Mit üzen a Biblia a táplálkozásról?

Világ/nézet ajánló

Jelentősen megváltozott a népesség egészségügyi állapota, amiért alapvetően a helytelen táplálkozást tehetjük felelőssé – állítja Boros László orvos, biokémikus. A Világ/nézet legutóbbi adásában Molnár Ambrus arra volt kíváncsi, mi számít helyes étkezésnek, valamint milyen hatása van a bibliai és a kóser táplálkozásnak az egészségre.

Igaz-e, hogy azzá leszünk, amit megeszünk? Boros László egyetemi tanár, a Kaliforniai Egyetem korábbi kutatója és oktatója szerint régóta elfogadott dolog, hogy a táplálkozást komolyan kell venni.

Kiemelte, hogy évtizedekkel ezelőtt az Amerikai Egyesült Államok lakosságának hét százaléka szenvedett valamilyen krónikus betegségben. Jelenleg, ötven évvel később ez a szám hetven százalék fölött van, tulajdonképpen megtízszereződött a krónikus betegségben szenvedők száma. – Gyerekként mi nem igazán láttunk túlsúlyos embert. Manapság már azt lehet mondani, hogy ha a lakosság átlagos zsírfelhalmozását nézzük, akkor Amerikában a lakosság kétharmada túlsúlyos, egyharmada pedig súlyosan túlsúlyos, cukorbetegséggel, magas vérnyomással, az úgynevezett metabolikus szindrómával összekapcsolva: vagyis népbetegséggé vált – összegezte Boros László.

A professzor ijesztő számokat osztott meg, hogy hány típusú, hány cukorbeteg gyerek van, és mindez a gyerekkori daganatos megbetegedésekkel is összefüggésbe hozható.

– Olyan agresszív biológiai viselkedésű rákok, amelyek korábban, ha előfordultak egy-egy fiatal, mondjuk húsz év alatti esetben, akkor az már irodalmi ritkaság volt, ezért ezeket esetismertetésként az orvosi irodalomban le is közöltük, azok manapság már nem meglepők vagy nem számítanak ritkaságnak. Tehát nagyon megváltozott a népesség egészségügyi állapota, és ezért alapvetően a táplálkozást tehetjük felelőssé – hangsúlyozta Boros László.

– A bibliai tiltott gyümölccsel való érdekes párhuzamra hívhatja fel mindez a figyelmünket, a gyümölcscukor ugyanis az elhízás szempontjából a legrosszabb fajta cukor – ezt a Kaliforniai Egyetemen hosszan vizsgáltuk, több kísérletben. A cukorkóma fogalmát mindenki ismeri, vagy hallott már arról, hogy milyen hatással van az agyra a rengeteg cukor. Rámutattunk, hogy a túlzott cukorfogyasztás valójában az értelmi, kognitív működéseknek a fölborulását okozhatja – hívta fel a figyelmet a kutató.

Világ/nézet minden vasárnap 19 órától a Magyarországi Református Egyház Facebook-oldalán, YouTube-csatornáján, Spotify-on és a többi nagy podcastfelületen.