Tudunk nemet mondani?

Világ/nézet ajánló

A világhoz és az emberi kapcsolatainkhoz való alkalmazkodásban fontos szerepet játszik a megfelelési vágy. Ugyanakkor figyelnünk kell arra, hogy ez a vágy ne váljon kényszerré – hívja fel a figyelmet Mogyorósi Rebeka pszichológus. A szakember volt Molnár Ambrus vendége, akivel a megfelelési kényszerről, annak kialakulásáról, okairól és megelőzéséről beszélgettek.

A megfelelés önmagában egy nagyon fontos tényező a mindennapi életünkben, önmagában véve ez segíti ugyanis az alkalmazkodásunkat a világban, másokhoz, a kapcsolatainkhoz, és nagyon-nagyon sok helyzetben a segítségünkre van – fejtette ki Mogyorósi Rebeka. Ugyanakkor fontos mindezt úgy alakítani, hogy még ne adjuk fel saját magunkat, hogy mi magunk is meg tudjunk jelenni a kapcsolatainkban, a világban. Nehéz ennek a határát megmondani, de valahol akkor válik ez kényszerré, amikor már inkább másoktól, külső tényezőktől sokkal jobban függ az, hogy mi hogyan cselekszünk, érzünk, gondolkozunk, vagyunk jelen a világban. Amikor nagymértékben alárendeljük magunkat tartósan vagy akár teljes mértékben külső nézőpontoknak, és egy az egyben az válik fontossá, támponttá, prioritássá, hogy mik a külső igények és elvárások, és minden más, ami belőlem fakadna, az a sor legvégére kerül, akkor ez az egyensúly felborul – hangsúlyozta Mogyorósi Rebeka.

A beszélgetés egyik fontos kérdése volt, hogy az önfeláldozás, az áldozathozatal, a másik ember igényeinek a magunk elé helyezése alapvetően lehetnek egy keresztyén jellemnek a tulajdonságai is. De akkor hogyan lehet elkülöníteni azt, ha valaki egyszerűen alázatos vagy önfeláldozó attól, ha valaki kóros megfelelési kényszerrel küzd. Mogyorósi Rebeka szerint ez abból derül ki, amikor valaki tényleg semmire nem tud nemet mondani, ha a kölcsönösség kiesik a képletből. Mert a valóságban nincs olyan, hogy valakinek nincs más nézőpontja vagy más igénye.

A teljes videót itt nézhetik meg:

Világ/nézet minden vasárnap 19 órától a Magyarországi Református Egyház Facebook-oldalán, YouTube-csatornáján, Spotify-on és a többi nagy podcastfelületen.