Drogprevenció és az isteni matematika

Harmincöt éves lett a Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió – egész napos konferencián adtak hálát a Magyarországi Református Egyház intézményének eddigi szolgálatáért.

Fennállásának és működésének harmincötödik évfordulója alkalmából rendezett konferenciát szerdán a Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Missziója (KIMM) Budapesten, aminek a Németajkú Református Egyházközség Hold utcai temploma adott otthont. A meghívottak között volt a KIMM számos régi kliense is.

képAz esemény Balog Zoltán lelkipásztor áhítatával kezdődött, a volt miniszter Zákeus történetén keresztül mutatott rá arra, hogy Jézusnak van ereje ahhoz, megváltoztassa az emberek életét, még akkor is, ha mások szemében csupán bűnösök. Balog Zoltán szerint azért is jó, hogy megünnepelheti az egyház ezt a harmincöt évet, mert így mások is megismerhetik ezeket a szabadulástörténeteket. Szerinte fontos, hogy az emberek tudják, hogy „van egy olyan Jézus Krisztus, akinek számára az isteni matematikában az egy mindig fontosabb, mint a kilencvenkilenc”. A lelkipásztor szerint szolgálatunk fontos része, „ha ezt a különleges, gyógyító erőt, ami ránk van bízva, odatesszük a nyilvánosság asztalára, megkínálunk vele másokat is”. „Minden kudarc, minden botlás, minden bukás, minden kerülőút ellenére ünnepelhetjük együtt ezt a szabadságot, szabadítást, erőt, és ezt az élményt megoszthatjuk másokkal is” – zárta áhítatát Balog Zoltán.

Ezt követően Csányi Péter, az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkár mondott köszöntőt. A politikus kiemelte, a harmincöt év a bizonyíték arra, hogy a KIMM megtalálta a megbízható, jó válaszokat mind szakmai, mind emberi kérdésekben.

A résztvevők Bajcsi Norbert, a KIMM egykori kliensének történetén keresztül ismerhették meg a misszió munkáját, majd Erdős Eszter lelkipásztor, a Magyarországi Református Egyház Ráckeresztúri Drogterápiás Otthonának vezetője fényképekkel és rövid beszámolójával tekintett vissza az elmúlt harmincöt év eseményeire.

képA rehabilitáció egy nagyon összetett, szövevényes probléma, ami holisztikus, komplex megközelítést igényel, és az elmúlt évtizedek alatt a KIMM munkatársai rengeteget tanultak és fejlődtek ebben – foglalta össze az elmúlt 35 év tanulságait Erdős Eszter a Reformátusok Lapja kérdésre. „A másik tanulság, hogy »Ha az Úr nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők.« (Zsolt 127,1) Megtapasztaltuk, hogy Isten nélkül tényleg nagyon nehéz, de a legnagyobb kegyelmet akkor tudjuk átélni, ha mi magunk is nyitottá válunk” – fogalmazott a lelkipásztor. Erdős Eszter beszélt a KIMM terveiről is: országszerte terápiás kollégiumokat hoznának létre a serdülőknek. „Olyan köztes megoldást keresünk, hogy a rehabilitáció után ne kelljen állami gondozásba kerülniük, de visszatérhessenek az iskolapadba.” Szerinte a terápiás kollégiumok a felnőtteknek szóló támogatott lakhatás megfelelői lennének a fiatalok számára.

A további tervekről szólva a lelkész elárulta, hogy „keresztyén bulinegyedet” hoznának létre, elsősorban Budapesten. „A mai fiatalok nem járnak templomba, viszont szórakozni járnak, és úgy gondolom, hogy oda kell mennünk, ahol a fiatalok vannak. Meg kell teremteni azokat a lehetőségeket, ahol biztonságosan és keresztyén értékrendben tudnak szórakozni, ismerkedni. Mi is buliztunk fiatal korunkban, de a mai fiataloknak ez sokkal nehezebb, mint nekünk volt.”

képA konferencia második felében a résztvevők öt intézmény, a Ráckeresztúri Drogterápiás Otthon felnőtt, illetve tini részlegei, a Válaszút Drogkonzultációs Iroda, az Újváros Drogambulancia, a Tisztás Közösségi Hely drogprevenciós szolgálat és az ADNA Cafe által felvállal missziós munkával ismerkedhettek meg egy-egy műhelybeszélgetésen. Az esemény hálaadó istentisztelettel ért véget, amelyen Beszterczey András, az MRE Szeretetszolgálati Iroda irodavezetője hirdetett igét, végül a ráckeresztúri drogterápiás otthon kliensei dicsőítették Istent énekkel és zenével.

Hegedűs Bence, fotó: Sebestyén László