Új pszichoterápiás központ és családok háza nyílik a Bethesdában

Felújított, egyedi díszítésű ingatlanban folytatódhat az a különleges kognitív viselkedésterápia, amellyel a Bethesda Gyermekkórház évek óta segíti a pszichés nehezítettséggel élő fiatalok gyógyulását. A kormányzati, zsinati és alapítványi forrásból megvalósult, Magyarországon egyedülálló pszichoterápiás központot és családok házát csütörtökön adták át a gyógyuló gyerekeknek és hozzátartozóiknak.

A Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházában 2021 februárjában jött létre az a nemzetközi kutatások által is bizonyítottan hatékony, a kognitív viselkedésterápia módszerén alapuló pszichoterápiás részleg, ahol fiatalok gyógyulását segítik. Az egyedülálló kezelések során az intézmény munkatársai nyolcfős csoportokban dolgoznak, amelyet család- és élményterápiás elemekkel egészítenek ki. A technikák elsajátítása játékos formában, élményterápiás elemek felhasználásával történik, amelynek köszönhetően egyszerűen, a gyermekek nyelvén ismerhetők meg a módszerek.

A különféle pszichés problémák sikeres kezelése érdekében sokszor elengedhetetlen a szülők, a családok bevonása is. Ennek egyik innovatív módja a terápiás szabadulószoba, amelyben a szabadulószobás játékok mintájára, de betegségspecifikus feladatokkal kiegészített kihívásokkal találkoznak a résztvevők. Ez is egy újabb eszköz arra, hogy a kis betegek kreatív nézőpontból is ráláthassanak a problémáikra, illetve szembenézhessenek azokkal, emellett a családi részvétel segíthet a családdinamikában működő esetleges gátló tényezők felismerésében is.

Új pszich.központ a Bethesdában, Velkey György

Velkey György az új központ átadóünnepségén

Fotó: A Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza

2024 júniusától egy újragondolt és felújított, Bauhaus stílusban épült, Sávolt Karolina ifjú festőművész alkotásaival díszített ingatlanban folytatódhat a különleges terápia. Az épület családi ház jellegéből adódóan alkalmas két darab harminc-negyven négyzetméteres apartman kialakítására. Az ingatlanban azoknak a hosszú kezelést igénylő, génterápiát kapó gyermekeknek a hozzátartozói lakhatnak átmenetileg, akiknek szeparáltan, de a kórház közelében kell tartózkodniuk a kezelések idején, vagy akik vidékről érkeznek a Bethesda Gyermekkórházba kezelésre. Így nemcsak gyógyítani, hanem az elhelyezés révén mentálisan is lehet segíteni a gyermekeket, illetve a családtagjaikat.

Új pszich.központ a Bethesdában,

Fotó: A Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza

Steinbach József püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke úgy fogalmazott: a pszichoterápiás központ korszerű módon teszi lehetővé azt a fajta gyógyítást, amellyel a pszichés nehézségekkel küzdő gyermekeket kísérik. Ezenkívül nagy áldást jelentenek a hosszú kezelést igénylő terápiákon részt vevő gyermekek és családjuk számára az újonnan kialakított apartmanházak is, ahol a rászoruló családok ideiglenes lakhatását biztosítják.

Latorcai Csaba János, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára és miniszterhelyettese kiemelte: a Bethesda Gyermekkórház több mint kórház, ugyanis nem a betegséget, a beteget vagy az ügyet látják, hanem a gyermek, a kicsi ember egészét. Úgy véli, ez egy olyan XXI. századi példa és gyakorlat, amely mindenképp követendő.

Új pszich.központ a Bethesdában, Velkey György és Sávolt Karolina

Fotó: A Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza

Sávolt Karolina festőművész elmondta: öröm számára, hogy most már a Bethesda Gyermekkórházban is láthatók a festményei. Reméli, hogy a felajánlással, a képek pozitív hatásával, üzeneteivel és látványával hozzájárulhat a gyerekek és a fiatalok mihamarabbi gyógyulásához.

A beruházás egy részét a Magyarországi Református Egyház EGYH-EOR-23-P-0003 azonosítószámú támogatása biztosította.