Laboratórium és oratórium

Húszmillió forintos műszeradomány érkezett a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyemekkórházába. A kémiai analizátort a Gyermekrák Alapítvány vásárolta meg a kórház számára. A július 10-i átadó ünnepségen Bölcskei Gusztáv, az MRE Zsinatának lelkészi elnöke is részt vett.
A rövid sajtótájékoztatóval egybekötött átadó Velkey Györgynek, a kórház igazgatójának köszöntő mondataival kezdődött: „Nélkülözhetetlen számunkra ez az új kémiai laborgép. Olyan műszer ez, amit naponta, széles körben fogunk használni. Többek között a rák diagnosztizálásában lesz segítségünkre. Ezúton szeretnénk megköszönni azt a víztisztító berendezést is a Gyermekrák Alapítványnak, amit az intenzív kórtermeink számára vásároltak meg."

képEzt követően Bölcskei Gusztáv püspök vette át a szót, akinek egy anekdóta jutott eszébe a laborműszerről. Az egyik első természettudósnál, ahol élt és alkotott, volt egy kápolna, amit ő oratóriumnak hívott és egy laboratórium. Mindkettőbe járt, de ahogy az egyikből kilépett, a másikat precízen kulcsra zárta. Mondván, hogy az egyiket maga mögött hagyva valami újat nyit ki. Gondosan elválasztotta egymástól az imát és a munkát. „A Bethesdában az oratórium és a laboratórium közös kulccsal nyitható és zárható"-jelentette ki a püspök, utalva ezzel a Kórházban végzett munka lelkületére is. Azt is hozzátette, hogy a Magyarországi Református Egyház kórházában az egész gyermeket szeretnék gyógyítani, nem külön a betegséget.

Következőkben Balogh István, a Gyermekrák Alapítvány elnöke pár szóban ismertette az általa vezetett szervezet munkáját. Hangsúlyozta, kötelességüknek tekintik, hogy segítsenek, mivel jelenleg több ezer rákos gyermekről tudnak. Azt is ismertette, hogy a Bethesda kórházban mindösszesen 128 ezer beteg gyermeket látnak el, akik hazánk teljes területéről, valamint határontúlról is érkeznek. Ezért is döntöttek úgy, hogy a Bethesdát kell támogatniuk. Céljuk, hogy elérjék, ugyanazt az esélyt a gyógyulásra hazánkban is a rákos gyermekek, mint ami a Nyugat-Európában vagy az Amerikai Egyesült Államokban adott.

képEgy falra akasztható oklevéllel köszönte meg Velkey György az alapítványnak, hogy  54,59 millió Forintot adományoztak számukra 2009 óta. A kórházigazgató korábban kitért arra is, hogy a sajtótájékoztató a Bethesda Kórház Bibliatermében van, és onnan mennek át majd a laborba, megnézni az új gépet. „Oratóriumból, a laboratóriumba"— hangzott el.

képA laboratóriumban működés közben is bemutatták az új gépet. Dr. Kovács Miklós főorvos, a Bethesda gyermekkórház laborvezetője, előzetesen már pár mondatban  összefoglalta, hogy mire is szolgál a most érkezett kémiai analizátor. Gyors, pontos és hatékony segítséget nyújt a rosszindulatú elváltozások minél korábbi felismeréséhez. Így időben meg tudják találni a kórt, és még időben el tudják kezdeni kezelni azt. A főorvos megemlítette azt is, hogy az előző laborgépük 2004 óta működött, elöregedett, míg az új készülék mindenben megfelel a XXI. századi gyógyítás elvárásainak.

Szöveg: Kováts Annamária, Fotó: Sereg Krisztián