Sárkányünnep Bódvalenkén

Idén harmadik alkalommal tartottak Sárkányünnepet a cigány festészet hatalmas, a világon egyedülálló szabadtéri tárlatának otthont adó Bódvalenkén. A Freskófalu projekthez kötődő kétnapos program célja az volt, hogy rámutassanak a roma művészet, festészet, zene és tánc értékeire.
Az észak-borsodi Bódvalenke az ország egyik legszegényebb települése, amely a művészet segítségével próbál kitörni hátrányos helyzetéből. A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) 2009-ben indított Freskófalu projektje egy szabadtéri tárlat létrehozását tűzte ki célul magyar és külföldi származású cigány festők bevonásával. Az ötletgazdák reményei szerint a házfalakra festett alkotásokkal turistákat vonzanak a településre, ami munkahelyeket teremthet a községben élő, főleg roma lakosok számára. Az eddig elkészült huszonöt műalkotás egyedülálló turisztikai látványosság, mely a helyi roma közösség önkifejezésének eszközéül is szolgál.

A világhírű projekthez kapcsolódóan harmadik alkalommal rendezték meg a Sárkányünnepet: a cigány művészet, festészet, zene és tánc ünnepét június 9-én és 10-én. Sárkányeregetéssel, harcművészeti bemutatóval, szakácsversennyel, tárlatvezetéssel, kortárs költők kávézójával és Romani Design divatbemutatóval is várták a látogatókat. Az idei fesztivál különlegességeként II. Erzsébet brit királynő megkoronázásának 60. évfordulója alkalmából kortárs művészek alkotásaiból nyílt kiállítás. A fesztivál második napján több polgárjogi szervezet részvételével workshopot tartottak "Miként járulhat hozzá a művészet a társadalmi befogadáshoz?" címmel.

A cikk folytatása a tirek.hu oldalon olvasható.