Március óta református fenntartásban működik a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet

Református Pulmonológiai Centrum néven működik tovább a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet. Az intézmény munkájában a fenntartóváltás nem jelent változást, továbbra is magas szakmai színvonalon, betegközpontú szemléletben végzik feladataikat az ott dolgozók. A kórház főigazgató főorvosa, Székelyné Gálffy Gabriella elmondta, összeszokott csapattal, hazai és nemzetközileg elismert orvosokkal igyekeznek szolgálni a pácienseket. A református fenntartónak köszönhetően egy teljes állású református kórházlelkész is érkezik majd az intézetbe, hogy segítse a betegek gyógyulását.

A fenntartóváltás óta hol tart az intézmény átvétele?

A Törökbálinti Tüdőgyógyintézet február 29-én megszűnt, jogutódként március 1-jén létrejött a Református Pulmonológiai Centrum. Az intézmény által végzett közfeladatok ellátásával kapcsolatos valamennyi jog és kötelezettség a Református Pulmonológiai Centrumra mint egyházon belüli önálló jogi személyre szállt át. Eddig az Országos Kórházi Főigazgatóság alá tartoztunk, most pedig a Magyarországi Református Egyház a fenntartónk. Az intézetnek sem ellátási kapacitásaiban, működésében, sem a közfeladatok ellátásában, a kórház területi ellátási kötelezettségeiben nem állt be változás.

Miért döntöttek úgy, hogy az egyházat választják fenntartónak?

Korábban az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet társgyógyintézete voltunk, és két jó út állt előttünk. Választhattunk, hogy maradunk társgyógyintézet és ekképp működünk tovább – ahogyan azt az előző másfél évben is tettük –, a másik út viszont az volt, hogy újra önálló városi kórház leszünk saját gazdasági és műszaki részleggel a Magyarországi Református Egyház fenntartásában. Mi utóbbit választottuk. Az intézet 2021 előtt városi szakkórházként működött, és kifejezetten magas szakmai színvonalon látta el Budapest XI. kerületének és Pest megye jelentős részének a lakosságát. Jól működött a kórház ebben az időszakban, városi, megyei és országos szinten is letette a névjegyét. Úgy gondoltuk, hogy újra egységes városi kórházként működve, ezt az utat folytatva még hatékonyabban tudjuk majd végezni a munkánkat.

gálffy_gabriella_református_pulmonológiai_centrum_fotó_magyaródi_milán_1

Fotó: Magyaródi Milán

A kórház elsősorban a pulmonológiai ellátásáról ismert.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet után a második legnagyobb tüdőgyógyintézet vagyunk járó- és fekvőbeteg-ellátással. A háromszázhúsz ágyas intézetünkben nemcsak felnőtt-, hanem gyermekpulmonológia is működik. A tüdőgyógyászaton belül gyakorlatilag minden területtel foglalkozunk, a tüdőgyulladás, az asztma, a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) és az úgynevezett intersticiális tüdőbetegségek (ILD), az alvás alatti légzészavarok és a tüdődaganatok kivizsgálásában és kezelésében is centrumnak számítunk. Súlyosasztma-ambulanciánk nagy betegforgalommal működik, az ebben a kórképben kiemelkedően hatékony kezelésnek számító biológiai terápiából az országban a mi intézetünkben részesül a legtöbb páciens.

Az onkopulmonológia terén helyben történik a betegek kivizsgálása, ezt követően dönt egy szakorvosokból álló csapat a beteg kezeléséről, amelynek gyógyszeres részét szintén helyben tudjuk biztosítani. 2018-ban adtak át egy különálló épületet a kórház területén, ahol a diagnosztikai és onkopulmonológiai vizsgálatok történnek. Ennek a földszintjén található a CT-laborunk, ami 2019 óta üzemel, illetve szakrendeléseinknek a nagy része. Azzal, hogy az onkológiai terápiás ellátást és a járóbeteg-szakellátásokat külön tudtuk költöztetni az aktív fekvőbeteg-ellátástól, jelentősen csökkentjük a fertőzések veszélyét. Az intézmény erőssége, hogy a tüdőrákos betegeket onkopulmonológus tudja kezelni, aki tüdőgyógyász és onkológus is egyben, mind a két területen komoly tapasztalattal rendelkezik. Ez azért hatalmas előny, mert a daganatos megbetegedés diagnosztizálását követően már egy kézben történik a betegek ellátása, a betegkövetés leegyszerűsödik. Az említett CT-laborunk pedig azért rendkívül hasznos, mert a rendszeres CT-vizsgálatokat a kezelés idején helyben el tudjuk végezni. A Magyarországon elfogadott, legkorszerűbbnek számító kezelések természetesen nálunk is elérhetők a betegek számára. Gondolok itt például a tüdőrák esetében az immunterápiás, illetve a kombinált immunterápiás kezelésre.

