Közösségi élmény, lelki feltöltődés és koncertek – helyszíni riport a Csillagpontról

Viharos szelek, esőzések, majd derült napsütés állandó váltakozásával telt a Csillagpont első három napja. Az időjárás elsősorban a vízi-vízparti programokat lehetetlenítette el, a strandröplabda-bajnokság, a sárkányhajózás, néhány egyéb sportvetélkedő, illetve a strandolás is a hét második felére maradt. A Csillagpont viszont állja a megpróbáltatásokat, és felejthetetlen fesztiválélmény alakul Zánkán.

A fesztivál összetett napirendje a reggeli és esti közös „talikat" köti össze kiscsoportos foglalkozásokkal, a délutáni programkavalkáddal és az esti órákban kezdődő nagykoncertekkel. Ha részt veszünk a Csillagponton felkínált programokon, minden esélyünk meglehet a feltöltődésre, de egyéni ejtőzésre és ingergazdag társasági élményekre is alkalmunk nyílhat.

Az önkéntesek által tartott kiscsoportos foglalkozások már nap elején garantálják a közösségi kapcsolódást: itt szűk körben gondolkozunk együtt a napi igeszakaszról, ismerkedéssel, játékokkal, feladatokkal, míg végül mindenki magáévá nem teszi a bibliai üzeneteket. Több mint ötszáz önkéntes van jelen a fesztiválon, és a beengedésen, az adminisztrációs vagy a logisztikai feladatokon kívül ezeket a lelki programokat is ők bonyolítják le.

Délutánonként megnyílnak a tábor területén lévő sátrak, a „lehetőségek piaca”, ahol pályatanácsadással, egyetemekkel és különböző ifjúsági szervezetekkel találkozhatunk. Emellett könyvkiadók, kézműves boltok, kvízjátékok, önismereti, művészeti feladatok közül válogathatunk az Erzsébet-tábor központjában, de ha messzebb támadna kedvünk sétálni, szintén nagy eséllyel találkozhatunk kiállítókkal, programlehetőségekkel vagy éppen akcióban lévő számháborúzókkal. Ugyan a helyszín tényleg hatalmas – térkép vagy többnapos tapasztalat nélkül jó eséllyel nem fogunk oda találni, ahova szeretnénk –, a több ezer résztvevő első pillanattól kezdve birtokba vette lelkesedésével, vidámságával a tábor minden szegletét.

Szerdán, a délutáni barangolásaim során egy rendhagyó Szólj be a papnak! epizód után az Ökogyülekezeti Mozgalom Jézus és az étkezés kapcsolatáról szóló előadásba volt szerencsém bepillantani. Nem sokkal később egy nagyszerű cigányzenekar hívta táncra a fiatalokat, és a Multicsarnokban pillanatok alatt táncházszerű hangulat alakult ki. A jókedv és felszabadultság mindenhol érezhető volt, a zenészeknek csak fokozniuk kellett a hangulatot. Úgy tűnik, az alkohol nem hiányzik a Csillagpontról, a fiataloknak a lelki programok, az ismereterjesztő előadások, a szociális vagy művészi élmények mellett idejük, energiájuk, de valószínűleg igényük sem marad az italfogyasztásra.

Már a hét elején nagy érdeklődés övezte az imapontokat és a „rapid randi” elnevezésű párkapcsolti programokat. A „meghallgatlak pontokon” lelki beszélgetéseket végeznek a hétén, ide bármilyen kérdéssel, kétséggel, témával várják a betérőket anonim beszélgetésekre.

A minden nap megrendezett reggeli és esti „talik” jelentették a legfőbb találkozási pontokat. Ezt hamar megszerették, megszokták a táborozók, a „talival” összekötött koncert messziről hallható dallamai felé egy emberként indultak már a reggeli órákban is. Az esőzés miatt volt, hogy a színházteremben tartották meg a reggeli alkalmat. Nagyobb probléma ezzel sem akadt, aki ugyanis nem fért be a színházterembe, azoknak élőben vetítették az előadást a Multicsarnokban. A „talik” színpadi hangulatfelelősei számtalan alkalmat kerítettek ismerkedésre, jókedvre, elmélkedésre a feladványaikkal, játékaikkal. Ugyan még három nap hátra van a fesztiválból, eddig mindig tudtak meglepetést okozni. Emellett a „talikat” egyedi igehirdetések, valamint nagyszabású dicsőítő koncertek alkotják.

A dicsőítések a legfontosabb elemei a fesztiválnak. Rendre belebotlunk eldugott helyeken összeverődő éneklős-gitáros csapatokba, spontán szerveződő kórusokba, a „Rejts most el” vagy „Nincs más Isten” jellegű dalok fülbemászó melódiáiba. A „talikat” nagyzenekaros felállással vagy a CSP-band, az Édes család, esetleg az Első Lépés dicsőítő rockzenekar kísérte. A koncertek szüneteiben pedig kreatív, egyedi formájú igehirdetéseket hallhattunk református lelkipásztoroktól, színházi részletekkel, produkciókkal kiegészítve – nem éppen hétköznapi tapasztalatok.

A napok végén a zenei extázis sem maradt el. A Follow the Flow, DJ Juhász és Horváth Tamás is kiemelte a Csillagpont-közönség lenyűgöző energiáit. Mindebből pedig – a lelki feltöltődésre lehetőséget nyújtó számos alkalom miatt is – sejtéseim szerint a hét következő napjaira is jutni fog még.