Támogatás gyülekezeteknek cigány gyermekek készségfejlesztésére

Az MRE és svájci HEKS új programjában támogatja gyülekezetek cigánymissziós projektjeit. A Missziói Iroda mind a pályázásban, mind a lebonyolításban segítséget nyújt a partnerségben résztvevő gyülekezeteknek.

A Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezete, a HEKS több évtizede támogatja az MRE diakóniai és missziói szolgálatait, gyülekezeti és regionális kezdeményezéseit. Elődje, Andreas Hess példáját követve, Matthias Herren, a svájci segélyszervezet közép-és kelet-európai referense több látogatást is tett hazánkban az elmúlt években, szakértőkkel és egyházvezetőkkel találkozott, hogy előkészítse a HEKS stratégiai újjászervezése részként megvalósuló, a támogatott területek szakmai testületeivel és az egyházvezetéssel folytatott egyeztetésen alapuló együttműködés új alapjait.

Ennek részeként került sor az úgynevezett Ország-program a kidolgozására. A program két együttműködési területre, a cigánymisszióra és a fogyatékkal élőket célzó kezdeményezések támogatására összpontosít. A HEKS ezeken a területeken alapvetően gyülekezeti kezdeményezéseket, illetve az ezeket szakmailag támogató eseményeket és képzéseket támogat majd pályázati rendszerben.

képA 2013. szeptember 5-én az MRE Zsinatának Elnöksége és a HEKS elnöke aláírta a cigánymisszióra vonatkozó megállapodását. Az együttműködés célja, hogy az MRE gyülekezeteinek cigánygyermekek és fiatalok között végzett szolgálatát erősítse oktatási és készségfejlesztési, illetve életviteli projektek támogatásával. A pályázati rendszer működését a HEKS egy magyarországi munkatárs bevonásával erősíti meg, aki a projekt megpályázásától a projekt lezárásáig segíti az adott gyülekezet munkáját.

A támogatás célja, hogy a cigány gyermekek és fiatalok életvezetési készségei és iskolai teljesítményei megerősödjenek. A megnyert összeg az adott gyülekezet cigánymissziós programjának strukturált fejlesztésére fordítandó életviteli és tanoda projektek működtetése révén, miközben a projektek hosszú távú fenntarthatósága is biztosítandó. A program célja továbbá, hogy segítse a cigány közösség gyülekezeti integrációját. A Missziói Iroda projektkoordinátora mind a pályázásban, mind a lebonyolításban folyamatos támogatást nyújt a partnerségben résztvevő gyülekezeteknek. A gyülekezetek számára a nyílt pályázati felhívást, pályázati dokumentumokat november végéig tesszük közzé. Érdeklődni lehet a misszioi.iroda@reformatus.hu email címen.

Missziói Iroda
Fotó: Sereg Krisztián