Fontos kiemelni, hogy Magyarországon önálló gyermek-tüdőgyógyászati osztály csak Törökbálinton működik, harminc ággyal. A gyermek-tüdőgyógyászatban országos feladatunk a tébécés, illetve cisztás fibrózisban szenvedő gyermekek ellátása. Emellett országosan kiemelt centrumként végzünk gyermekeken bronchoszkópos vizsgálatokat, alsó légúti idegentest-eltávolítást.

Az aktív tüdőgyógyászati felnőttosztályunk körülbelül másfél millió lakos pulmonológiai ellátását biztosítja. A bronchológiai ambulanciánk, amely számos kórkép esetén alapvető diagnosztikus feladatokat lát el, évente 1600-1700 beteg vizsgálatait biztosítja magas szakmai színvonalon, kiváló felszereltséggel.

Intézetünkben az aktív betegellátás mellett külön épületben, ötven ágyon biztosítjuk több mint hárommillió lakos légzésrehabilitációs ellátását. Egyéni és csoportos foglalkozásokat is tartunk, valamint tréningvizsgálatokra is van lehetőség. Ezen felül az intézetben kialakítottunk egy sóbarlangot is, ami szintén a rehabilitációs osztály része, valamint nemrégiben nyílt meg a törökbálinti kardiotanösvény, amelynek egészségügyi hátterét intézetünk biztosítja.

Hatágyas légzési intenzív osztállyal is rendelkezünk, ami elengedhetetlen a megfelelő betegbiztonság garantálásához. Az osztályt a humán erőforrás hiánya miatt a koronavírus-járvány idején be kellett zárnunk, de 2023 márciusában újra meg tudtuk nyitni.

Milyen egyéb területekkel foglalkozik az intézmény?

A tüdőgyógyászat mellett számos egyéb szakmai területen – kardiológia, neurológia, fül-orr-gégészet és reumatológia – rendelkezünk járóbeteg-szakrendelésekkel, amelyek területi ellátási kötelezettség alapján a térség lakosait látják el. A szakrendelések emellett a fekvőbetegeinknél felmerülő szakmaspecifikus vizsgálatokat biztosítják. Nálunk működik az országban az egyik legnagyobb forgalmú alvásdiagnosztikai centrum, amely szakrendeléssel és kilenc alvószobával végzi az alvás-ébrenlét zavarok kivizsgálását és ellátását. A múlt évben közel ezernyolcszáz eszközös alvásdiagnosztikai vizsgálatot végeztünk úgy, hogy nagyjából háromezer beteget látott el a centrum.

Milyen megfontolás alapján kezelnek a tüdőbetegségeken kívül egyéb betegségeket is?

A legtöbb beteg társbetegségekkel is rendelkezik, nem csak tüdőbetegséggel. Emellett – ahogy már említettem – a járóbetegek ellátásában több szakmát illetően is rendelkezünk területi ellátási kötelezettséggel. Tüdőbetegeknél leggyakoribb a kardiológiai társbetegségek – például magas vérnyomás és koszorúér-betegség – fennállása. Alapvető szükséglet tehát, hogy jól felszerelt kardiológiai szakrendeléssel rendelkezzünk, amelyet főállású kardiológusunk vezet. A neurológia szintén a társbetegségek miatt kapott helyet, valamint a reumatológia is hasonló okokból került be a portfóliónkba, valamint a rehabilitációs osztályunkon egy mozgásterápiás részleg is működik.

gálffy_gabriella_református_pulmonológiai_centrum_fotó_magyaródi_milán_2

Fotó: Magyaródi Milán

Említette a gyermekgyógyászati profilt. A Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházával terveznek együttműködni?

