Fesztiválos nyelvezet, eleven misszió

Itt az ideje leruccanni a Balaton-felvidékre, mert július 19-én kezdődik a sok élményt ígérő Művészetek Völgye összművészeti fesztivál. Ennek egyik helyszíne a taliándörögdi templomnál található LéleKzet református udvar, amelyről Szabó György udvargazdát, építészt kérdeztük.

Hogyan határozná meg a LéleKzet református udvar célcsoportját?

Szeretnénk, hogy akik reformátusok és a kulturális rendezvényekre jöttek, találjanak olyan otthonos helyet, ahol a hitükben is felüdülhetnek, ezúttal fesztiválosan könnyed, egyúttal kreatív formában találkozva az evangéliumi üzenetekkel. Azok számára is van mondanivalónk, akik kívülállók, nem nőttek bele kisgyerekkortól az egyházi nyelvezetbe. Azt reméljük, istenkeresőkként, érdeklődőkként rábukkanhatnak a megváltás nyomaira az udvar szeretetközegében.

Voltak az előző években, akiket – bár vallási előzmények nélkül érkeztek – láthatóan megérintett az udvar?

Miután betérnek, ugyanolyan szívesen elidőznek nálunk a vallástalanok vagy a maguk módján vallásosak is, mint a keresztyének. Olykor diskurzus is kialakul. Kedves emlék tavalyról, hogy egyik este, koncert előtt a központi fesztivál nagyszínpadánál ránk köszöntek a tömegből: „Jó volt nálatok, a refi udvarban!”

Saját koncertjeik is vannak. Befér majd a templomba a közönség a hazai etnofolk egyik megalapítójának számító Makám együttes vagy éppen Tímár Sára és zenekara fellépésekor?

Idén végre már saját szabadtéri színpadunk is van. Szeretettel várjuk a különleges zenei világok kedvelőit, illetve akik dicsőítő zenét szeretnének hallgatni a délután öt órakor kezdődő koncertjeinken. Dráma-, sőt bábelőadással, versmegzenésítésekkel is találkozhatnak nálunk.

LÉLEKZET REFORMÁTUS UDVAR

A harmincharmadszor megrendezendő Művészetek Völgye a legnagyobb hazai összművészeti fesztivál, július 19-től 28-ig tart. Helyszínei: Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend. A taliándörögdi LéleKzet református udvar eseményeiről bővebben a Facebook-oldalukon (Református udvar – Művészetek Völgye) lehet értesüléseket szerezni.

muveszetek_volgye_reformatus_udvar_szabo_gyorgy

Fotó: archívum

Mi az idei református udvar tematikája?

Az élő Ige évére is tekintettel idén a Nagy Történet, azaz Isten és az ember története lesz az. A teremtéstől az újjáteremtésig próbáljuk majd vezetni a betérőket. Persze nem agyonbeszélve, csak szeretettel fogadva őket, pár szavas bevezető indítást adva. Öt megállónk lesz a templomkertben. Az első a Teremtésé. Ez kézműves sátor, hiszen minket Isten arra teremtett, hogy gazdái legyünk ennek a világnak, és kicsiben, jelképesen mi is alkossunk a káoszból kozmoszt, ahogyan ő tette. A bűnbeesést a Céltévesztés sátra, az átfogó és teljes megoldást a Megváltás megálló fogja bemutatni, továbbgondolási lehetőségekkel. Az Áthallások elnevezésű zenekuckóban olyan könnyűzenefoszlányokat hallhatunk, amelyek önkéntelenül szinte sóvárogják az evangéliumot. A Mennyei Ízek Kertjének állomása tipikus lelassuló-, pihenő- és beszélgetési pont, házi gyümölcsszörpök kóstolásával.

Milyen állandó programelemek várják még a látogatókat?

A reggeli ébresztőben egy-egy teológushallgató nyitja meg a napot. Délutáni programsávunk egyik állandó eseménye az élő Ige kreatív műhely: valaki rendhagyóan segít feldolgozni az Igét, például a bibliodráma, a művészetterápia segítségével. A régi kántortanítói ház egyik megnyitott szobájában a BibleProject animációs epizódjai futnak, a templomban pedig szakrális tárlat fogadja a belépőket: a Pápai Református Kollégium művésztanárainak munkái.

Kik állnak az udvar projektje mögött?

Ez évtől a fő támogatónk, jogi és pénzügyi hátterünk a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány. A háttércsapat gerincét a pápai kollégium diákjai és a budapesti teológia hallgatói alkotják, de vannak körünkben helyi szórványgyülekezeti tagok és más lakosok, üdülőtulajdonosok is.

A református udvart hosszú ideig Bölcsföldi András vitte a vállán, egy időben az ön felesége, Szabóné László Lilla volt az udvargazda, most ön…

Idén tényleg én viselem a kalapot, de továbbra is együtt végezzük a munka oroszlánrészét, például ő, aki teológiai tanár és kollégiumvezető a Ráday Házban, a teológuskapcsolatokat mozgatja, és az önkénteseket szervezi.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!