Jelentkezőket vár a Wáli István Szakkollégium

Szeptemberben indul a református cigány szakkollégium első évfolyama, a jelentkezni kívánó főiskolásokat és egyetemistákat honlapján várja az új bentlakásos otthon. Ebben a tanévben huszonöt cigány fiatal tehetséggondozását vállalja a debreceni intézmény.

Az intézmény Debrecenben, a Maróthi György Kollégium épületében működik, a Debreceni Egyetem és a Debreceni Református Hittudományi Egyetem huszonöt diákját fogadja be a 2011/2012-es tanévben. A szakkollégium a cigány keresztyén értelmiség képzését és tehetséggondozását vállalta magára, mert alapítói hisznek abban, hogy a magyar-roma viszony javítását kettős identitású, Krisztusban hívő, nagy szaktudású és a társadalmi problémák iránt érzékeny értelmiségiek segíthetik elő.  

A névadó Wáli István, XVIII. századi református lelkipásztor, elsőként figyelt fel arra, hogy a cigány nyelv hasonlóságot mutat a dél-indiai szingaléz nyelvvel, ezzel kétségbe vonta a cigányság egyiptomi származásáról szóló addigi elképzeléseket. 

A kollégium tagja lehet a két debreceni székhelyű egyetem bármely diákja, aki kitölti az on-line jelentkezési lapot és megfelel az augusztus 22-23-ai felvételin. A felvételi bizottság beszélgetésekkel és személyiség tesztekkel vizsgálja egyebek mellett a jelentkezők intelligenciáját, motivációit, terveit és tanulmányi eredményeit. A jelentkezéssel kapcsolatos információkat megtalálják az intézmény weboldalán.

Mint azt már korábban írtuk, idén március 17-én döntött a római katolikus, görög katolikus, református és evangélikus egyház a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat létrehozásáról. Ennek feladata, hogy  összefogja az egyházak fenntartásában működő szakkollégiumokat, országos irányelveket fogalmazzon meg működésükhöz, segítse új kollégiumok létrejöttét, azok közös fellépését. Másokért élő keresztyén embereket kíván nevelni, akik képesek az önkritikus történelemszemléletre, a párbeszédre és a fiatalabb generációk mentorolására is, olvasható a hálózat alapító okiratában. 

 

Forrás: wisz.reformatus.hu, Reformatus.hu