Háttértámogatás lelkészeknek: oázis a pusztaságban

Március 4-ig jelentkezhetnek lelkipásztorok a Magyarországi Református Egyház (MRE) Missziói Szolgálata által meghirdetett szupervízióra. A hétalkalmas beszélgetések a lelkipásztori munka próbatételeit segítenek feldolgozni, a szakértők igyekeznek egy-egy konkrét nehézségben, elakadásban tanácsolni a jelentkező lelkészeket.

Március 4-ig jelentkezhetnek a lelkipásztorok az MRE Miszziói Szolgálata által meghirdetett egyéni háttértámogatást adó beszélgetésekre. Egy lelkész 7 alkalommal találkozik szupervizorával – online vagy személyesen –, alkalmanként 60 percre. A résztvevő lelkipásztor 5.000.- forinttal járul hozzá a háttértámogatáshoz alkalmanként, a fennmaradó összeget a Missziói Szolgálat fedezi költségvetési keretéből.

beszélgetés pexels

„A szupervízió során a felmerülő kérdéseket a lelkészek olyan szakemberekkel beszélhetik meg, akik segítenek más nézőpontból rátekinteni a gondot okozó helyzetekre”

Fotó: pexels.com

Konkrét segítség a lelkészi munkában

– Gyülekezetben szolgálva láttam a lelkipásztori munka sokrétű próbatételeit, és annak a fájdalmas hiányát, hogy a lelkészeknek mennyire nehéz szakértő segítséget kapniuk az esetleges nehézségekre való ránézésre, az elakadásaik kibogozására, a hivatásszemélyiségük ápolására – mondja Dani Eszter, a Missziói Szolgálat missziói főtanácsadója arról, miért szervez lelkészek számára háttértámogatást a Szolgálat.

A háttértámogatás szakmai személyiségfejlesztő, kompetenciafejlesztő munkaforma, amely segíti a szakmai karbantartást, hivatásgondozást a munkavégzéssel kapcsolatos stresszhelyzetek, munkahelyi problémák, konfliktusok, érzelmi elakadások feldolgozását. Ezekkel a nehézségekkel a lelkipásztorok is találkoznak szolgálatuk alatt, ezért nekik is fontos, hogy segítséget kérjenek és kapjanak ilyen helyzetekben.

A háttértámogatás folyamán a felmerülő kérdéseket a lelkészek olyan szakemberekkel beszélhetik meg, akik segítenek más nézőpontból rátekinteni a gondot okozó helyzetekre. A szupervíziós esetfeldolgozás közvetlen célja az elmozdulás, annak munkálása, hogy a beszélgetésben részt vevő lelkész új perspektívából lásson rá az esetére. Az új perspektíva új megoldási stratégiák kialakítására és új erőforrások mozgósítására teszi képessé a jelentkezőt.

A szupervízió hozzájárulhat, hogy a lelkészek ne maradjanak egyedül dilemmáikkal, támogatást kapjanak azoknak a helyzeteknek a feldolgozásában, melyek érzelmileg megterhelők munkájuk során.

– Számomra úgy jött ez a lehetőség, mint egy oázis a pusztaságban. A kérdéseimmel, küzdelmeimmel nagyon elszigetelődve éreztem magam, nem is igazán tudtam, kihez fordulhatnék, helyet, alkalmat, időt sem nagyon találtam rá – mondja az egyik résztvevő.

Pontosan mi is az a szupervízió? Miért ajánlják a lelkészeknek? Miben segített azoknak, akik korábban már részt vettek rajta? Korábbi cikkünkben körüljártuk ezeket a kérdéseket.

Szupervízorok

Füzes Ádám-fénykép.jpg

Füzes Ádám: „Amikor érzed, hogy a szakmai személyiséged kopik, elhasználódik a munkád során, kiégtél, egy szupervíziós folyamat segít nézőpontot változtatnod, máshonnan rálátnod arra, amiben élsz. Lelkészként a személyiségeddel dolgozó szakember vagy, aki hasznát tudod venni a szupervíziónak. Célom a szakmai jól-léted, hogy megértsd, miért történik, és mit tesz veled egy helyzet. Támogatlak, hogy meglásd, egy-egy történés mire tanít magadról, másokról, a szervezetről, amelyben dolgozol. Más szóval a szupervízió elősegíti a reflektív látást és az öntanulást. Én mentálhigiénés- és szervezetfejlesztő szakember, szupervizor-coach végzettségemmel támogatlak. Mögöttem van két évtized hitéleti munkája, ami nagy terepismeretet ad a történelmi egyházakban szolgálók életéhez.”

Nemes Éva - kép.jpg

Nemes Éva: Szenior szupervizor, coach, orvos, a KRE BTK Pszichológiai Intézet Továbbképző Központ oktatója, a szupervizor szakirányú továbbképzés szakvezetője.
2003 óta szupervizorként elsősorban team, csoport és egyéni szupervízióban szerzett jelentős tapasztalatokat mind egyházi, mind szociális területen.
2010 óta a KRE szupervizor szakirányú továbbképzés szakmai vezetőjeként fő érdeklődési területe a tapasztalati tanulás, a személyközpontú akciótanulás, a reziliencia fejlesztésének és a kiégés megelőzésének lehetőségei, a szupervízió elméletének és módszertanának gyakorlata, kutatása és továbbfejlesztése.

Jelentkezni március 4-ig, a misszioi.szolgalat@reformatus.hu címen lehet.