Miért van szükség megyei ifjúsági referensekre?

A Magyarországi Református Egyház Zsinati Ifjúsági Osztályának legfontosabb célkitűzései között szerepel felkarolni a megyei ifjúsági szolgálókat. Mit takar a megyei referens pozíciója? Milyen feladatokkal jár ez a szolgálat? Egyáltalán miért van rá szükség? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

megyei_referensi_találkozó_2023_ifjúsági_osztály_1

Fotó: MRE Zsinati Ifjúsági Osztály

Megyei referensek nincsenek minden egyházmegyében, illetve ahol egyáltalán létezik a beosztás, ott sem feltétlenül kapcsolódik hozzá feladatkör. Annak érdekében, hogy országszerte kialakuljon egy hálózat, amelynek tagjai összefogják az egyházmegyéjük ifjúsági munkáját, az ifjúsági osztály megszervezte az első megyei referensi találkozót májusban Galyatetőn. A szolgálók a hétköznapokból kiszakadva beszélhették meg gondjaikat, örömeiket, meríthettek egymás ötleteiből, de átélhették azt is, hogy feladataikkal nincsenek egyedül.

Horváth Ágnes, az ifjúsági osztály projektvezetője kifejtette: a cél az, hogy a jövőben a megyei referenseket felkeresve minél pontosabb képet kapjanak az adott terület ifjúsági szolgálatának helyzetéről, beleértve az igényeket és szükségleteket is. Emellett a megyei referens feladata tartani a kapcsolatot az esperessel ifjúsági ügyekben, közvetít a lelkészek és az egyházmegye vezetősége között, továbbá a gyülekezetek ifjúsági szolgálóit is összeköti – hangsúlyozta.

Problémát jelent, hogy a lelkészek sok esetben túlterheltek, a gyülekezetükben és az annak ifjai között végzett munka, a különböző találkozókon és képzéseken való részvétel mellett keveseknek fér bele az idejébe, hogy megyei szinten plusz feladatokat vállaljanak. Hogy mindez ne tűnjön lehetetlennek, az ifjúsági osztály igyekszik segíteni az ifjúsági szolgálókat. A galyatetői találkozón például több kiadványt is bemutattak, amelyek segítségével a lelkészek rövidebb idő alatt felkészülhetnek egy-egy alkalomra. Ötleteket, kész terveket, játékokat tesznek elérhetővé, amelyek hatalmas segítséget jelentenek a hétköznapokban, tehermentesítve a lelkipásztorokat. A résztvevők az evangélikusok által kiadott kártyajátékok mellett megismerhették az Ifjúságépítők nevű szervezet által kidolgozott segédanyagokat is, amelyek ugyancsak a hétköznapi munkát támogatják. Ilyen például a Mizu nevű kártyajáték, amelynek lapjain a beszélgetés indulását segítő kérdések találhatók.

A galyatetői találkozó kezdet akart lenni, hogy a kapcsolódás elinduljon. – Szerettük volna, hogy legyen egy kapcsolódási pont a már munkálkodó egyházmegyei referensek számára, egy olyan hely, ahol megtalálnak minket, ahol beszámolhatnak a nehézségeikről, örömeikről – emelte ki Horváth Ágnes. A találkozás öröme mellett a szakmai tapasztalatok megosztására is hangsúlyt fektettek. A résztvevők rövid interjúkat hallhattak arról, hogyan lehet hatékonyan összehangolni több lelkész munkáját, hogyan lehet közöttük lelki kapcsolatot kialakítani, miként lehet bevonni a szolgálatba a fiatalokat, milyen előnyökkel járhat a különböző szervezetekkel való kapcsolattartás. A megyei referensek munkája elősegíti az egyházmegyék gyülekezetei közötti kapcsolat szorosabbra fűzését. Azt szeretnék elérni, hogy a kisebb létszámmal működő gyülekezetek fiataljai is megtapasztalják a közösség megtartó erejét, amikor például egy környékbeli ifivel közösen tartanak alkalmat.

megyei_referensi_találkozó_2023_ifjúsági_osztály_2

Fotó: MRE Zsinati Ifjúsági Osztály

Ezenfelül lehetőséget biztosítottak arra is, hogy a megyei referensek a saját fejlődésükre, vezetői karakterük alakulására is reflektálhassanak, „tanulhassák magukat” a szerepkörükben. Végül borkóstolót is tartottak, amely leginkább a kikapcsolódásról, valamint a barátkozásról szólt. A Magyarországi Református Egyház Zsinati Ifjúsági Osztálya mostantól minden évben szeretne egy referensi találkozót szervezni, hogy a megkezdett munka stabilizálódhasson, és egyre több pozitív példáról számolhassanak be a résztvevők.

A távolabbi jövőben egyházkerületi szinten is szeretnék megerősíteni a referensi hálózatot, amely jelenleg ugyancsak hiányosan működik. Fontos, hogy az országos ifjúsági munka különböző szintjei ne egy-egy személyhez kötődjenek, mert ha az illető valamiért elkerül a pozíciójából, összeomlik a szervezet. A cél az, hogy megbízható háttér és rendszer alakuljon ki, amely időtállóan segíti az ifjúsági munkát.