Szabadon a Csillagponton

Többezer fő részvételével szeretnék megtartani július végén a Csillagpont Református Ifjúsági Találkozót Debrecenben. A fesztivál témája idén a szabadság lesz, a cél pedig az, hogy sok-sok hónap bezártság, elszigetelődés után szabadon, együtt, közösségben kereshessék a fiatalok Istent és egymást. A részletekről Somorjai-Bencze Zsófiát, a Csillagpont kommunikációs vezetőjét kérdezte a Reformátusok Lapja.

Lesz személyes jelenléttel Csillagpont ezen a nyáron?

Nagyon reméljük, hogy igen. Úgy készülünk, hogy minden hatályos járványügyi szabályt betartva, de személyesen, a lehető legnagyobb biztonságban lehetünk majd együtt a Debreceni Egyetem campusán. A programok túlnyomó többségét szabadtérre tervezzük, a korábban megszokottnál nagyobb távolságot hagyunk a standok között, több vizesblokk áll majd rendelkezésre, és fertőtlenítőpontokat is kialakítunk. Azt reméljük, hogy több ezer résztvevő jöhet a Csillagpontra, addig is várjuk és folyamatosan figyeljük az újabb lazításokat.

Somorjai-Bencze Zsófia

Somorjai-Bencze Zsófia, a Csillagpont kommunikációs vezetője

Miért a szabadság az idei téma?

Ez a kérdéskör minden generáció számára aktuális és érdekes. Most pedig a járvány miatt a saját bőrünkön is megtapasztaltuk, milyen korlátozások között élni. A Csillagpont törzsközönségét adó tinédzserek, fiatal felnőttek életük meghatározó, fontos időszakát töltötték a szobájukba szorulva vagy maszkok alatt. A szervezők és a résztvevők is nagyon várják, hogy együtt, szabadon, fizikailag is egy közösségben élhessük át az Istenhez tartozás élményét. Minden reggelt áhítattal kezdünk, majd a résztvevők kiscsoportokba vonulnak, és ott személyesebb keretek között dolgozzák fel az előadáson hallottakat. Az idei főelőadónk Thoma László, a Gazdagréti Református Gyülekezet vezető lelkipásztora lesz. Délutánonként számtalan szabadidős programot kínálunk. Lesznek komolyabb témájú előadások, például Tapolyai Emőke beszél a félelem és a magány feldolgozásáról, Szikszai Szabolcs református lelkipásztor pedig a szabadságról. Foglalkozunk a párkeresés, a pályaválasztás vagy éppen a klímaszorongás kérdéseivel is. És természetesen lesznek könnyedebb programok is, mint az élőkönyvtár, a jelnyelvoktatás, a szabadulósátor, az érzékenyítő játékok és a sportprogramok. Minden napot könnyűzenei koncert zár, a késő esti elcsendesedést pedig a debreceni Első Lépés zenekar, azaz a Csillagpont Band dicsőítő alkalmai segítik.

A zenészek hogyan fogadták a felkérést? Az elmúlt másfél évben alig volt lehetőségük fellépni.

A fellépők közül többeknek hosszú idő után ez lesz az első koncertjük, így ők ugyanakkora örömmel várják a Csillagpontot, mint mi. A tervek szerint színpadra áll majd mások mellett a Kowalsky meg a Vega, az Irie Maffia, Pintér Béla és az Aurevoir is.

Miben kell most megerősíteni a fiatalokat?

A hosszú bezártság után sokaknak ez lesz az első alkalom, hogy találkoznak az ificsoportjukkal, kortársaikkal. Már önmagában ez óriási élmény lehet, de a Csillagpont nemcsak szórakozási lehetőség, hanem olyan közösségi élmény, amely meghatározó lehet a fiatalok életében. Olyan programokat kínálunk, amelyeken beszélhetnek személyes problémáikról is, és megerősödhetnek lelkileg. Szeretnénk, ha a jelenlévők megtapasztalnák, hogy nincsenek egyedül. Ezért is tartjuk jó missziós lehetőségnek a rendezvényt, amely alkalmat teremt az együtt gondolkodásra Istenről, a világról, a fiatalok pedig saját nyelvükön kaphatnak útmutatást, segítséget, hogy aztán hitre jutva vagy hitükben megerősödve térhessenek vissza saját közösségeikbe.

MÁR LEHET REGISZTRÁLNI

A Csillagpontot július 27. és 31. között rendezik meg Debrecenben. Regisztrálni a csillagpont.reformatus.hu oldalon lehet. Étkezési igény június 27-ig adható le. Kárpátaljai és vajdasági résztvevők jelentős kedvezménnyel válthatnak bérletet. A rendezvényre a helyszínen is lehet majd jegyet venni.

Az interjút a Reformátusok Lapja legfrissebb számában olvashatják, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!