Szoronganak a jövőjüktől a fiatalok

Ónodi-Szabó Veronikával, az Ifjúságépítők Alapítvány vezetőhelyettesével a Fiatalok világnapja apropójából beszélgetett a Reformátusok Lapja.

Ónodi-Szabó Veronika - 2021 július - Fotó: Sebestyén László

Fotó: Sebestyén László

Változnak az idők, és ezzel a fiatalok problémái, örömei is. Több kutatásból kihallatszott már: szoronganak a jövőjüktől. Minden negyedik-ötödik ifjú elégedetlen magával, elsősorban a testével, szebbek és okosabbak szeretnének lenni. Az Ifjúságépítők Alapítvány két évvel ezelőtt jött létre, hogy lelki és szakmai hátteret nyújtson a fiatalokért munkálkodó hivatásosoknak és önkénteseknek.

„Az egyházi intézményekből kijövő diákok jelentős része kiábrándul, és sosem térnek vissza a gyülekezetekbe. A konfirmáltak nagy része nem épül be a közösségbe. Magyarországon a református gyülekezetek hatvan százalékában nincs ifjúsági munka, ugyanakkor sok elhivatott önkéntes van, aki a fiatalok között szolgálna akár tanárként, szülőként vagy lelkészként” – mesélte tapasztalatait az interjú elején Ónodi-Szabó Veronika.

Mint kifejtette: a fiatalok közösségi lemorzsolódásának oka szerinte az, hogy nehéz elismertséget szerezniük a gyülekezetekben, mert egyre nagyobb a szakadék a generációk között. Pedig nagyon is volna igényük arra, hogy ez a bekapcsolódás rájuk szabottabb legyen. „A szorongó fiatalokkal foglalkozó ifivezetők is nehéz helyzetben vannak, hiszen nem nagyon tudnak önerőből változtatni az évszázados hagyományokon ott, ahol az indokolt lenne. Sokszor emiatt más közösségekhez vonzódnak a fiatalok. Ebben a küzdelemben égnek ki maguk az ifjúságot szolgálók is.”

Az alapítványnál óravázlatokat készítenek, képzéseket szerveznek és segédanyagokat hoznak létre, amelyekből mindenki tanulhat. Önképző csoportokkal és szupervíziós folyamatokkal segítenek, de egyéni mentorálást is vállalnak. – Évente megszervezzük az ifivezetők konferenciáját, amelyen az érdeklődőknek lehetőségük van egymástól is tanulni, vitázni, szakértőket megszólítani. Itt olyan témák is terítékre kerülnek, mint megküzdés az erőpróbákkal, a kiégés, de akár a klímaszorongás is – mondta a Reformátusok Lapjának.

„Az új ifiközösségek létrehozása fontos kulcs, hiszen sokan nem is tudják, hogy mit kaphatnak egy-egy ilyen közösségben, és hogy a kérdéseikre a válaszok sokszor Istennél vannak. Ahhoz, hogy erre eljussanak a fiatalok, bátornak kell lennünk nyitni feléjük, meghallgatni őket, a fájó pontokat, a kétségeket, a rettegést. Célunk, hogy a Kárpát-medencében hétezer felkészült, hitben érett, elkötelezett ifivezető szolgáljon a gyülekezetekben.”

A teljes interjút elolvashatják a Reformátusok Lapja legfrissebb számában, melyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak! Keressék a templomokban és az újságárusoknál!