Jó napot! Egy Bibliát kérnék

Besétálni egy nagy fővárosi pláza könyvesboltjába és Bibliát vásárolni. Talán nem mindennapos, de lehetséges. Egy fiatal, Istent kereső története indított arra, hogy utánajárjunk, hogyan alakult ki az a kivételes helyzet, hogy egy nagyáruház könyvesboltjától kezdve a kisebb vidéki antikváriumig szinte mindenhol hozzájuthatunk a Szentíráshoz, és ezek még csak a nyomtatott kiadványok. Az internet és a telefonos alkalmazások szintén széles kínálatot nyújtanak.

Ma már szinte bármelyik magyarországi könyvesboltban kapható a Biblia. Emellett az interneten is megtalálhatjuk, letölthetjük, és telefonos alkalmazások között is válogathatunk. A reformatus.hu oldalán is elolvashatják a napi Igét és lelkipásztorok videós igemagyarázatait is megnézhetik olvasóink.

Adok neked jó Bibliát

A Biblia elérhetőségéről szóló cikkünk kiindulópontja egy fiatal nő története, aki szerette volna megismerni Istent, ezért besétált egy budapesti nagyáruház könyvesboltjába, hogy megvásárolja első Bibliáját. Az üzletben egy üvegvitrinben álltak egymás mellett a különböző kiadványok, bizonytalan volt, de választott. Egyedül olvassa? Hol kezdje? Később útmutatást kért és kapott egy munkatársától, aki egy református gyülekezet tagja, segített neki a megfelelő kiadás kiválasztásában, az olvasásban, majd egy bibliakörbe hívta, hogy közösségben is élje meg a Szentírás üzenetét.

bibliafordítások

Fotó: pixabay.com

Ezt követően családtagok, kollégák, ismerősök segítségét kérve kutattuk, hogy ha besétálunk egy könyvesboltba, mekkora sikerrel járunk, ha a Szentírást keressük. Nem reprezentatív, de az ország majdnem minden pontján végzett kis tanulmányunk azt az eredményt hozta, hogy a katolikus és a protestáns Biblia is elérhető a nagy és kisebb könyvesboltokban, antikváriumokban, ha a nyomtatott változatot szeretnénk olvasni vagy ajándékozni. Az üzletekben jól látható helyen, nem elrejtve, ugyanúgy leemelhető a polcról, mint bármelyik másik olvasmány. A Biblia a saját anyanyelvünkön ilyen könnyen talán még nem volt elérhető, mint napjainkban, akár nyomtatott változatban, akár online.

Misszió a Bibliáért

A Magyarországi Református Egyházban 2008 a Biblia éve volt, amely azt a célt tűzte ki, hogy jobban megismerjük a Szentírást, és annak rendszeres olvasóivá váljunk. Pecsuk Ottót, a Magyar Bibliatársulat főtitkárát kérdeztem, hogy részben ennek köszönhető-e, hogy ma ilyen könnyen elérhetjük és kezünkbe vehetjük a Szentírást. – A rendszerváltozást követő években piaci alapokra került a könyvkiadás és kereskedelem, amely a Biblia terjesztésére is hatással volt. A kommunizmus idején nem volt fogadókészség a könyvesboltok részéről. Ezért akkoriban fontos szerepe volt a gyülekezeti biblia- és könyvterjesztéseknek, akkor egy könyvesboltba hiába ment volna be az ember. Változás a kilencvenes évektől tapasztalható. A könyvterjesztők is elkezdtek érdeklődni a Szentírás iránt. Emellett az, hogy ma bárhol elérhető a Biblia, nagyban köszönhető a keresztyén gyülekezeteknek és a bibliatársulatoknak, amelyek egyházi szolgálatként megteremtik a Szentírás kiadásának és terjesztésének anyagi hátterét.

A református egyházban több mint száz éve március első vasárnapja a Biblia vasárnapja. A tematikus nap célja a szentírásolvasás népszerűsítése és a bibliafordítói munka ismertetése a gyülekezetekben. A bibliavasárnapi perselyadományok a protestáns bibliafordítások gondozását támogatják.

Napjainkban többféle Biblia elérhető a könyvesboltokban, egyházi szervezeteknél és kiadóknál. Régi és új fordítás, gyermekeknek szóló Szentírás, nyomtatott és online változatban. Pecsuk Ottó segített eligazodni a nagy választékban. – Protestáns Bibliából is többféle van. Aki a hagyományos Szentírást keresi, annak az 1908-as revideált Károlyi-bibliát ajánlom. Ennek elérhető egy 2021-ben megjelent kiadása, amelynek frissítettük a szövegét, az aktuális helyesírási szabályoknak megfelelően. A fiatalabbaknak az új, 2014-ben revideált változatot (RÚF) olvasását szoktuk javasolni. Ez a legtöbbet használt bibliafordításunk gyülekezeti, illetve magánhasználatra is. Igyekszünk mindig naprakészen tartani a szövegét – fejtette ki.

