Egy szabadult drogfüggő körútja

Május 3-án Győrben indul az MRE KIMM-ben gyógyult Kubiszyn Viktor Drognapló című önéletrajzi-dokumentumregényének országos irodalmi és drogprevenciós körútja.
A körút célja, hogy regényen keresztül, annak ürügyén minél nyíltabban és minél gyakrabban lehessen beszélni a szenvedélybetegség problémájáról, a rászokásról, a függőségről, és az újjászületésről – mert mindig van kiút, és mindig van választás.

Kubiszyn Viktor 1979-ben született Miskolcon. A kétezres évek elején filmes újságíró, filmkritikus. 1995-2002 és 2005-2009 között aktív kábítószerfüggő, a köztes időben bázisdrogja a film és a filmről írás volt. 2003-2004-ben a filmhu moziportál rovatvezetője, 2005-ben a Filmvilág folyóirat szerkesztője, majd rövid ideig az Index munkatársa. 2003-2006 között a Tilos Rádió Free Cinema című műsorának egyik szerkesztő – műsorvezetője.

Egy Kimm-es sztori

Az író a negyedszázados fennállását ünneplő MRE KIMM Ráckeresztúri Drogterápiás Otthonában szabadult, és hívő református lett. A Drognapló jelentős része a KIMM-ben töltött terápiát mutatja be. Kubiszyn Viktor önvallomása a nemrégiben a Kálvin Kiadó által megjelentetett, Történeteink című kötetben is olvasható. A könyves körutat bereklámozó alábbi trailerben Erdős Eszter, az otthon vezetője is megszólal.

A Drognapló 2011-ben jelent meg a Jószöveg Műhely Kiadónál. A turné szervezői (Juhász Anna irodalmi program manager, a Hadik Irodalmi Szalon művészeti vezetője és Hercsel Adél  irodalmi szervező) a könyvbemutatókon keresztül az irodalom és a drogprevenció egy igen különleges ötvözetét szeretnék minél szélesebb körben terjeszteni. A szerzővel való beszélgetés, könyv-elemzés és kérdés-felelet egyszerre lesz utazás egy már távolodó világba és beszélgetés hitről, drogokról, leállásról, irodalomról.

Drogmisszió mindenkinek

„Lehet, hogy vezeklésnek tűnik, de a Drognapló inkább számvetés jellegű számomra. A vezeklés állandó bűntudatot feltételez, és nekem a drogokról való leállás és a megtérés egyik kulcsmomentuma a bűnbocsánat megélése volt. A könyv megírását éppen ezért nem tartom spirituális értelemben vett vezeklésnek, ez egy dokumentumregény. ...Szerepet játszott az elvállalásban, hogy ez egy missziós értékű dolog. De csak menet közben éltem meg érzésszinten, hogy a Drognapló a sorstársaim számára is hasznos lehet, ha ilyen formában is hírt adunk magunkról." - mondja a szerző.

A Drognapló körút állomásai:

május 3. csütörtök - Győr, Fecske Kávézó  (18.00)
május 9. szerda - Szeged, Rongy Kocsma (18.00)
május 10. csütörtök - Szeged, Közéleti Kávéház (19.00)
május 16. szerda - Szolnok, Tiszapart Mozi (18.00)
május 17. csütörtök - Békéscsaba, KÖRF Pont (19.00)
május 18. péntek - Miskolc, Művészetek Háza Kávézója (18.30)
május 24. csütörtök - Debrecen, Romkert I.T. (19.00)
május 25. péntek - Pécs, Nappali Kávézó (18.30)

Szakmai partnerek: Hadik Irodalmi Szalon, Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia, MRE KIMM Ráckeresztúri Drogterápiás Otthona

Támogató: Welt 2000 kft.

További infó: drognaplo.blog.hu

reformatus.hu