Temetetlen hamvak – változóban a temetkezési szokásaink

A temetkezési szokások sokfélesége napjainkban széles spektrumot ölel fel. Az elhunyt végakarata szerint számos módon történhet a temetés, viszont sok családban tabutémának számít a halál, és a végakaratról sem beszélnek. Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének elnöke szerint fontos, hogy az emberek tudatosan készüljenek a halálra, beszélgessenek róla, tájékozódjanak a temetkezési lehetőségekről, és döntéseiket ismertessék szeretteikkel. A temetkezési szokásokról Molnár Ambrus beszélgetett vele a Világ/nézet legutóbbi adásában.

– Az individuális gondolkodás a temetkezési szokásokat is átformálta, mert egyre többen szeretnének egyedi, személyes jellemzőt vinni a saját vagy szerettük elbúcsúztatásába – mondja Palkovics Katalin. Itthon a jogi keretek széles skálán engedélyezik a hamvasztást, így elhelyezhetjük elhunyt hozzátartozónk maradványait a vizeinkben, készíttethetünk gyémántgyűrűt a hamvaiból, de haza is vihetjük az urnát.

Az, hogy a hamvasztásos temetések váltak a leggyakoribb búcsúztatási szokássá, betudható a városiasodás folyamatának, a temetők korlátozott méreteinek és annak, hogy világtendenciává vált ez a szokás – véli Palkovics Katalin, aki hozzáteszi, hogy a keresztyénséget megelőző időben is uralkodó volt ez az eljárás, mert éppen a keresztyénség hozta vissza a testtől való búcsúzás szokását.

A földi maradványokat otthon tartó, ahhoz ragaszkodó hozzátartozók sokszor mondják, hogy nem tudják elengedni szerettüket, vagy hogy nem szeretnék egyedül hagyni őt, ugyanakkor sokan anyagi megfontolásból döntenek így, ez esetben a búcsúztatásról is lemondanak. Érdekes kérdés a kegyeletgyakorlás joga, amitől Palkovics Katalin szerint senkit nem szabadna megfosztani, ez mégis gyakori. De vajon megszűnik-e idővel az a helyszín, amely az embert az elmúlásra, a törékenységére figyelmezteti, ha egyre többen otthonukba vonulva búcsúznak el egy hozzátartozójuktól, és aztán elzárva tartják a hamvakat? Ha nem a temető, akkor mi emlékeztet majd minket arra, hogy az életünkkel nem csinálhatunk akármit, hogy van egy olyan erő, amely felettünk áll?

A teljes adást alább tekinthetik meg:

Világ/nézet minden vasárnap 19 órától a Magyarországi Református Egyház Facebook-oldalán, YouTube-csatornáján, a Spotify-on és a többi nagy podcastfelületen.