Mindenképpen közös pontot jelent a gyermekek kezelése, még ha nem is ez a fő profilunk, ezért szeretnénk együttműködni a Bethesdával. A gyermek-tüdőgyógyászattal – a cisztás fibrózis, tuberkulózis kezelésével – ők kevésbé foglalkoznak, viszont egyéb területeken olyan lehetőségeket biztosítanak, amelyek nálunk nem elérhetők a gyermekeknek, mivel szakkórház vagyunk. A két intézmény mind az ellátók, mind a páciensek számára előnyös módon egészítheti ki egymást a gyermekgyógyászat terén.

Nemrégiben jelent meg a hír, hogy világújdonságnak számító módszerrel kezelnek egy kislányt az intézményben.

A cisztás fibrózis esetében az elmúlt pár évben megjelentek a korábban elképzelhetetlen mértékű hatékonyságot biztosító biológiai, úgynevezett modulátorterápiák, de csak idősebb gyermekek, valamint felnőttek számára. Nemrégiben törzskönyvezték az egyik ilyen gyógyszeres terápiát hatéves kor alattiaknak. Idén áprilisban Közép-Európában intézményünkben került elsőként sor a terápia alkalmazására hatévesnél fiatalabb gyermeknél. A cisztás fibrózis egy genetikai betegség, amelynek következtében a fiatal betegeknek nem igazán volt jövőképe, nem érték el a negyven-ötven éves kort sem. A biológiai terápiák bevezetésével teljesen más minőségben és kilátásokkal tudnak élni, a családalapítás és a gyermekvállalás is reális lehet számukra.

Milyen kutatási lehetőségek állnak rendelkezésre az intézményben?

Az elmúlt pár évben mindig élen jártunk az új készítmények kipróbálásában, a gyógyszervizsgálatokban. Nemzetközi és hazai publikációkkal rendelkező orvosok dolgoznak nálunk, többük jelentős egyetemi klinikán szerzett tapasztalattal, tudományos fokozattal is rendelkezik. Számos kollégánknak több szakvizsgája, licencvizsgája is van a tüdőgyógyászat mellett, például olyan területeken, mint a belgyógyászat, klinikai onkológia, allergológia vagy klinikai immunológia, alvásmedicina. Ennek megfelelően számos magyar intézménnyel, így az Országos Korányi Pulmonológiai Intézettel, a Semmelweis Egyetem több klinikájával, az Országos Onkológiai Intézettel és még számos más intézménnyel végzünk közös kutatásokat. Tavaly létrehoztunk egy kutatócsoportot is, hogy helyben, az intézeten belül is kezdődjenek el saját kutatások, megmutatva magunkat és az eredményeinket, a többi között a tüdőonkológiában és a súlyos asztma terápiájában. Ezen felül szeretnénk ezzel a kutatócsoporttal a fiatal szakemberek számára is helyben biztosítani a lehetőséget eredeti kutatások indítására és tudományos fokozatszerzésre.

Küzdenek orvos-, valamint ápolóhiánnyal?

A szakdolgozóhiány természetesen bennünket is érint, az orvosi létszámunk viszont stabil. Büszkén mondhatjuk, hogy az idősödő korosztály mellett a középkorú szakorvosok és a fiatalabb szakorvosjelöltek és rezidensek is szép számmal megtalálhatók az orvosi kollektívában. Jelen pillanatban tíz rezidensünk és klinikai orvosunk dolgozik, akiket az elmúlt években vettünk fel, és úgy gondolom, hogy azért választották ők is ezt az intézetet, mert tudományos, kutatási perspektívát is láttak benne. Az elmúlt években a nagy hazai és nemzetközi szakmai rendezvényeken rendszeresen több előadóval vettünk részt, szakdolgozói előadásokkal is. Tavaly az onkopulmonológiai fórumon egy fiatal rezidensünk első díjat nyert az előadásával, valamint egy elsőéves rezidensünk előadást tartott az Európai Tüdőgyógyászati Konferencián. Nagy eredmény, hogy nemcsak itthon tudjuk megmutatni magunkat szakmai szempontból, hanem külföldi konferenciákon is.

