Minden idők legnagyobb Csillagpont fesztiválját rendezik meg idén

Minden korábbinál nagyobb szabásúvá növi ki magát az idei Csillagpont. Egyszerre lesz újító és hagyományőrző, hiszen új helyszínen, új programokkal, de a megszokott lelkülettel várja a fiatalokat. A szervezők szeretnék szélesre nyitni a rendezvény kapuját, hogy azon keresztyén és útkereső fiatalok egyaránt beléphessenek ebbe a valóban színes közösségbe.

458A6832.jpg

Fotó: reformatus.hu

Fiatalok fiataloknak – így lehet a legtömörebben összefoglalni, kik szervezik kiknek a Csillagpontot. A kétévente megtartott kárpát-medencei keresztyén fesztivál ez alkalommal a Balaton partjára, Zánkára költözik, ahol hat napon át egymást érik a lelki, szabadidős vagy éppen a zenei programok.

– Ez nem egy – fogalmazzunk így – mainstream fesztivál mondja a rendezvény kommunikációs felelőse. Lakatos Áron szerint a legfontosabb különbségek egyike a szórakozás formája: – Ez egyrészt egy alkoholmentes fesztivál, de ennél is fontosabb, hogy egymáshoz hasonló korú, gondolkodású és értékrendű fiatalok találhatnak rá egymásra és Istenre. Erre utal az idei mottó is: Találj rám! Valljuk, hogy akármilyen is éppen a kapcsolatunk Istennel, az biztos, hogy szeretettel teli üzenete van számunkra. Szeretnénk, ha a résztvevők megéreznék: Isten ismeri és szereti őket. Ide elhozhatják a kérdéseiket, és az Istentől kapott válaszokkal térhetnek haza.

Csillagpont 2021 Debrecen - fotó: reformatus.hu

Fotó: reformatus.hu

No meg rengeteg jó élménnyel. Július 24. és 29. között a sportprogramoktól a dicsőítésekig sok mindenben lehet részük a fiataloknak. Felsorolni is szinte lehetetlen azt a több mint száz programot, amit a rendezvény tizenöt helyszínén tartanak majd, ezért – a teljesség igénye nélkül – egy kis ízelítő ezek közül: sportversenyek több mint egy tucat sportágban, Lehetőségek piaca, ahol különböző keresztyén szervezetek mutatkoznak be, esténként koncertezik majd Horváth Tamás, a Follow the Flow, a Sófár és az Első Lépés, de természetesen más dicsőítő zenekarok is. Sőt, lesz egy meglepetés sztárfellépő is, de hogy ki, azt csak június 10-én árulják majd el.

Szakítva a korábbi gyakorlattal, idén a lelki alkalmakat több igehirdető tartja, ezzel is bemutatva az egyház sokszínűségét. Bár nem minden programpont nyilvános még, az már tudható, hogy ismert és népszerű előadókat kértek fel ezekre, például Pál Feri atyát, akivel nem először találkozhatnak a csillagpontosok.

458A8076.jpg

Fotó: reformatus.hu

Szintén újdonság, hogy a fesztivál – története során először – teljesen készpénzmentes lesz: a helyszínen tehát mindenki mindent kártyával, telefonnal vagy egyéb digitális eszközzel fizethet. Ha valaki azonban készpénzzel érkezik, lesz lehetősége a fesztivál idejére fesztiválkártyát váltani. Maga a jegyvásárlás is könnyebb lett: a rendezvény honlapján kártyás fizetéssel vagy átutalással percek alatt válthatók napi jegyek vagy heti bérlet. Ráadásul az Early Bird akcióban az első pár száz jegyhez jelentős kedvezménnyel lehet hozzájutni: a teljes hétre mindössze 20 000 forint a fesztiváljegy, és sátorhellyel is csak 32 500. A Csillagpont ezzel az egyik legjobb ár-érték arányú fesztivál is az országban.

A Zánkai Erzsébet-tábor minden korábbinál modernebb helyszíni infrastruktúrát biztosít: lesznek fedett szálláshelyek, de – a Csillagpont hagyományaihoz híven – most is lesz lehetőség sátrazásra.

Csillagpont 2021 Debrecen, Kowalsky Meg a Vega - fotó: reformatus.hu

Fotó: reformatus.hu

Természetesen idén is kiemelt szerep jut az önkénteseknek – ahogy eddig, most is velük lesz teljes értékű a Csillagpont. Önkéntesnek – ide kattintva – bárki jelentkezhet, aki elhívást érez magában erre a szolgálatra.

A szervezők nem titkolt célja, hogy ne csak a már hitre jutott, a református egyházhoz kötődő látogatókat szólítsák meg, hanem a keresztyénségre fogékony útkereső fiatalokat is. Számukra a Csillagpont jó lehetőség élményeken és találkozásokon keresztül közelíteni az istenhithez és egyházunk közösségéhez. Balog Zoltán püspök 2021-ben ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „a református egyház nyitott ajtaja a fiatalok felé a Csillagpont fesztivál”.

A Csillagpont olyan istenközpontú és emberközeli fesztivál egyszerre, amely elsősorban 14 és 35 év közötti keresztyén – vagy a keresztyénségre nyitott – fiataloknak kínál közösségi élményeken és színvonalas programokon keresztül lehetőségeket a lelki megújulásra és a kikapcsolódásra. Az idei Csillagpont fesztiválról részletesebben a csillagpont.info oldalán olvashatnak.