Kilencezer fiatal tett a környezetéért egyházi hívószóra

Évről évre több, idén már nyolcvanhét településen összesen kilencezren vettek részt a 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes projektben, amelynek célja, hogy országszerte tegyenek valamit a fiatalok a környezetükért. A katolikus, evangélikus és református egyházak által szervezett akció idei mottója az „Itt vagyok, hívtál!” (1Sám 3,8) volt, ennek jegyében október 10–13. között száznyolcvan esetben valósították meg kitűzött céljukat a fiatalok saját környezetükben, önkormányzatoknál, óvodákban, iskolákban, szociális intézményekben a templomtakarítástól a szemétszedésen át a kerítésépítésig.

Október második hétvégéjén országszerte fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai három napon, azaz 72 órán keresztül teljesítettek közhasznú feladatokat: intézményeket, játszóterek környezetét, erdőket tisztítottak meg, rászorulóknak segítettek, és kulturális műsorokat szerveztek például fogyatékkal élő embereknek, időseknek.

A kezdeményezés Németországból indult, és 2000 óta számos sikeres projekt valósult meg a környező országokban is. A három történelmi egyház vezetésével Magyarország tizenöt évvel ezelőtt, 2006-ban csatlakozott az összefogáshoz, akkor még csak a szombathelyi és a győri katolikus egyházmegyében szerveztek megmozdulásokat. 2007-ben vált ökumenikussá és országossá a program.

A játék során a csoportok csütörtök este tudják meg, mi lesz a feladatuk a három nap alatt. Nemcsak munka vár rájuk, hanem alkotás is: a csapat maga tervezheti meg a kivitelezést pénteken, latba vetve kreativitását, önállóságát, fantáziáját, majd szombaton jöhet a munka, vasárnap pedig a lezárás, értékelés.

A kezdeményezés célja, hogy meghívja a fiatalokat, elsősorban a középiskolás és az egyetemista korosztályt, hogy segítsenek ott, ahol szükség van, egyúttal pedig felhívja a társadalom figyelmét a fiatalok erejére, elkötelezettségére, lelkesedésére, segítőkészségére. Idén több száz református fiatal csatlakozott az akcióhoz az ország különböző pontjain, iskolák és gyülekezetek irányításával.