Új típusú szülészeti osztályt tervez a Bethesda

A biztonságos, de természetes szülés iránti fokozott társadalmi igény inspirál minket – nyilatkozta erről Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója a Magyar Hírlapnak. A Magyar Gyermekorvosok Társaságának jelenlegi, a kórházszövetség korábbi elnöke a beszélgetésben – többek között – azt is elmondta, hogy ezért a Bethesdában új szárnyat készülnek kialakítani, ahol az élet védelmének kiemelése mellett ez a szemlélet érvényesülne.

A tervezett szülészeti osztály létrehozását több dolog is motiválta a főigazgató szerint: „Sok család és szervezet keresett meg minket azzal, hogy a szülészeteken az abortuszhelyzet egy gyermekét váró anyának, különösképpen a vallásos családokban nehezen kezelhető állapot. Mivel egyházi kórház vagyunk, jelezték nekünk, hogy szükség van olyan szülészetre, ahol ezekkel nem kerül szembe a várandós anya."

A másik felmerült igény, hogy magát a szülést visszahelyezzék a lehető legtermészetesebb közegébe, akár otthonias környezetébe, amellett, hogy minden orvosi és szakmai felügyeletet biztosítanak mellé.

A harmadik elem pedig, hogy a szülészet körüli pénzmozgásokat helyes mederbe tereljék. A hálapénz ezen a területen jelenik meg a legátláthatóbban, vagyis a szülészorvos lényegében a paraszolvenciáért nyújt pluszszolgáltatást, amikor folyamatos készenlétben áll, bármikor behívható.

Annak viszont ma nincs legális formája, hogy a páciens ennek honoráriumát „kasszába" fizesse be – fogalmazott a Magyar Hírlapnak adott interjújában Velkey György, aki elmondta, a Bethesda más kórházakkal erős kooperációban igyekszik a szülészetet létrehozni, azaz szakmai és egészségpolitikai területen már folynak tárgyalások.

reformatus.hu

Forrás: Magyar Hírlap