Minden időben áldom, dicsérem az Urat!

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg június 3-án a Kórusok éjszakája amatőr kórusfesztivált, aminek idén debütáló kórusa a Gyulai Pál utcai református gyülekezet Énekelni Szerető közössége, a Gyulai ÉSz-kórus lesz. A nyárindító fesztivál ismét énekhanggal tölti meg Budapesten a VIII. kerületi Palotanegyedet. A Kórusok éjszakája célja, hogy felhívja a figyelmet: énekelni bárhol és bármikor jó. Az ÉSz-kórus titkárát, Perjés Jánosné Farkas Ágnest kérdeztem a rendezvényről és a kórusról.

Gyulai Ész kórus - Fotó: ???

Fotó: reformatus.hu

Mióta működik a kórus?
A hivatalos nevén Budapest-Klauzál téri Református Egyházközségnek több-kevesebb kimaradással mindig volt énekkara, én magam az ötvenes évek végén már tagja voltam az akkorinak. Így, amikor nyugdíjas lettem, és a kilenc unokám is annyira megnőtt, hogy mellettük több szabadidőm maradt, testvéreimmel és a gyülekezet „énekelni szerető” tagjaival, önálló kezdeményezéssel megalakítottuk a jelenlegi énekkarunkat.

Ki a kórus vezetője?
Egy ideig én vezettem a munkát, amíg Németh Zsuzsanna át nem vette Horváth Pállal. Csodának tartom, hogy két ilyen kiváló fiatal művészember a mi kis kórusunkkal foglalkozik, ezért igyekszünk a kottatárossal minden más munka alól felszabadítani őket. Mindig nagy örömmel végzünk minden egyéb kiegészítő munkát és szervezést is. Zsuzsanna egyetemista korában egy ideig a gyülekezetünk kántora volt, de tanít és az evangélikus énekeskönyv szerkesztőbizottságának a titkára is. Horváth Pál ma is a gyülekezeti tagunk, ő most dolgozik a doktoriján.

Honnan jött a kórus neve?
Kezdetben nem mertük magunkat énekkarnak nevezni, csak Énekelni Szeretők társaságának. Később meg annyira megszerettük a nevünket, hogy már nem változtattuk meg. Egyébként a tartalom nem változott, mert itt tényleg mindenki nagyon szereti az Istent énekkel dicsérni. Gyülekezetünk tagjai a székhely miatt (VIII. kerület, Gyulai Pál utca 9.) általában gyulaisoknaknak nevezik magukat, és íme, kész a név: Gyulai ÉSz.

A gyülekezeti zenei szolgálatokban is részt vesz a kórus. Az egész egy éneklő közösség?
A gyülekezet és vezetése értékeli a munkánkat, a szükséges segítséget mindig megkapjuk, a rendezvényeinken pedig nagy számban vesznek részt a gyülekezeti tagok és a vezetők is, sőt esetenként a kórusba is beállnak. Hetente kétszer próbálunk, pénteken két órát, vasárnap reggel, az istentisztelet előtt pedig egy órát, így mindenki el tud jutni legalább az egyikre, ezért nincs nagyobb lemaradás.

XI. Kórusok Éjszakája plakát 2023

Kik járnak a kórusba?
Eredetileg főleg „a régebb óta fiatal” korosztály volt a kórusban, de mostanra kiegészültünk igazán fiatalokkal is, egyetemistáktól többszörös nagymamákig minden korosztály megtalálható nálunk. Együtt énekelni önmagában is öröm, erről szól a Kórusok éjszakája fesztivál, de együtt dicsérni az Istent a lelkünket is feltölti.

Most, a XI. Kórusok Éjszakája kórusfesztiválon kilépnek a templom falai közül Isten dicséretével. Bevett szokás ez, vagy ez lesz az első?
Az egyházi ünnepeken és más alkalmakon rendszeresen éneklünk itt, de évente legalább kétszer megyünk a Schweitzer-otthonba. Többször voltunk más gyülekezetekben is, és minden egyházmegyei szervezésű kórustalálkozón ott vagyunk, legutóbb három hete Rákospalota-Óvárosban. Gyülekezetekben rendszeresen tartunk verses-zenés műsorokat az énekkar szervezésében és részvételével. Legkomolyabb fellépésünk a keszthelyi Balatoni Múzeumban, egy kiállítás megnyitóján volt, de szerepeltünk Budapesten, a VII. kerületi önkormányzat egyik karácsonyi műsorában is.

Hogy kerültek a Kórusok éjszakája fellépői közé?
A fesztiválról a diósdi Gellért-kóruson keresztül szereztem tudomást. Többek között az fogott meg, hogy pont a Palotanegyedben tartják. A Gyulai Pál utca ugyanis ide tartozik, és úgy gondoltam, hogy ott a helyünk, ezért bejelentkeztünk hozzájuk. Villámcsődület (flashmob) kategóriában leszünk jelen többször is a fesztiválon.

Tehát nem hagyományos színpadi koncertjük lesz?
Az esemény 16 órakor az Éneklő kerttel kezdődik a Múzeumkertben, amikor az ország minden szegletéből és külföldről érkező kórusok röviden bemutatkoznak. A program helyszíneit a Palotanegyed izgalmas terei adják: a Vörösmarty Mihály Gimnázium, a Gesztenyés-kert, a Nemzeti Múzeum, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kertje, a Szent Anna Kollégium, a Lőrinc pap tér 3., a Krúdy utca 11. és a Krisztus Király Plébánia kápolnája. Az est folyamán 25 kórus összesen 47 koncertet ad különböző műfaji kategóriákban (folk, hagyományos zene, könnyűzene, kortárs zene, gyerekkar), a koncertek közötti szünetekben pedig a kapuban, a téren, az erkélyről, a szökőkútnál pedig egy-egy villámcsődületben fakad dalra egy-egy kórus a fesztivál résztvevői és az arra járók örömére. Az egész fesztivál pedig egy nagy közös énekléssel zárul késő este a Pollack Mihály téren, amikor a közönség, a fellépők és a szervezők közösen tapasztalhatják meg az együtt éneklés örömét és varázsát. A flashmobban az is jó, hogy azok a járókelők is élvezhetik, akik nem váltanak jegyet, és így a belső koncerthelyszínekre nem jutnának be. De ezzel a műfajjal nekik is adhatunk egy kis élményt, és ezért is nagyszerű lehetőség, hogy a dalainkkal Krisztusra mutathatunk.

Éneklő kert 2022. Fotó: Zöld Nikoletta

Fotó: Zöld Nikoletta

Tényleg nagyszerű lehetőség ez a templomfalakon kívüli hitvallásra. Mi lesz hallható szombaton önöktől?
Egy Draskóczy-művel kezdünk: Jöjjetek Krisztust dicsérni! Aztán a gyülekezeti himnuszunknak tartott Jöjj, mondjunk hálaszót!-ot énekeljük Gárdonyi Zoltántól, illetve a legnagyobb kedvencünket, a Mint a szép híves patakra kezdetű zsoltárt Goudimel feldolgozásában, végül pedig Draskóczy Ároni áldásával, egy kánonnal fogunk zárni.

Kiket várnak az előadásra?
A szervezők szeretettel várnak kicsiket és nagyokat egyaránt, mi pedig minden reformátust hívunk, jöjjön és énekeljen velünk, hitvallást téve Megváltónkról a világi közegben is, ahol az éneklés szeretete biztosan közös lesz bennünk!

Részletes információ a rendezvényen fellépő kórusokról, programról, valamint a jegyvásárlásról a Kórusok éjszakája honlapján érhető el.