Keresztyénként labdába rúgni

Huszadik alkalommal rendezték meg a Baptista Ifjúsági Országos Labdarúgókupát, amelyen több református csapat is elindult. Miben egyedi egy keresztyén futballkupa? Hogyan fociznak Krisztus hívei? Erről kérdeztük Kántor Barnabás szervezőt és Gyulai Gábort, a Soli Deo Gloria Futball Club csapatkapitányát, aki a Szeged-Újszegedi Református Egyházközség tagja. Gyulai Gábor úgy fogalmazott: ugyanazon Krisztus miatt képesek a csapatok fair play módon játszani a pályán, aki miatt a hétköznapi életben is keresztyén módon tudunk élni.

XX. BIOLK Futballkupa 2024 - Fotó: BIOLK szervezők

Fotó: BIOLk-szervezők

Tizenkét éve kezdődött el a BIOLk, azaz a Baptista Ifjúsági Országos Labdarúgókupa, amelyen a torna nevével ellentétben nemcsak baptista csapatok vesznek részt, hanem szinte minden felekezet tagjait megtalálhatjuk az indulók között. Egy időben évente két kupát szerveztek, télen pedig teremtornát, de volt két év szünet, amikor nem rendeztek tornát. Így lehetséges, hogy június 8-án, szombaton a huszadik BIOLk-ot tartották meg Budapesten, a II. kerületi Pokorny József Sport- és Szabadidőközpontban.

XX. BIOLK Futballkupa 2024 - Fotó: BIOLK szervezők

Fotó: BIOLk-szervezők

A kupát a Wesselényi Utcai Baptista Gyülekezet csapata nyerte meg, a döntőben az Erdélyből érkező, szintén baptista Szalárdot legyőzve, de mindkét csapatban volt református résztvevő is, a harmadik helyen pedig a Kármel végzett, ebben a csapatban többen a Hit Gyülekezetéből jöttek. Idén tehát a református csapatoknak nem volt szerencséjük, de 2021-ben a fasori református gyülekezet csapata nyert, amely idén is esélyesnek számított, de nem végül nem indult.

Keresztyénként megjelenni

Ott volt viszont a szegedi Soli Deo Gloria Futball Club (SDG FC), amely legalább nyolc éve jár a BIOLk-ra, és idén a hatodik helyen végzett a népes mezőnyben. A Szeged-Újszegedi Református Egyházközség ifijéből kinőtt csapat kapitánya, Gyulai Gábor elmondta, hogy a klub minden tagja jár vagy járt valamikor az újszegedi gyülekezetbe, és bár vannak közülük, akik elköltöztek Szegedről, a focikupán még visszatérnek a közösséghez, amelyhez lélekben még mindig kötődnek. Van, aki Cegléden, van aki Budapesten él, és van, akit egyenesen a lelkészi szolgálat szólított el Kistelekre, ilyenkor mégis újra összeáll az újszegedi református ifi csapata, és mind az SDG FC mezét húzzák magukra.

SDG FC a XX. BIOLK Futballkupán 2024 - Fotó: BIOLK szervezők

Az SDG FC csapata, az álló sorban jobbról a második Gyulai Gábor, a csapat kapitánya

Fotó: BIOLk-szervezők

Gyulai Gábor szerint ez több, mint egy átlagos kupa; ahogy mondta, az ellenfelek nagyon rendesek, sportszerűek, kedvesek voltak. Nem volt kakaskodás, és csak elvétve akadt vita. Elmesélte, hogy az egyik mérkőzésükön már a nap végére lekopott a hatos vonal felfestése, és a kapusuk feltehetően ezen kívül fogta meg a labdát kézzel. A játékvezető már a kiállítást fontolgatta, de ellenfelük, a Kiskőrösi Pünkösdi Gyülekezet játékosai azt mondták, hogy felejtsék el és játszanak tovább, pedig így kevesebb esélyük volt a kiegyenlítésre. Így végül az SDG FC nyert 1-0-ra.

XX. BIOLK Futballkupa 2024 - Fotó: BIOLK szervezők

Fotó: BIOLk-szervezők

– Ez egy keresztyén kupa, más az emberek hozzáállása, de nívós verseny, meg kellett küzdeni minden előrelépésért. Sokkal jobb a hangulat, és az is jó, hogy van áhítat, és keresztyén testvérek között vagyunk. Az is fontos, hogy a nyitóalkalmon tartott beszédben szó esett Jézusról, hisz a keresztyén ember életében ő a legfontosabb – mondta el az SDG FC csapatkapitánya.

