Ostor és szeretet: ki a csuda ez a Jézus?

Ki a csuda ez a Jézus? címmel tartották meg a Szólj be a papnak! beszélgetéssorozat legutóbbi alkalmát szerda este Budapesten. Az asztal körül Kovách István Bendegúz református lelkipásztor, Ádám Miklós katolikus pap, az Esztergomi Hittudományi Főiskola teológiai tanára és Nagypál Szabolcs katolikus teológus, az Mathias Corvinus Collegium Jog és Társadalom Műhelyének vezetője foglalt helyet, a moderátor pedig Zila Gábor, a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány ügyvezetője volt.

Zila Gábor, Kovách István Bendegúz, Ádám Miklós, Nagypál Szabolcs. Szólj be a papnak! 2024 október - Ki a csuda ez a Jézus? - Fotó: Hurta Hajnalka

Zila Gábor, Kovách István Bendegúz, Ádám Miklós és Nagypál Szabolcs

Fotó: Hurta Hajnalka

A beszélgetés során szó esett arról, hogy az életét juhaiért adó Jézus képe hogyan egyeztethető össze az ostorral a kufárokat a templomból kikergető Jézus alakjával. Nagypál Szabolcs szerint nem mindegy, hogyan képzeljük el ezt a kikergetést, nem valószínű ugyanis, hogy ez hirtelen haragból történt, sokkal inkább egy felháborodás szülte, méltósággal teli cselekedet volt. Ádám Miklós arra figyelmeztetett, hogy XXI. századi szemmel nézzük Jézust, és már a kérdésben benne volt az ellentmondás az ostor és a szeretet között, pedig nem biztos, hogy itt van ellentmondás. – Ha megvizsgáljuk, hány embert dicsér meg és hányat szid le, akkor elmondhatjuk, hogy Jézusnak nem a dicsérő szó a szeretetnyelve – jegyezte meg a katolikus pap. Kovách István Bendegúz szerint a „befőtt teszi el a nagymamát”, ha mi próbáljuk megmondani, hogy Jézus mikor volt jó vagy rossz, és csak a jámbor cselekedeteit akarjuk elfogadni. A református lelkipásztor arról is beszélt, hogy Jézus a templom megtisztítását értünk teszi, és tudhatjuk, hogy erős kezű urunk van.

Szólj be a papnak! 2024 október - Ki a csuda ez a Jézus? - Fotó: Hurta Hajnalka

Fotó: Hurta Hajnalka

Felmerült kérdésként az is, hogy a fiataloknak hogy lehet bemutatni Jézust. Kovách István Bendegúz szerint úgy, ahogyan Jézus elmondta az embereknek, hogy kicsoda. A református lelkész szerint ahhoz, hogy Krisztusról bizonyságot tegyünk, ismerni és szeretni kell Jézust és a fiatalokat, és úgy kell hozzájuk beszélni, ahogy Jézus hirdette az Igét: nem filozófiai okfejtéseket adott elő, hanem érthető példázatokat, olyan egyszerű nyelvezettel, amit egy kisgyerek is érthet – hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy nem elég beszélni Jézusról, a fiataloknak meg is kell tapasztalniuk őt és a tanítását. Példaként azt hozta fel, hogy nem lehet hitelesen beszélni egy fiatalnak arról, hogy Jézus elfogad úgy, ahogy vagy, közben pedig kitiltjuk az ifi alkalomról csak azért, mert festett a haja.

Kovách István Bendegúz. Szólj be a papnak! 2024 október - Ki a csuda ez a Jézus? - Fotó: Hurta Hajnalka

Kovách István Bendegúz református lelkipásztor szerint úgy kell hirdetni az Igét, ahogy Jézus tette: érthetően, egyszerű nyelvezettel

Fotó: Hurta Hajnalka

Nagypál Szabolcs szerint megfér egymás mellett az orgona és a gitár is. Van, akit az újítás, a modern feldolgozás vonz, van, akit meg a hagyomány.

Az alkalmon arról is kérdezték a beszélgetés résztvevőit, hogy a mai elembertelenedő korban hol van Jézus, és honnan lehet majd megtudni, ha újra eljön. Szóba került az is, hogy a vallásközi párbeszédben nem kell mindenben egyetérteni, a cél ugyanis egymás megértése.

Legközelebb november 4-én tartanak Budapesten hasonló beszélgetést, akkor arra a kérdésre keresik majd a választ, hogy mi köze Istennek a döntéseinkhez.