Bringásreggeli a Kálvin téri templom előtt

A Károli Gáspár Református Egyetem Teremtésvédelmi Kutatóintézete idén is csatlakozott a Magyar Kerékpárosklubnak a városi kerékpározást népszerűsítő kezdeményezéséhez, a bringásreggelihez. Az önkéntesek a Kálvin téri templom előtt elhaladó kerékpárosokat, köztük sok károlis hallgatót, reggelivel vendégelték meg.

Az európai mobilitási héten, szeptember 19-én bringásreggelivel várták a Kálvin téri református templom előtt rögtönzött standnál az arra tekerő kerékpárosokat. A kedvező időjárás sokakat kicsalogatott, így a Károli Gáspár Református Egyetem Teremtésvédelmi Kutatóintézete, az Ökogyülekezeti Mozgalom és a Magyar Kerékpárosklub önkéntesei több mint kétszáz kerékpárost láttak vendégül. Reggelizés közben jóízű beszélgetések bontakoztak ki a teremtésvédelem fontosságáról, az egyetemi életről, a keresztyén felelősségvállalásról és a kerékpároskérdésekről.

bringás reggeli 2023

Fotó: Ökogyülekezeti Mozgalom

Nagyon találó az idei akció szlogenje: „Se időd, se energiád? Szerezz mindkettőt, bringázz a munkába!” Milyen igaz, hiszen elfoglaltságra, rohanásra hivatkozva gyakran elodázzuk a testmozgást, és kényelemből autóval utazunk. Holott a mozgáshiányos életmódra és a levegőtisztaság védelmére is kézenfekvő megoldás lenne a kerékpáros-közlekedés választása. A biciklizés rendkívül egészséges aktív tevékenység, kondícióban tartja a testet, erősíti az immunrendszert és az állóképességet, jótékony hatással van a mentális egészségre, segít levezetni a stresszt és javítja az általános közérzetet, ráadásul csúcsidőben gyorsabb az autós vagy a közösségi közlekedésnél. Mindemellett környezetbarát módja a közlekedésnek, hiszen nem jár károsanyag-kibocsátással, és még pénzt is megtakaríthatunk vele, mivel nem szükséges üzemanyagra költeni, és a karbantartási költségek is alacsonyak. A kerékpározás segíti a közösséghez kötődést is, lehetőséget nyújt az emberekkel való kapcsolatépítésre, amilyen például a bringásreggeli vagy -uzsonna is, amelyet idén a Magyar Kerékpárosklub és partnerszervezetei országszerte nyolcvan helyszínen szerveztek.

bringás reggeli 2023

Fotó: Ökogyülekezeti Mozgalom

Az infrastruktúrán, a kerékpáros- és a közösségi közlekedés integrációján, a közlekedési kultúrán is van még mit csiszolni, de örvendetes, hogy Budapesten is lényegesen többen pattannak nyeregbe az utóbbi években. Hogy megközelítőleg mennyien, azt nyomon követhetjük a Budapesti Közlekedési Központ mérőpontjai segítségével, amely a kerékpáros-forgalmat regisztrálja. A naprakész adatok itt és itt érhetők el. A számok azt mutatják, hogy egyre többen ismerik fel a kerékpározás előnyeit, és ezzel nemcsak maguknak, hanem a környezetüknek is élhetőbb várost teremtenek. Az egyetem központi épületeihez közel eső, Múzeum körúti számláló az előkelő harmadik helyen szerepel a ranglistán, az eredményhez minden bizonnyal a károlisok is hozzájárultak MOL Bubi közbringával vagy a saját kerékpárjukkal.

KÉPGALÉRIÁNK AZ ESEMÉNYRŐL:

A galéria a képekre kattintva nyílik meg

Fotó: Ökogyülekezeti Mozgalom