Első Egyháztáji vásár

Több százan látogattak el a Magyar Református Szeretetszolgálat első Egyháztáji vásárára, amelyet Debrecenben a Széchenyi kerti Református Templom kertjében tartottak augusztus 24-én.
A piacon mintegy húsz Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett kistermelő kínálta portékáját. Az érdeklődők vehettek krumplit, lekvárt, mézet, sajtot, savanyúságot, paradicsomot, dinnyét, de még kolbászt vagy szalonnát is.
A vásár megnyitóján Pál Sándor, az MRSZ kuratóriumának elnöke kiemelte, hogy ez a piac nem csak testi, hanem lelki táplálékot is nyújt, hisz itt találkozhatnak a vidéki termelők a városi fogyasztókkal, akik minőségi élelmiszereket vásárolhatnak és kapcsolatokat teremthetnek. A szolgálat karitatív célja itt is megjelenik, hisz munkahelyet teremt, összefogásra, együtt gondolkodásra buzdít.

képKis Zoltán a Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője beszédében hangsúlyozta, hogy a kormány messzemenőkig támogatja az ilyen kezdeményezéseket, hiszen a cél az, hogy visszaálljon a város és vidék normális kapcsolata és, hogy a kistermelők termékei ne szorulhassanak ki a piacról. A kabinet fontosnak tartja a magyar termékek népszerűsítését, ezért is alkotta meg többek között a hungarikum törvényt.

képJenei Zoltán a vásárnak helyt adó Széchenyi kerti gyülekezet lelkipásztora szerint egyházközségük mindig is nyitott volt az újításokra. A lelkipásztor megtisztelőnek tartja, hogy az ő templomuk kertje adhat otthont a havonta egyszer megrendezendő vásárnak, és örül annak, hogy a városi emberek és a vidéki árusok itt nem csak mint eladó és vevő, hanem mint testvérek, barátok találkozhatnak. Mózes könyvéből idézve: „Rád szállnak mindezek az áldások, és kísérnek téged, ha hallgatsz az Úrnak, Istenednek a szavára"- kérte, hogy szálljon és kísérje áldás a kistermelőket, a vásárlókat és a debrecenieket egyaránt.

Sápi József a Derecskei fenséges lekvárok és zöldségkrémek készítője a vásáron elmondta, hogy ő, mint hitét gyakorló ember örül annak, hogy az egyház ilyen formán is nyit az emberek felé, illetve külön jó ötletnek tarja a vásárt a gyülekezetépítés tekintetében, hisz ide azok is betérnek, akik nem tartoznak egyik gyülekezethez, vagy felekezethez sem.

kép„Vásárlóbarát és már most érződik a szeretet, a régi idők piacának hangulatát hozza vissza. A légkör családias, és baráti"- mondta Szarvas Ferencné vásárló, aki a Széchenyi- kerti gyülekezet tagja. Úgy véli, hogy akár hetente is lehetne ilyen piac, hisz mint mondta itt biztos, hogy az ember megbízható, minőségi terméket és maximális tájékoztatást kap.

A vásárt az országban további helyeken  is szeretné megrendezni az MRSZ, így már felvették a kapcsolatot egy-két dunántúli nagyvárossal is, de ami biztos, hogy ezentúl a cívisvárosban rendszeresen lesz egyháztáji piac. A következő vásárt szeptember 21-én tartják szintén a Széchenyi-kertben.

Buzás Borbála/ttre.hu, Fotók: Gilicze Réka/MRSz