Új református látogatóközpont segíti a turistákat Csarodán

Korábban használaton kívülivé vált egyházi iskolaépület átalakításával hozott létre turisztikai célú központot a Tiszántúli Református Egyházkerület és a helyi egyházközség a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Csarodán. A felújított épületet szeptember 17-én adták át.

Látogatóközpont külső. A csarodai látogatóközpont átadása. 2024. szeptember. Fotó: ttre.hu/Csutkai Csaba

Fotó: tre.hu/Csutkai Csaba

A Szatmár-Bereg turisztikai kínálatának integrált fejlesztése elnevezésű, terület- és településfejlesztési operatív program támogatásával megvalósult projektben bruttó 75 millió forintból újította fel a Tiszántúli Református Egyházkerület a csarodai református templom és parókia szomszédságában fekvő egykori iskolaépületet. A korszerűsített ingatlanban kiállítótereket, információs pontokat, higiéniai helyiségeket, kerékpáros szolgáltatásokat és közösségi tereket alakítottak ki.

Látogatóközpont kiállítótér. A csarodai látogatóközpont átadása. 2024. szeptember. Fotó: ttre.hu/Csutkai Csaba

Fotó: ttre.hu/Csutkai Csaba

Hasonló látogatóközpont nyílt meg Vámosorosziban és Vámosatyán is. A beruházások célja, hogy a Felső-Tisza-vidék komplex turisztikai kínálatáról, az elérhető szolgáltatásokról tájékoztassa a látogatókat, különös tekintettel a Középkori templomok útjaként ismert, egyházi műemléképületeket magában foglaló tematikus útvonalra. Emellett az üzemeltető egyházközségek magasabb szintű szolgáltatást tudnak nyújtani a belépőjegyek és ajándéktárgyak értékesítésében is.

Fekete Károly püspök. A csarodai látogatóközpont átadása. 2024. szeptember. Fotó: ttre.hu/Csutkai Csaba

Fekete Károly püspök arról beszélt, hogy a kiállítótérben elhelyezett tablók bemutatják azt a páratlan épített örökséget, ami ezen a tájon található

Fotó: ttre.hu/Csutkai Csaba

Az új csarodai látogatóközpont átadásán Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke azt emelte ki, hogy a pályázati forrás lehetőséget adott a műemléki jellegű templomok környezetének rendezésére, így az azokhoz közel eső, leromlott állagú, funkció nélküli épületek új, elsősorban turisztikai célokat szolgálhatnak. – Igényes, informatív és hívogató. Ez a három szó méltó ahhoz az egykori iskolaépülethez, ami most egy másfajta oktatási funkciót szeretne itt, Csarodán betölteni. Az épületen belül elhelyezett tablók ugyanis bemutatják azt a páratlan épített örökséget, ami ezen a tájon található – fogalmazott a püspök.

Látogatóközpont közlekedő A csarodai látogatóközpont átadása. 2024. szeptember. Fotó: ttre.hu/Csutkai Csaba

Fotó: ttre.hu/Csutkai Csaba

Tilki Attila országgyűlési képviselő felidézte a sikeres pályázatok történetét, hangsúlyozva azt az értéket, amit ez a térség nyújtani tud a turistáknak. – Ilyen kis területen ennyi középkori templom nincs máshol a kontinensen. Ha pedig hozzátesszük, hogy ezek között három Európa Nostra díjas templom is van, a gyügyei, a szamosújlaki és a sonkádi, akkor tényleg egyedülálló értékekről beszélhetünk – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

Koncz Imre esperes. A csarodai látogatóközpont átadása. 2024. szeptember. Fotó: ttre.hu/Csutkai Csaba

Koncz Imre esperes, Fekete Károly püspök, Tilki Attila országgyűlési képviselő és Hézser Ákos Pálné polgármester

Fotó: ttre.hu/Csutkai Csaba

Hézser Ákos Pálné, Csaroda polgármestere arról beszélt, hogy a település szellemiségét a középkor óta meghatározza a helyi református közösség, a templom pedig nemcsak vallási, hanem művészeti és építészeti szempontból is kiemelkedő kincs. – Freskói, amelyek több évszázados múltra tekintenek vissza, a magyarországi középkori templomfestészet ritka példái. Különösen híresek a templom belsejében található, úgynevezett mosolygó szentek. Ezek a festmények a művészi értékükön túl szimbolikus kapcsolatot teremtenek a reformáció előtti és utáni időszak között is – emelte ki a polgármester.

A csarodai templom. A csarodai látogatóközpont átadása. 2024. szeptember. Fotó: ttre.hu/Csutkai Csaba

A csarodai református templom

Fotó: ttre.hu/Csutkai Csaba

Az épületet Koncz Imre, a Szabolcs-Beregi Református Egyházmegye esperese áldotta meg. Igei üzenetében arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek a templomok műemlékek, de nem múzeumok, hanem élő gyülekezetek otthonai.

Az átadóünnepségen elhangzott: a térség turisztikai vonzerejét tovább növelheti, hogy 2024-ben a Beregi kör nyerte el Az év kerékpárútja elismerést, ami ráirányította az aktív kikapcsolódást keresők figyelmét a régióban rejlő lehetőségekre.