogy a lehető legjobb döntést tudja hozni egy önvezető jármű? Amikor egy közlekedési helyzetben gyalogosok, biciklisek, más autósok is szerepelnek, mi alapján döntsön a jármű a továbbhaladásról? Milyen sérülés az, amely még elviselhető, lehet-e egyáltalán bibliai elveket ilyen kontextusban meghatározni? – osztja meg velünk kérdéseiket a lelkipásztor. Meglátása szerint ebben az izgalmas feladatban szorosan kapcsolódik a hitéleti meggyőződés, az ebből fakadó etikai értékrend a konkrét műszaki problémához. Az etikai stratégiaalkotásra egy hónapjuk lesz a csapatoknak. A márciusi nagydíjon, amelynek hagyományosan a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ad otthont, a legjobbakat szeretnék megjeleníteni.

REFORMula, Mérnökmisszió (f. Facebook).jpg

A tudáspróbán elért jó helyezés pontot ér a felvételin

Fotó: A Mérnökmisszió Facebook-oldala

A résztvevőknek havi rendszerességgel bibliai kvízkérdésekre is válaszolniuk kell. Erről igen kedvező visszajelzéseket kaptak a korábbi két év versenyei után. Kedvelték a csapatok, hogy közösen, összedolgozva jártak utána a válaszoknak, alaposabban megismerhették ezáltal például Sámuel könyvét és a Királyok könyvét, így tehát a Biblia tanulmányozásában is segít a verseny. – A szervezők a hitéletet más módon is igyekeznek beépíteni a tudáspróbába – fűzi hozzá a Mérnökmisszió vezetője. Az egyik például, hogy a táncoló drón koreográfiája valamilyen egyházi vagy tradicionális keresztyén zenére valósuljon meg. A jövő tavaszi, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) zajló autóversenyen bibliai kvízkérdésekre kell válaszolniuk a versenyzőknek, a helyes válaszokból nyernek járműveiknek energiát, és ennek segítségével folytathatják a versenyt a kialakított pályán. Németh Balázs könnyebbségnek nevezi, hogy az előző évhez képest a felhasználók számára kedvezőbb programok segítik a versenyzőket. Online lehet például a drónkoreográfiát megtervezni. Ez a tavalyi évhez képest nagy előrelépés, akkor sokaknak volt ilyen technikai nehézségük.

A 2022/23-as verseny egyik legfontosabb várható előnye, hogy az új felsőoktatási felvételi rendszerben a REFORMula Challenge-en elért helyezés 2024-től pontot érhet a BME bármely szakára történő jelentkezés esetén.

A versenyről részletesen itt olvashatnak.

A Mérnökmisszió ökumenikus nyitottsággal, reformátori hivatástudattal és világlátással szolgálja a Budapesten műszaki és kapcsolódó területeken tanulmányaikat végző hallgatókat, különös tekintettel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Óbudai Egyetem hallgatóira. A Mérnökmisszió meghívja támogatói és tagjai közé mindazon mérnököket és egyetemi polgárokat, akik a kitűzött célokkal egyetértenek, és Jézus Krisztus iránti hálától vezérelve készek az áldozatvállalásra a célok eléréséért.