Mutass példát!

Április 22., a Föld napja alkalmából idén is meghirdeti pályázatát az ökogyülekezeti cím és díj elnyerésére a Magyarországi Református Egyház Ökogyülekezeti Mozgalma. Jelentkezési határidő: szeptember 10.

Az ökogyülekezeti címre olyan keresztyén gyülekezetek, egyházi közösségek és intézmények, (óvodák, iskolák, kollégiumok, felsőoktatási intézmények, idősek otthona stb.) jelentkezhetnek, amelyek szemléletükkel, önkéntes működésükkel aktívan tesznek a teremtett világ megóvásáért. Az ökogyülekezeti címhez oklevél és az ökogyülekezeti logó használatának joga jár.

Az ökogyülekezetek önkéntes alapon betartják az alábbi alapcélokat, mind lelkiekben, mind a gyakorlatban:

Megünneplik a Teremtés hetét (szeptember utolsó vasárnapjától kezdődő hét).

Évente legalább egyszer szabadtéri alkalmat (áhítatot, közös imádságot, éneklést) tartanak.

Rendszeresen imádkoznak a teremtett világ megőrzéséért.

Gyönyörködnek az ajándékba kapott teremtett világ szépségében.

A teremtett világ megőrzésében globálisan gondolkoznak és lokálisan cselekszenek.

Erőforrásainkat mértékletesen és takarékosan használják.

Teremtett társainkra, a növényekre és állatokra is tekintettel vannak.

Krisztusi szeretettel fordulnak a gyengék és elesettek felé.

Hétköznapi működésükben és szolgálataikban is törekszenek a teremtésvédelemre. Például újrahasznosított papírt használnak, kétoldalas nyomtatásban; elsősorban elektronikus levelezést folytatnak; felhívják a figyelmet a felesleges nyomtatás elkerülésére, energiatakarékos izzókkal világítanak, a helyi termékeket részesítik előnyben, nem pazarolják a vizet stb.

Vállalják, hogy a teremtésvédelmi eseményekről beszámolnak; a prédikációkat, gondolatokat, imádságokat megosztják az ökogyülekezeti közösséggel; a KRE Teremtésvédelmi Műhely programjaiba bekapcsolódnak.

ögy cím díj 2022.png

Fotó: Ökogyülekezeti mozgalom

Azok az ökogyülekezetek, amelyek három éven keresztül megvalósítanak egy általuk kidolgozott teremtésvédelmi programot is, jó példát mutatva a teremtett világ megőrzéséhez, ökogyülekezeti díjra is pályázhatnak. Lényeges szempont, hogy a közösség minél több tagja részt vegyen benne.

A teremtésvédelmi programokat az info@okogyulekezet.hu címre várják. Jelentkezési határidő: szeptember 10.

További információk: www.okogyulekezet.hu; facebook/okogyulekezet.