Lefocizták a pályáról ellenfeleiket a wális szakkollégisták

A debreceni református szakkollégium csapat nyerte a keresztyén cigány szakkollégiumi hálózat első focitornáját.

Hagyományteremtő szándékkal, először rendezték meg november 10-én a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat (KRSzH) teremlabdarúgó-tornáját Miskolcon, az egyetem sportcsarnokában. A rendezvényen, melynek ötlet- és házigazdája a miskolci Görög Katolikus Cigány Szakkollégium volt, öt egyházi cigány szakkollégium játékosai mérték össze erejüket. Barátságos meccseket is rendeztek, ezeken fellépett többek között az Emberi Erőforrás Minisztérium (EMMI) társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárságának a csapata, valamint a miskolci egyetemi oktatók gárdája is.

kép

A debreceni Wáli István Református Cigány Szakkollégium csapatát Tóth József vezette, aki nemcsak intézményi lelkész, hanem gáborjáni lelkipásztorként helyi szinten labdarúgóedző is. A wális csapat első ellenfelei a debreceniek legközelebbi barátai és testvérei, a nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégium diákjai voltak. A protestáns cigány szakkollégák összecsapását az első pillanattól a – komoly technikai és erőnléti fölényben levő – debreceniek irányították. A létszámgondokkal is sújtott lutheránusok helyzetét tovább nehezítette, hogy kulcsemberük egy szerencsétlen lépés következményeként megsérült, és a továbbiakban nem is tudta folytatni a játékot. Ha nem protestáns intézmények csapatainak találkozóján történt volna, talán külön elismerésre méltó sportszerűség lenne, így viszont a lehető legtermészetesebb volt, hogy a hátralévő időben a debreceniek is csupán négy mezőnyjátékost hagytak a pályán. A meccs végeredménye 10-0 lett a wálisoknak

A református szakkollégisták második ellenfele a házigazdák, azaz a görög katolikusok – az evangélikusokénál kétségtelenül erősebb és a keménységig határozott – együttese volt. A hangzatos szurkolói támogatást élvező hazai csapat azonban ezzel együtt sem jelentett komolyan vehető nehézséget a debreceni futballistáknak, akik e mérkőzésen sem kaptak gólt, miközben négyet is lőttek a kétszer tizenkét perc során.

A Wáli Szakkollégium csapata a torna döntőjében a budapesti Jezsuita Roma Szakkollégium legjobbjaival nézett szembe, és a mérkőzés két félidejében ismételten anélkül szerzett öt gólt, hogy akár csak egyet is kapott volna. A kupa megszerzése felett érzett örömöt csak az árnyékolta be, hogy a mérkőzés utolsó másodperceiben a mérkőzésvezető büntetőt ítélt a Wáli ellen, melyet a jezsuita csapat egyik játékosa értékesített is – már a rendes játékidő letelte után.

kép

Az érdemi végeredményt azonban ez már alig befolyásolta, s így a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat első teremlabdarúgó-tornájának győztese – három meccsen szerzett 19 és csupán 1 kapott góllal – a debreceni Wáli István Református Cigány Szakkollégium csapata lett.

Reformatus.hu

Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat első teremlabdarúgó-tornája, végeredmény:
1. Wáli István Református Cigány Szakkollégium (Debrecen)
2. Jezsuita Roma Szakkollégium (Budapest)
3. Görögkatolikus Cigány Szakkollégium (Miskolc)