Hogyan igyekeznek enyhíteni a szakdolgozóhiányt?

A múlt évben akkreditálták az intézményünket duális képzőhelyként a szakdolgozói ellátásban. Nagyon reméljük, hogy ennek révén több fiatal szakdolgozóval lesz kapcsolatunk, akik nálunk töltik majd a képzési idejük egy részét, és megismerik, megszeretik az intézetet.

Milyen területeken terveznek bővítést, fejlesztést?

Jelen pillanatban nagyon nehéz helyzetben van az egészségügy a járóbeteg- és a fekvőbeteg-ellátás finanszírozása terén is. Szeretnénk a stabil gazdálkodásunkat megőrizni, természetesen úgy, hogy az első és a legfontosabb számunkra a megfelelő szintű és biztonságos betegellátás. Fontos, hogy a dolgozóink is úgy érezzék, biztonságos környezetben dolgoznak, ahol megbecsülik a munkájukat. Az elmúlt években több fejlesztést is végrehajtottunk, például új készülék beszerzésével segítettük a kardiológiai ambulanciánkat, valamint az ultrahang-ambulanciánkat is korszerűsítettük. Aktív osztályainkat az elmúlt két évben felújítottuk, hogy megfelelő környezetet biztosítsunk a betegek, az orvosok és a nővérek számára. Ez nagyon fontos a humánerőforrás megtartásának a szempontjából is. Ebben az évben már folyamatban van a képalkotó és diagnosztikus rendszerünk fejlesztése, amelynek része lesz a központi röntgenegységnek helyet adó helyiségek felújítása és egy új, minden szakmai igényt kielégítő röntgenkészülék vásárlása.

gálffy_gabriella_református_pulmonológiai_centrum_fotó_magyaródi_milán_3

Fotó: Magyaródi Milán

Mit jelent a betegközpontú odafigyelés az intézményben?

Egy kisvárosi kórház vagyunk. A dolgozóink döntő többsége régóta végez munkát az intézetünkben, mert megfogta a kórház attitűdje. A legfontosabb célunk a magas színvonalú betegellátás és a dolgozók megbecsülése. Mindez megmutatkozik a betegekhez való hozzáállásunkban is. Az onkológiai pácienseket külön épületben kezeljük, így egy biztonságosabb, fertőzésmentes környezetet biztosítunk nekik. A rehabilitáció során is tudunk speciális lehetőségeket biztosítani például a sóbarlang vagy a kardiotanösvény révén. A gyógytornászainknak köszönhetően egyéni és közös terápiákra vagy akár kerékpáros tréningekre is lehetőség nyílik. Az országban elsőként vezettük be a telemedicinás alvásdiagnosztikai ellátást, szükség esetén tehát távolról, az intézményből is ellenőrizni tudjuk az alvás alatti légzészavar miatt gondozott betegeink terápiás készülékeit, és akár az eszközök beállításait is korrigálni tudjuk.

Milyen lelki többletet jelenthet az egyházi fenntartás?

A betegeink nagy része krónikus beteg, akiknek a mindennapi orvosi ellátás mellett lelki támaszra is szükségük lehet. Kórházpszichológus jelenleg is dolgozik nálunk, de a jövőben egy teljes állású református kórházlelkész is érkezik majd a csapatunkba, hogy segítse a betegek gyógyulását.

Hosszas egyeztetések és testületi döntések után 2024. március 1-jével vette át a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet – új nevén a Református Pulmonológiai Centrum – működtetését a Magyarországi Református Egyház. Az új fenntartó célja, hogy azzal a keresztyéni lelkülettel folyjon a gyógyítás Törökbálinton is, amelyet az egyház Bethesda Gyermekkórházában évente 190 ezer kis beteg és szüleik megtapasztalnak. A református egyház elkötelezett abban, hogy a pulmonológiai centrumban nemcsak megőrizzék a kórház eddigi eredményeit, a szolgáltatások magas színvonalát, hanem mindent megtegyenek az intézmény további fejlesztéséért az ott gyógyuló emberek egészsége érdekében, miközben a páciensek felépülését a szeretet gyógyító ereje is segíti.