pecsuk_otto_bibliaolvaso_kalauz_hurtahajnalka

Pecsuk Ottó, a Magyar Bibliatársulat főtitkára

Fotó: Hurta Hajnalka

A katolikus szentírást keresők leggyakrabban a Szent István Társulat Bibliáját érhetik el, amely szintén hozzáférhető a legtöbb könyvesboltban. Van még a Káldi-Neovulgáta, ennek a fordításnak hasonló szerepe van, mint a Károli-bibliának a protestánsok között. A Káldi-fordítást a kilencvenes években újították fel. Ez a két kiadvány a legelterjedtebb katolikus közegben. A legismertebb egyházi bibliák mellett számos más fordítás elérhető a könyvesboltokban és az interneten. Pecsuk Ottó szerint gazdagodhatunk azáltal, ha többféle szentírást is olvasunk.

családi biblia

1862-es kiadású Biblia borítólapja

Fotó: Ivády Zsuzsa

Az egyik vidéki bevásárlóközpont könyvesboltjában olyan választ kapott érdeklődő ismerősöm, hogy nincs megkülönböztetés, egységes Bibliát árulnak. Nem is járt messze az igazságtól az eladó. A Magyar Bibliatársulat főtitkára egy korábbi interjúban elmondta, hogy a 2018-ban kezdődött nagy fordítási projekt végeredménye egy ökumenikus bibliafordítás lesz, protestáns–ortodox–katolikus összefogásban. A kiadvánnyal elsősorban azokat szeretnék elérni, akik nem kötődnek szorosan egyik felekezethez sem. Pecsuk Ottó szerint azért is jó, ha ilyen fordítás születik, mert a magyar családok jelentős része felekezetileg még sosem volt olyan vegyes, megosztott, mint most, a vegyes házasságok révén. Azt szeretnék, hogy az ilyen családok közös Bibliája legyen a születőfélben lévő kiadvány.

Magunkkal is vihetjük

A bibliatársulat terjesztési számai szerint az érdeklődők több Bibliát töltenek le az interneten, mint amennyi fizikai példányt vásárolnak. Ezek között vannak e-könyvek, illetve telefonos alkalmazások. Az egyik legismertebb bibliaterjesztő applikáció a YouVersion. Egyik előnyének nevezte a főtitkár, hogy az alkalmazásban több száz féle fordítás elérhető különböző nyelveken. Emellett kiegészítő irodalmat, rövid áhítatokat talál az olvasó, jegyzetet is készíthet magának, illetve a Magyar Bibliatársulat is erre tölti fel az anyagait. Hasonló alkalmazás a Bibliapp, a Szentírás és a hitvallásaink mellett megtalálható rajta az énekeskönyv, bárki ingyenesen letöltheti és használhatja. Ajánlotta még az abibliamindenkie.hu honlapot, továbbá a Károli Gáspár Református Egyetem által készített Egyesített Bibliaolvasót, az ebo.kre.hu-t, ahol több tucat külföldi és magyar bibliafordítás található meg. Szintén sokan használják a szentiras.hu-t, ahol a katolikus és a protestáns Biblia is elérhető.

bibliapp_okostelenfon_olvasás_pexels

Fotó: pexels.com

A kiadók és a gyermekeknek szóló Szentírás

A bibliatársulat főtitkára kitért arra is, hogy piaci alapon könnyebben fenntartható a gyermekeknek szóló bibliai történetek kiadása, mint a hagyományos Szentírásé. A gyerekbibliák úgy néznek ki, mint egy illusztrált mesekönyv, és kisebb költséggel jár az előállításuk, hiszen nem akkora szövegrészt tartalmaz és jóval rövidebb. Gyakori, hogy ajándékba adják családtagok a gyerekeknek. A Magyar Bibliatársulat kétévente új gyerekbibliát ad ki, mert a kiadványok elengedhetetlen része az illusztráció, amelyek úgy újulnak, ahogyan az ízlés. Az is hangsúlyos, hogy mi tetszik a nagyszülőknek, mert általában ők veszik meg unokáiknak a bibliai történeteket, válogatásokat. Ezek a kiadványok sokkal inkább számítanak fogyóeszköznek, mint a felnőtt Bibliák. Számos, nem egyházi kiadó is kínál gyerekeknek szóló bibliai történeteket, látnak benne fantáziát. Jellemző az is, hogy karácsonyra megjelentetik a Szentírást, mert van rá kereslet.

Bibliai szupehosok.jpg

A Biblia sokféle formában és könnyen elérhető Magyarországon. Aki bizonytalan, hogy hogyan és hol kezdje el olvasni a Szentírást, többféle segítség áll rendelkezésére: bibliaolvasó kalauz, olvashatunk és hallgathatunk igemagyarázatot, felkereshetünk gyülekezeti bibliaköröket is, ahol közösségben hallgathatjuk és beszélgethetünk az evangéliumról.