Tornádó után fedél nélkül

Június elsején este forgószél rongált meg több mint negyven családi házat Nyíracsádon. A Magyar Református Szeretetszolgálat egy csoportja június hatodikán kelt útra, hogy adományokkal és lelki segéllyel támogassa a bajbajutottakat.
A tornádó főként a házak tetőszerkezetében okozott nagyobb károkat. A további sérülések, beázások elkerülése érdekében a háztetőket befóliázták, de ez is csak ideig-óráig nyújt védelmet a további erős esőzések elől. Az épületek rendre leáznak.

kép"Egy nyolcvannégy éves nyugdíjas háza vált életveszélyessé, őt ki kellett költözetni"— tájékoztat Balogh Barnabás, a Szeretetszolgálat lelkész-igazgatója. Elmondása alapján az idős lakos nem először találkozott ezzel a természeti jelenséggel. Hetven évvel ezelőtt is lecsapott a környékre a forgószél. A nyíracsádi ember egyelőre átmeneti szálláson lakik, a Szeretetszolgálat mindent megtesz azért, hogy mihamarabb ismét állandó fedél lehessen a feje felett.

képA házak kilencven százalékának nincs biztosítása, így a tulajdonosok nem tudják, hogyan finanszírozzák a váratlan kiadásokat. Az MRSZ szándéka, hogy hozzájáruljon a háztetők újjáépítéséhez és hosszú távon is támogassa az alig négyezer fős település szerencsétlenül járt lakosait, ezért segédkezik az önkormányzatnak az adománygyűjtésben. „A környező településeken élőket arra kérjük, hogy aki teheti, elsősorban háztartási gépeket, például mosógépet hozzon a nyíracsádiaknak, valamint kerti szerszámokat, például rotációs kapát adományozzon, mivel sok helyen a kerti fészert, a nyári konyhát vitte el az erős szél, tönkretéve az abban tárolt eszközöket. A lakosoknak bútorra, szőnyegre, ruhára is szükségük van." —ad helyzetjelentést Balogh Barnabás.

Lelki segítség

A Szeretetszolgálat az elsősorban kárfelmérő útjára sem üres kézzel érkezett. Gyorssegélyként 70 tartósélelmiszer-csomaggal látta el a rászorulókat, akikről a helyi polgármestertől kapott listát. A károsultak nem elégedetlenkednek, nem kételkednek a segítség helyes elosztásában, megnyugodtak most már.

kép"Az az ember viseli nehezebben a csapást, akinek eleve valamilyen más problémája is volt. Például munkahelyén nemrég mondtak fel neki. Könnyen elveszítheti a biztonságérzetét valaki, ha egy életbeli krízis mellé még a saját otthonában is baj éri. Nagyon megterhelő egy ilyet feldolgozni"- mondja Bodnár Eszter, aki önkéntesként érkezett a Szeretetszolgálat Krízisintervenciós Katasztrófa-lelkigondozói csoportjával. Az ő feladatuk az volt, hogy feltérképezzék, mekkora megrázkódtatást jelentett a természeti katasztrófa a nyíracsádiak életében és milyen hatással volt rájuk lelkileg. "Segít, ha visszatérnek a mindennapok, és ez a gyerekeknek a rendes iskolai beosztás miatt könnyebben megy. Igaz, ők is, a mai napig besietnek azóta, ha fúj a szél. Sokkal jobban figyelnek az időjárás változásra, mint azelőtt. Sokan hangsúlyozták, olyan napsütés volt, mint most, egy pillanat alatt történt minden. Örökkévalóságnak éltük meg a forgószél két percét,"— idézi fel az önkéntes, miket mondtak neki a tornádóról a helyiek.

A lelkigondozó szerint összetartó a község, mindent megosztanak egymással, kibeszélik, mi is történt, és ez felgyorsítja a katasztrófa feldolgozását. Oldja bennük a feszültséget. A helyi református lelkipásztor és a görögkatolikus pap is mindenkit szívesen lát lelkigondozásra, eddig is sokat tettek a károsultakért. Őket is bármikor fel lehet keresni.

Kováts Annamária, Fotó: MRSZ

Adományok a nyíracsádi károsultaknak az MRSZ következő bankszámlaszámán keresztül adhatók: 10702019-85008898-51100005

A támogatókat kérik, hogy a megjegyzés rovatban tüntessék fel: "tornádó"!