Nincs érintés, de van vigasztalás

A járványhelyzetben is ott állnak betegek mellett a református kórházlelkészek, bár sokszor alternatív utakat kell találniuk, hiszen a koronavírussal fertőzöttekhez csak kevés esetben jutnak be. Gál Judit, a református Kórházmisszió vezetője azt mondja: több kollégájával együtt akár reggeltől estig is a fertőző osztályon vigasztalnák a betegeket, ha erre engedélyt kapnának, hiszen minden eddiginél nagyobb szükség van a lelki segítség nyújtására. A családok ugyan igényelnék, hogy a lelkészek ott lehessenek a haldoklók mellett, de erre sincs mindig lehetőség.

korona_balogh_zoltan_mti.jpg

Fotó: MTI

A koronavírus-járvány második hulláma nem mindennapi terheket ró az országra. Sokan félnek, mert a vírus válogatás nélkül szedi áldozatait, emberek halnak meg és családok omlanak össze. Az egészségügyi dolgozók a végletekig kimerültek. Ebben a szorongató helyzetben kell támogatást nyújtania a Magyarországi Református Egyház harmincnyolc kórházlelkészének a frontvonalon.

A normál kórházakban a biztonsági előírásokat betartva, maszkban, kesztyűben bemehetnek a betegekhez a lelkészek, bár a közvetlen érintést mellőzni kell – mondja Gál Judit kórházlelkész.

k10.jpg

Gál Judit vigasztal – még a járvány előtt

Még nem tudni, milyen lesz az idei karácsony

Fotó: haon.hu

Megszűntek viszont a kórházi istentiszteletek, mert a fertőzésveszély miatt nem lehet egy térbe összehívni az embereket, így legfeljebb kórtermi áhítatokat tarthatnak. Ahová nem jutnak be személyesen, oda is megpróbálnak alternatív utakat találni, hogy minden beteghez eljuthasson az evangélium vigasztaló szava; igés lapokat, igehirdetéseket küldenek a kórtermekbe.

– A járványkórházakban és a covidos részlegeken természetesen még nagyobb a szigorúság – folytatja Gál Judit. – Bár a hitéleti támogatás biztosítására miniszteri felhatalmazásunk van, sajnos sokszor azt sem tehetjük meg, amire az engedélyünk szól, mert a gyakorlatban ez nem mindig működik.

Ebben semmilyen rosszindulat nincs, ugyanis a kórházi vezetők együttműködőek, de a végletekig csúcsra járatott és kimerült egészségügyi személyzet képtelen a betegek lelki igényeire is figyelni. Több kórházlelkész is nyitott arra, hogy tetőtől – talpig beöltözve, bemenjen a betegekhez, de a védőfelszerelés nagyon drága.

covid_masodik_03.jpg

Fotó: Kalocsai Richárd

– Ha bemegyünk egy osztályra, a másikba már nem mehetünk át ugyanabban a ruhában. Egy-egy betegnél nagyjából negyed órát tölthetünk, és utána ki kell dobni a teljes ruházatot. Annyi védőruhára és átöltözésre lenne szükség, ami jelenlegi helyzetben megoldhatatlannak látszik. Felvetődött, hogy szerezzünk be védőfelszerelést, ezt meg is szerveznénk, de ez további plusz feladatot róna a kórházra. Olyan helyzettel is találkoztunk, ahol beengednék a lelkészt egy alkalomra a kórterembe, azzal a feltétellel, hogy ezt követően két hét karanténba kell mennie, de ezt értelemszerűen nem tudjuk vállalni. Számos helyen áttértünk a telefonos kapcsolattartásra és lelkigondozásra. Azonban azoknál, akik lélegeztetőgépen vannak, erre sincs lehetőség.

A kórházmisszió vezetője elmondta: az egészségügyi szakdolgozók támogatásában is próbálnak segíteni. A közösségi médiában hoztak létre csoportokat, ilyen online közösség működik például Gyulán, Esztergomban, Vácon, Debrecenben, Kisvárdán és Budapesten, a református Bethesda Gyermekkórházban.

Gál Judit azt mondja:

Jézus hitet, jelenlétet és kitartást kíván az embertől, a lelkészek, pedig saját egészségüket nem féltve vigasztalják a betegeket és az egészségügyi dolgozókat a kórházban, mert most erre van a legnagyobb szükség.

A Kórházmisszió elérhetőségei:
telefon: +36 1 271 04 98; +36 30 676 56 07
e-mail: korhazmisszio[kukac]rmk[pont]hu