XX. BIOLK Futballkupa 2024 - Fotó: BIOLK szervezők

Fotó: BIOLk-szervezők

– Keresztyének vagyunk, és ez azt jelenti, hogy mindannyian a Krisztusban kapott kegyelemben és bűnbocsánatban bízunk, ez hajtja az életünket, ez határoz meg minket. Enélkül nemcsak a futballpályán, de az életünkben sem tudunk helytállni. Ugyanazon Krisztus miatt képesek a csapatok fair play módon játszani a pályán, aki miatt a hétköznapi életben is keresztyén módon tudunk élni. Ezt az identitást közösségként is őriznünk kell, és ezért is jó ez a torna – hangsúlyozta Gyulai Gábor, aki szerint az is fontos, hogy a minden csapat számára engedélyezett néhány külsős ember is hallhatja ezeket az üzeneteket. Elmondta, hogy az ő csapatuknak Szabó János kisteleki lelkész külön is mondott pár igei gondolatot a kupa elején.

XX. BIOLK Futballkupa 2024 - Fotó: BIOLK szervezők

Fotó: BIOLk-szervezők

– Amiatt is nagyon jó, hogy van ilyen, hogy keresztyén futballkupa, hogy legyenek olyan dolgok a világban, amik viselik ezt a jelzőt, hogy mi keresztyének ne rejtőzzünk el a világban, hanem jelenjünk meg, akár a sportban is – foglalta össze Gyulai Gábor.

A káromkodás tilos

– Keresztyén fiatalként szerettünk volna a futballpályán is találkozni más gyülekezetek tagjaival, ezért kezdtük el a szervezést tizenkét éve – árulta el a torna főszervezője, Kántor Barnabás, aki hangsúlyozta, hogy a kezdetektől fogva evangelizációs alkalomként is tekintenek a rendezvényre. Elmondta, hogy már az első alkalom is ökumenikus volt, folyamatosan érkeztek más felekezetekből is, például sok református csapat. Sok szurkoló is elkíséri a csapatokat, barátságok alakultak, sőt szerelmek is szövődtek az évek során az eseményen.

Ezen a kupán tilos a káromkodás, és a durvaságot is azonnal büntetik. – Ugyanúgy férfias küzdelmek vannak a pályán, de arra mindig igyekszünk felhívni a figyelmet, hogy a győzelemnél is fontosabb az, hogy a csapatok tényleg békével köszöntsék egymást minden meccs végén – mondta Kántor Barnabás.
A tornán a megnyitónak egy igei üzenet is része, amelyet mindig egy meghívott előadó mond el, és közösen imádkoznak a résztvevők. A teremtornákon pedig a nyolc csapatkapitány nyolc különböző színű mezben imádkozik együtt. Vannak olyan csapatok, amelyek a mérkőzések előtt is összegyűlnek közös imádságra, mások pedig reggel együtt tartanak áhítatot, és úgy készülnek a napra – osztotta meg velünk a kupa főszervezője.

Kántor Barnabás szervező és Papp János a Magyarországi Baptista Egyház elnöke. XX. BIOLK Futballkupa 2024 - Fotó: BIOLK szervezők

Kántor Barnabás főszervező és Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke

Fotó: BIOLk-szervezők

Azt, hogy hány éves is volt a legfiatalabb játékos, aki pályára lépett a tornán, nem tudja biztosan, de abban bizonyos, hogy tizennégy éves játékos már játszott. A legkorosabbat pontosan lehet tudni, mert 2020-ban Török Pál különdíjat is kapott legidősebb játékosként, ő akkor 78 évesen rúgta a bőrt.

XX. BIOLK Futballkupa 2024 - Fotó: BIOLK szervezők

Fotó: BIOLk-szervezők

Az egyik évben női csapat is indult a Fradi és a Kelen futsalcsapataiból verbuválódott keresztyénekből, de több csapatban is előfordultak már hölgyek az évek során.
A csapatok között erdélyiek szinte minden évben vannak, Paptamásiból, Zilahból és Szalárdról, és idén először elindult az International Baptist Church Budapest (Nemzetközi Baptista Egyház Budapest) csapata is, amely Magyarországon élő külföldiekből állt.

Minden eddiginél több csapat

Rengeteg pozitív visszajelzés érkezett – tudjuk meg Kántor Barnabástól, aki elismerte, hogy voltak nehézségek a szervezésben, hiszen idén minden eddigi rekordot megdöntve 33 csapattal rendezték meg a kupát, amelyre Gundel Takács Gábor műsorvezető küldött videóüzenetet, a résztvevők pedig a helyszínen mondták kamerába válaszüzenetüket. A főszervező szerint a sportesemény rendben lezajlott és sok örömet okozott a résztvevőknek, és már várja, hogy a következő tornán újra találkozzanak a csapatok.